Luister naar

Verzekeraar verliest zaak woekerpolis

Nieuws
Verzekeraar Nationale Nederlanden heeft potentieel een dure nederlaag geleden in de woekerpolis-affaire.
Jonathan Witteman redactie vk
zaterdag 24 juni 2017 om 03:00

Amsterdam

Na elf jaar procederen kreeg woekerpolishouder Tjerk Veenstra vrijdag gelijk van klachteninstituut Kifid: de verzekeraar moet een forse schadevergoeding betalen. Op basis van dit oordeel, waartegen geen beroep mogelijk is, kunnen naar schatting 500.000 andere gedupeerde NN-klanten ook claims indienen. In theorie kan dat NN miljarden gaan kosten.

Verzekeraars verkochten tussen 1990 en 2003 zo’n 7 miljoen beleggingsverzekeringen, in de volksmond omgedoopt tot ‘woekerpolissen’ om hun hoge verborgen kosten. In 2008 zegden de verzekeraars 3 miljard euro schadevergoeding toe, maar dat bedrag was in de ogen van de Consumentenbond en een baaierd aan claimstichtingen slechts een fractie van de werkelijke schade. Een van de claimstichtingen is Wakkerpolis, die Veenstra bijstond in zijn procedure tegen NN.

Het Kifid, een instituut dat bindende uitspraken kan doen in geschillen tussen consumenten en financiële instellingen, oordeelde vrijdag dat Veenstra recht heeft op een schadevergoeding omdat Nationale Nederlanden hem vooraf niets had verteld over het betalen van zogeheten ‘eerste kosten’, zoals provisies en administratiekosten, bij het afsluiten van de polis. Het Kifid moet de hoogte van de schade in deze zaak nog bepalen, maar volgens Wakkerpolis-advocaat Adriaan de Gier moet NN Veenstra nu circa 7000 euro terugbetalen.

nalatigheid

Dat is nog niet alles: het Kifid stelt ook vast dat Nationale Nederlanden Veenstra niet goed informeerde over de hoge premie van de overlijdensrisicoverzekering, die ten koste ging van het belegde vermogen. Die nalatigheid van NN zou Veenstra recht geven op nog eens tienduizend euro extra schadevergoeding, aldus De Gier.

Met de uitspraak van het Kifid in de hand kunnen circa een half miljoen andere woekerpolishouders van NN gemiddeld 5500 euro per persoon terugeisen wegens onterecht betaalde eerste kosten, becijfert Wakkerpolis. Dat bedrag zou neerkomen op 2,75 miljard euro, ruim twee keer de nettowinst van Nationale Nederlanden over 2016.

NN herkent zich niet in de voorgespiegelde bedragen: in de ogen van de verzekeraar is de schade niet goed te kwantificeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’