28 april 2016 om 03:00
Luister naar

Verwarrende berichten

Koppen boven een verhaal zijn heel geschikt om een lezer op het verkeerde been te zetten.

Als je niet zo sportief bent aangelegd, maar wel graag eens wat wint, dan zou de volgende kop je zomaar enthousiast kunnen maken. ‘Juventus zonder te spelen wederom kampioen van Italië’. Dát is nog eens een leuke sport.

En soms dénk je dat je op het verkeerde been wordt gezet, maar is het echt waar wat er staat. Bijvoorbeeld als minister Plasterk zegt dat het niet de bedoeling is dat een individuele burger, via de Wet openbaarheid van bestuur, beter is geïnformeerd dan Kamerleden. Waar je al niet een probleem van kunt maken. Maar de minister is bloedserieus. Hij noemt het zelfs ‘ongelukkige uitzonderingen’ als burgers via een procedure meer te weten komen dan Kamerleden. De minister mag zich gelukkig prijzen met zulke problemen.

Beeldspraak is meestal oubollig. Maar onbedoelde beeldspraak is vaak weer erg leuk. Zoals deze: ‘Obama heeft opgeroepen om meer te doen om het hoofd te bieden aan ISIS.’ Dat is wel héél behulpzaam denk ik dan.

Het volgende nieuws is echt iets voor mensen die in de meest beroerde situaties nog een lichtpuntje zien: ‘President Rohani wil dat de leus ‘Dood aan Israel’ wordt verwijderd van de Iraanse ballistische raketten.’

Geweldig. Wat een mooi gebaar. Shalom.

Wat zouden ze nu met die raketten gaan doen?

De kop boven het interview met de columniste Ebru Umar (ND 26 april) over de situatie in Turkije luidde: ‘Het is een gekkenhuis hier’.

De Turken kennende, kan dat als een belediging worden opgevat. Beeldspraak is aan Turken niet besteed. Maar dat ik dit zeg is alweer een belediging op zichzelf.

Verwarrende berichten verrijken je geest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.