Luister naar

Bol.com krijgt boekhandelaren niet klein

Nieuws
Internetboekhandel bol.com eist een groter deel van het dividend van de distributiecentrale van alle boekhandels. De huidige regeling is gunstiger voor de kleine boekhandels, maar de internetreus (die zijn opkomst deels te danken heeft aan het goed geoliede boekhuis) wil een andere verdeelsleutel.
John Wanders redactie vk
dinsdag 27 juni 2017 om 03:00
CB, voorheen Centraal Boekhuis richt zich sinds vijf jaar ook op distributie voor andere sectoren dan de boekenbranche.
CB, voorheen Centraal Boekhuis richt zich sinds vijf jaar ook op distributie voor andere sectoren dan de boekenbranche. anp / Lex van Lieshout

Amsterdam

Bol.com is het oneens met de manier waarop de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) de dividenduitkering van distributiebedrijf CB over 2016 onder zijn leden verdeelt. De grote onlineretailer, naar schatting goed voor een kwart van de totaalomzet op de Nederlandse boekenmarkt, voelt zich financieel benadeeld. Het is daarom naar de rechter gestapt, maar het vond daar geen gehoor. De KBb is grootaandeelhouder van CB, voorheen bekend als Centraal Boekhuis. Bol, dochterbedrijf van supermarktconcern Ahold Delhaize, is lid van de KBb, een brancheorganisatie met naar eigen zeggen 1100 leden.

Over de jaren 2015 en 2016 heeft distributiebedrijf CB extra dividend uitgekeerd, afkomstig uit zijn algemene reserve. Over 2015 bedroeg die uitkering 15,7 miljoen euro, over het afgelopen jaar 21,9 miljoen. Dat is drie tot vier keer meer dan in de jaren daarvoor werd uitgekeerd. Dit is gedaan om de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen van CB terug te schroeven naar een gemiddeld niveau van rond de 30 procent.

contributie

Van de bijna 22 miljoen euro die het CB over 2016 aan dividend uitkeerde, vloeit 60 procent naar de uitgevers van boeken en 40 procent (8,8 miljoen euro) naar boekhandelaren. Het geschil tussen het KBb-bestuur en directeur Daniel Ropers van Bol draait om een deel van die 8,8 miljoen euro.

In het door Bol betwiste verdeelmechanisme tellen de orders van elk KBb-lid bij CB voor 25 procent mee. Het aantal jaren dat een lid contributie heeft betaald, weegt voor 75 procent mee. Die verdeling werkt in het nadeel van Bol. Als reusachtige doorverkoper plaatst het veel orders bij CB, maar als relatief jong bedrijf heeft het weinig contributiejaren opgebouwd bij de brancheorganisatie.

De methodiek zoals het KBb-bestuur die hanteert bij het verdelen van het dividend, is twee weken geleden op een algemene ledenvergadering van de brancheorganisatie bekrachtigd. Bol was bij die vergadering aanwezig, maar voerde niet het woord.

Voorstanders van de gekozen verdeelsleutel beklemtonen dat de algemene reserve van CB is opgebouwd over een periode van 146 jaar, terwijl Bol.com nog maar sinds een jaar of vijftien betrokken is bij de boekenbranche. Het bedrijf kan volgens hen daarom geen aanspraak maken op een substantieel deel van een reservepot die grotendeels is opgebouwd in de negentiende en twintigste eeuw.

vreemde eend

Bol, met vorig jaar een totale omzet van 1,2 miljard euro, geldt binnen de KBb als een vreemde eend in de bijt. Met zijn ambitieuze platformstrategie en zijn focus op technologie en marketing, heeft de grote onlineretailer een wezenlijk andere identiteit dan de overige leden van de boekverkopersbond. Die hebben hun wortels in de traditionele boekhandel en zien Bol als een bedreiging voor hun eigen voortbestaan. De kwestie rond de verdeling van het CB-dividend ligt dan ook zeer gevoelig binnen de KBb. De poging van Bol om via de rechter tijd te kopen en de stemming op de algemene ledenvergadering uitgesteld te krijgen in de hoop dat er alsnog een voor het bedrijf gunstiger verdeelsleutel zou kunnen worden ontworpen, is mislukt. Zolang de motivering van de rechter op zich laat wachten, willen KBb en Bol weinig kwijt over de kwestie. CB beschouwt het als een interne aangelegenheid van de brancheorganisatie.

In reactie op de krimpende boekenmarkt is het toenmalige Centraal Boekhuis zich vijf jaar geleden noodgedwongen gaan richten op distributie voor ook andere sectoren. Om zijn distributiecentrum, logistieke infrastructuur en wagenpark rendabel te houden, heeft het volume nodig en dat lukt niet meer met boeken alleen. Het bedrijf haalt intussen een derde deel van zijn omzet uit distributie voor de modebranche en de zorgsector en heeft zichzelf daarom bewust omgedoopt tot ‘CB’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.