Luister naar

Meer gerommel met zorgdeclaraties

Nieuws
De zorgverzekeraars hebben in 2016 18,9 miljoen euro aan frauduleuze declaraties opgespoord. Dat is ruim 7 miljoen euro meer dan een jaar eerder en ongeveer evenveel als in 2014.
Charlotte Huisman redactie vk
maandag 24 juli 2017 om 03:00

Utrecht

Dit blijkt uit de jaarlijkse controle- en fraudecijfers die brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Bijna driekwart van het fraudebedrag spoorden verzekeraars op bij de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Bemiddelingsbureaus, zorgaanbieders en budgethouders gingen in de fout.

Ook voorgaande jaren vonden de zorgverzekeraars relatief veel fraude bij gebruikers van dit systeem, waarbij de zorgbehoevende zelf zijn zorg inkoopt of laat inkopen.

Nieuw is dat de zorgverzekeraars zich zorgen maken over de geconstateerde groei van de fraude bij de wijkverpleging: in 2016 werd hiervan 2 miljoen euro opgespoord. Komend jaar gaan de zorgverzekeraars hierop meer controleren.

wijkverpleging

De zorgverzekeraars zijn pas sinds 2015 verantwoordelijk voor de bekostiging van de wijkverpleegkundigen, die voorheen uit de rijkspot van de AWBZ werden betaald.

De wijkverpleegkundige doet zelf de beoordeling van de hoeveelheid zorg die een patiënt nodig heeft, en kwaadwillende organisaties zouden deze benodigde zorg bijvoorbeeld expres hoger kunnen vaststellen dan nodig.

‘Wij zien een enorme groei in de aanbieders van wijkverpleging en ze zijn niet allemaal bonafide’, zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis. ‘Maar we zien ook dat er door alle hervormingen in de zorg soms onbedoeld foute declaraties worden ingediend, omdat er tijd nodig is voordat iedereen de nieuwe regels begrijpt.’

De kosten voor de wijkverpleegkunde stijgen snel. Maar volgens de branche is dat allereerst het gevolg van de vergrijzing en het beleid dat ouderen langer thuis blijven wonen.

In 2016 werden honderden miljoenen declaraties ingediend bij de zorgverzekeraars voor in totaal 44,3 miljard euro aan zorgkosten. Het geconstateerde fraudepercentage daarop is heel gering: 0,04 procent. ‘Het percentage valt mee, maar absoluut gaat het toch om grote bedragen’, aldus een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. ‘We hebben het gevoel dat we er goed op zitten met onze controle. Dus dat we de meeste gepleegde fraude ook opsporen.’

onopzettelijk

De zorgverzekeraars vonden bij hun controle 392 miljoen euro aan onterechte declaraties. Daarvan was het grootste gedeelte (367 miljoen euro) het gevolg van onopzettelijke fouten, als bijvoorbeeld niet goed ingevulde formulieren. Het jaar ervoor lag het bedrag van de gevonden onterechte declaraties veel hoger op 505 miljoen euro. Zorgverzekeraars Nederland is trots op deze daling, waarvoor ze zich hebben ingespannen met de zorgaanbieders; dat de aanvragen nauwkeuriger worden ingediend. ‘Hoe accurater de declaraties, hoe meer geld daadwerkelijk kan worden besteed aan zorg’, zegt ZN-directeur Petra van Holst. Volgens haar leveren ook patiënten hieraan een bijdrage omdat zij steeds vaker aan hun zorgverzekeraar melden als zij denken dat een nota niet klopt.

Alle onjuiste declaraties worden teruggevorderd. De zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1284 keer een onderzoek ingesteld als zij het vermoeden hadden dat de fout opzettelijk was gemaakt om bijvoorbeeld geld te krijgen voor niet geleverde zorg.

In een kwart van de zaken werd fraude vastgesteld, in bijna een vijfde van de zaken was het vermoeden van fraude er wel, maar ontbrak het aan bewijs hiervoor. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’