24 juli 2017 om 03:00
Luister naar

Lieve zakkers en zittenblijvers, dat schoolsysteem van ons is zó krom

Lieve zakkers en zittenblijvers,

Vandaag richt ik mij tot jullie. Het schooljaar zit erop en het is je niet gelukt. Je moest toekijken hoe de vlag werd gehesen voor je klasgenoten, je hebt hun examenfeesten meegevierd en zelfs met je best gefabriceerde glimlach hun diploma-uitreiking bijgewoond. Of je keek toe hoe jouw basisschoolgroep een doorschuifmiddag had, maar voor jou was er niks door te schuiven. Toch wil ik je van harte feliciteren. Want je kon weleens het meest hebben geleerd van iedereen.

Ik weet niet waardoor het mis is gegaan. Misschien gingen je ouders dit jaar uit elkaar, waardoor de vaste grond onder je voeten verdween. Of werd je ziek, zodat het je aan energie ontbrak. Werd je zo verliefd, dat er niets anders meer naast kon bestaan. Of werd je gepest, waardoor schoolgang een martelgang was. Misschien deed je je stinkende best maar bleek het uiteindelijk gewoon niet genoeg. En dus moet het opnieuw of op een andere plek.

het goede leven

Het zou maar zo kunnen dat je je nu een loser voelt. Omdat je niet voldeed aan wat er van je werd gevraagd. Maar dat is niet waar. Dat is pertinent niet waar! Laat je nooit aanpraten dat goed en fout in het leven wordt uitgedrukt in vijfjes of zesjes. God maakt geen losers. Hij maakt mensen waar Hij wat in ziet. Soms met een knobbeltje waar wiskundige formules uitrollen. En soms met een vrucht waar veel vriendelijkheid in zit. Beiden zijn mooi en heel gewenst. Maar als je op school die eerste mist, kun je zomaar zakken, ook al ben je in die tweede uitzonderlijk begaafd. Het voelt soms zo krom dat het schoolsysteem zo werkt.

Ik zal je bekennen dat ik vaak droom van een school waar je het goede leven leert. Niet als bijvak voor als er nog wat tijd over is, maar als hoofdvak omdat de school dat het allerbelangrijkst vindt. Waar alles op z’n kop wordt gezet, zoals Jezus dat ook vaak deed. Daar hebben brutalen niet de halve wereld, maar daar is de hele wereld voor wie bescheiden is en vriendelijk blijft. Daar oefen je gerechtigheid, eerlijk delen, vredestichten en geduld. En als er tijd over is, komt rekenen of spelling aan de beurt. Natuurlijk wordt ook daar gepest. Maar als vredestichten een vak wordt, wil iedereen wel scoren. En wat dacht je van gerechtigheid. Als niet het resultaat van de toets maar je inzet ervoor wordt beloond.

Ach, ik weet het wel, de meeste dromen komen niet uit. Ik denk niet dat jouw school zo’n droomschool wordt. Daar komt gedoe van met de inspecteur. Dan wordt jouw school een zwakke school want de onderwijsdoelen worden niet meer gehaald. Vervolgens draait de overheid de geldkraan dicht en kan de school de deur gaan sluiten. Tenzij je iedere dag met een zak vol euro’s naar school komt om zelf de lessen te betalen. Maar dat is weer alleen voor de rijken weggelegd. Zitten we weer met díé ongelijkheid.

Mark Hall

Vergeef de school dat ze God niet zijn. Zij weten niet wat ze doen of ze doen niet wat ze wel weten. Vergeef het hen dat ze dingen belangrijk moeten vinden die in Gods nieuwe wereld echt niet zo relevant zullen zijn. Het leven hangt daar niet van af en jouw toekomst is nog lang niet verloren. Mark Hall, de zanger en liedschrijver van Casting Crowns zei laatst: ‘School heeft me geleerd dat ik minder ben dan ieder ander’ Hij had last van zijn dyslexie en kon zich maar moeilijk concentreren. Misschien herken jij dat op dit moment bij jezelf. Ik weet dat veel jongeren op latere leeftijd nog gepijnigd worden doordat zij in hun schooltijd van zichzelf zijn gaan geloven dat ze een loser zijn. Mark Hall is uiteindelijk gaan zingen en schrijven. Honderden christelijke liedteksten waarmee hij miljoenen mensen in de hele wereld met Gods boodschap weet te raken. God zag allang wat in hem, ver voordat hij het zelf kon zien.

Veel sterkte voor straks, om de moed bijeen te rapen voor een nieuwe start. God ziet wat in jou en ik wens je een leerkracht die ook met die ogen naar jou wil kijken. Dan ben je allang geslaagd!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.