Suriname wijst ambassadeur af

Nieuws
De Surinaamse regering wil het op dit moment niet hebben dat Nederland in Suriname vertegenwoordigd is op het niveau van een ambassadeur.
anp
maandag 24 juli 2017 om 03:00

Paramaribo

Daarom is het nu niet ‘opportuun’ om de door Nederland voorgedragen ambassadeur Anne van Leeuwen toestemming te geven naar Suriname te komen.

Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Yildiz Pollack-Beighle, vrijdagmiddag in het Surinaamse parlement gezegd.

Donderdag werd bekend dat Van Leeuwen niet welkom is in Suriname. Een concrete reden of aanleiding voor het weigeren van de ambassadeur heeft de minister niet gegeven. Het lag in de bedoeling dat Van Leeuwen in augustus ambassadeur Ernst Noorman zou opvolgen, die donderdag is teruggekeerd naar Nederland.

Uit berichten in lokale media is duidelijk geworden dat Noorman al op 29 juni wist dat Van Leeuwen niet meer welkom was.

Dit terwijl Suriname op 22 juni juist had laten weten dat er wel toestemming was.

relatie hersteld

Noorman en de Nederlandse regering hebben echter geen bekendheid aan dit feit gegeven.

Integendeel, Noorman heeft in enkele afscheidsinterviews juist gezegd dat de diplomatiek relatie tussen beide landen de afgelopen jaren weer hersteld was. Waarom de Surinaamse regering hier anders over denkt, is niet duidelijk. De Nederlandse regering gaat dat nu ‘analyseren’.

Overigens verliep ook de aanstelling van Noorman niet zonder problemen. In juni 2013 kwam hij binnen als afgevaardigde en het duurde tot november 2014 tot de Surinaamse overheid hem officieel als ambassadeur accepteerde.

In april 2012 had de Nederlandse ­regering de toenmalige ambassadeur teruggeroepen uit protest tegen de omstreden Amnestiewet die het Surinaamse parlement had aangenomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.