Luister naar

Duitse Bondskanselier Angela Merkel maakt binnen CDU/CSU vrije kwestie van homohuwelijk

Nieuws
De Duitse bondskanslier Angela Merkel laat CDU-vertegenwoordigers vrij bij stemmen over het homohuwelijk. De ‘vrije kwestie’ vervangt de partijkeuze tegen die mogelijkheid.
Herman Veenhof Herman Veenhof
dinsdag 27 juni 2017 om 21:23

Berlijn

Merkel kondigde dinsdag aan dat het partijstandpunt niet meer geldt. Tot dusverre was de CDU/CSU altijd tegen het homohuwelijk geweest en had ook Merkel zich nog in 2013, in een interview met de ARD, het eerste Duitse televisienet, persoonlijk afkerig getoond van een echtverbintenis tussen twee mensen van hetzelfde geslacht.

publieksvraag

Maandag opende ze echter een deur naar een ander CDU-standpunt, op bezoek bij het vrouwenblad Brigitte. ‘Mag ik mijn vriend mijn man of vrouw noemen?, was de publieksvraag.

Merkel nam de tijd voor een omslachtig antwoord, waarbij ze geen afstand nam van de in Duitsland tot slogan en hashtech geworden kreet Ehe für Alle. Maar ze voegde eraan toe ‘wel begrip’ te hebben voor de leden van de CDU en vooral de conservatieve Beierse zusterpartij CSU, die de zwenking niet of nog niet kunnen meemaken. ‘Paren van hetzelfde geslacht hebben dezelfde grondrechten als anderen. Maar ik ben tegen een verkiezingsplakkaat en tegenstanders van het homohuwelijk verdienen respect en achting.’

Die tegenkrachten in de CDU/CSU zijn er, maar aan beide kanten. Twee partijprominenten, de Berlijnse CDU-chef Thomas Heilmann en Michael Grosse-Brömer spraken zich bij de radiozender Berlin Eins en in de Frankfurter Allgemeine Zeitung uit tegen gehaast en voortijdig stemmen. Heilmann is echter al lang voor het homohuwelijk.

Volker Kauder, fractieleider van de CDU in de Bondsdag, het Duitse parlement, kritiseerde de SPD en Groenen, die al deze week willen komen tot stemmen over een wetsontwerp dat het huwelijk voor allen openstelt.

Tijdens een partijbijeenkomst in Dortmund had SPD-voorzitter Martin Schulz en uitdager van Merkel tijdens de Bondsdagverkiezingen in september, van het homohuwelijk een toetssteen gemaakt. Als de CDU/CSU dat niet zou bekrachtigen, zei hij zondag, was er in principe geen voortzetting van de huidige ‘grote coalitie’ mogelijk. Schulz verweet Merkel ‘arrogantie van de macht’ en maakte een ruk naar links, met het oog op een mogelijke meerderheid van SPD, Groenen en Die Linke.

complimenten

Van de linkse oppositie kreeg Merkel complimenten voor haar ommezwaai, maar die waren sarcastisch bedoeld. ‘Bespaart u ons een akelige verkiezingcampagne over deze kwestie’, zei Volcker Beck, voorzitter van de Grünen/Bündnis 90. FDP-chef Christian Lindner sprak van een ‘wijze beslissing’.

Homoseksuele paren kunnen zich in Duitsland sinds 2001 al wel laten registreren, maar zij hebben niet dezelfde rechten als gehuwden; dat geldt vooral op het gebied van belastingwetgeving en bij adoptie. Een homo mag wel het kind van zijn of haar partner adopteren, maar een homostel mag niet samen een kind adopteren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een Kanak-vlag wappert naast een brandend voertuig bij een onafhankelijke wegversperring in La Tampa.

Nieuw-Caledonië hoopt op gebaar Macron

Na ruim een week van rellen en geweld is president Macron onderweg naar Nieuw-Caledonië, in een poging de orde te herstellen op de Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Wat is er aan de hand?

Tamara en haar pasgeboren zoontje Roman.

Donkere wolken boven de baby's in de Donbas. 'Als we worden geraakt, heeft een schuilkelder geen zin'

Na de verovering van de stad Avdiivka verliest Oekraïne in rap tempo grondgebied in het oosten. De laatste kraamkliniek van de provincie Donetsk zet zich schrap voor wat gaat komen.

Rishi Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan voor de deur van zijn ambtswoning op 10 Downing Street

Britse premier Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Britten mogen op 4 juli naar de stembus. Dat heeft de huidige premier Rishi Sunak woensdagavond in Downing Street bekendgemaakt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez (links) krijgt applaus nadat hij in het congres heeft aangekondigd dat Spanje op 28 mei de Palestijnse staat zal erkennen.

Spanje gaat de Palestijnse staat erkennen. Waarom zet het land zich daar zo gepassioneerd voor in?

Als reactie op de oorlog in Gaza kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez woensdag aan dat zijn regering, samen met die van Ierland en Noorwegen, op 28 mei officieel Palestina als staat gaat erkennen.

Volodymyr Zelensky tijdens een interview met persbureau AFP

Oorlog houdt president Zelensky in het zadel - en daar spint vooral het Kremlin garen bij

Vijf jaar na zijn verkiezing zit de ambtstermijn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er officieel op. Toch blijft hij aan: vanwege de staat van beleg zijn geen verkiezingen mogelijk. Kan dat eigenlijk wel?

Premier Simon Harris (links) en buitenlandminister Michel Martin tijdens de aankondiging dat Palestina door Ierland, Noorwegen en Spanje zal worden erkend als onafhankelijke staat.

Drie Europese landen erkennen in ongekende stap Palestijnse staat, Israël reageert woedend

Noorwegen, Spanje en Ierland hebben woensdag in een ongekende stap aangekondigd dat ze Palestina gaan erkennen als onafhankelijk staat. De Palestijnse president Mahmoud Abbas verwelkomde het besluit.