Luister naar

Maak ruimte voor andere orde

Nieuws
Waarom wordt in kerken vaak alles afgebakend, ingeperkt, in hokjes en vakjes gestopt? God is een God van orde, maar van een heel andere orde dan de onze.
Annemarie Stek
maandag 26 juni 2017 om 03:00
Er staan teksten in de Bijbel die vrouwen het zwijgen opleggen, maar ook teksten over mensen met verschillende gaven. Over ruimte maken voor iemand die een woord van God heeft.
Er staan teksten in de Bijbel die vrouwen het zwijgen opleggen, maar ook teksten over mensen met verschillende gaven. Over ruimte maken voor iemand die een woord van God heeft. Freek Visser

Mannen, waar zijn jullie bang voor? Dat een vrouw de lakens gaat uitdelen? Dat Gods gebod overtreden wordt? Dat we verloren gaan als de vrouw in het ambt komt? Bang voor wereldgelijkvormigheid, uitholling van de kerk, afbrokkeling van het fundament?

Er zijn geboden van God waarmee in de kerk heel wat minder krampachtig wordt omgegaan. En als het om het fundament gaat: dat is Christus. En wat Hij als grootste gebod van ons vraagt: God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Dan is het wel duidelijk wat onze belangrijkste opdracht is: liefhebben.

En mannen, jullie weten toch ook dat ‘er in de liefde geen vrees is, maar dat de volmaakte liefde de vrees uitdrijft’? (1 Johannes 4)

Natuurlijk ken ik de teksten die vrouwen het zwijgen opleggen, maar ik lees nog heel veel meer. Onder meer over sommige vrouwen die een leidinggevende functie hebben, diacones of profetes zijn. Over de opdracht elkaar lief te hebben, de duivel geen plaats te geven, de vrede te bewaren. Over mensen met verschillende gaven. Over ruimte maken voor iemand die een woord van God heeft. Over de ander hoger achten dan jezelf.

van een andere orde

Geliefde broeders en zusters, waarom zo krampachtig? God is toch veel groter dan wij ooit kunnen beseffen? Gods liefde en heiligheid overtreft alles; wij zijn maar kleine schepselen, die soms een glimp opvangen van God en Hem ervaren in ons leven. Waarom moet Gods oneindige grootheid en zijn fontein van levend water door ons als kerken steeds gekanaliseerd worden? Afgebakend, ingeperkt, alles in hokjes en vakjes gestopt? Alles overzichtelijk en geordend. Ja, God is een God van orde, maar wel van een heel andere orde dan de onze.

ambt

Misschien doen we er beter aan de invulling van het hokje ‘ambt’ eens tegen het licht te houden. Professor C. Graafland schreef jaren geleden al: de ambten zoals we die in de gereformeerde traditie kennen, kun je niet een-op-een uit de Bijbel halen. Zijn we niet hard bezig het werk van de Heilige Geest tegen te houden door allerlei beperkingen op te stellen, door mannen of vrouwen die geroepen zijn door Hem, geen ruimte te geven om gehoor te geven aan hun roeping? Doordat het niet in ónze vakjes past?

Voor wie nu denkt dat ik wel voor de vrouw in het ambt zal zijn, dat laat ik graag in het midden. Ja, ik ben scriba in een Christelijke Gereformeerde Kerk, maar dan wel in een verlegenheidsconstructie. Ik ben geen ouderling of kerkenraadslid. Ik ambieer het ambt ook niet, maar ik voel me wel geroepen voor deze taak. Uit mezelf zou ik er niet op ‘gesolliciteerd’ hebben. Toen ik ervoor werd gevraagd, was mijn eerste reactie: ‘Nee, joh, dat is niks voor mij!’ Ik heb toch ‘ja’ gezegd, omdat God mij duidelijk maakte, dat Híj dacht dat ik dat werk goed kon doen, en dat Hij mij daarvoor de kracht, wijsheid en talenten geeft.

zegen ontvangen

Daarom heb ik destijds gevraagd of ik wel voor in de kerk de zegen mocht ontvangen bij aanvang van mijn taak. Om daarmee aan te geven, dat ik die nodig heb! Ik kan dit niet in eigen kracht.

Tot mijn eigen verbazing ervaar ik over het algemeen veel voldoening bij het uitvoeren van dit werk in Gods koninkrijk. En nee, ik houd echt niet altijd mijn mond dicht, want de broeders zijn mans genoeg om van zich te laten horen als ze een ander inzicht zijn toegedaan.

Bovendien, proberen we niet allemaal Jezus na te volgen met vallen en opstaan? Zijn we daarin niet gelijk? Zoals Paulus ook zegt in Galaten 3: ‘Want u bent allen kinderen van God (...) daarbij is het niet van belang dat men man is of vrouw, want allen bent u één in Christus Jezus.’ We worden allemaal – mannen én vrouwen – geroepen onszelf als een levend offer toe te wijden aan zijn dienst. Als we daarvan als kerk meer werk zouden maken, zou er mijns inziens heel wat minder haarkloverij zijn.

Tot slot: Jezus was niet gereformeerd of hervormd of vrijgemaakt, maar joods, zonder ‘ambt’ zoals wij dat kennen, maar mét een roeping en een opdracht. En Hij was niet bang om buiten de geijkte paden te lopen en plaatste mensen niet in hokjes. Dat geeft toch te denken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'