Luister naar

Bisschop Gerard de Korte: 'De afgelopen maand was niet de gemakkelijkste uit mijn leven'

Nieuws
Gerard de Korte
dinsdag 27 juni 2017 om 03:00

De afgelopen maand zal ik niet snel vergeten. Bij gelegenheid van de Roze Zaterdag in ’s-Hertogenbosch had ik, onder strikte condities, toestemming gegeven om de kathedraal te gebruiken voor een oecumenische gebedsdienst aan het begin van de dag.

Toen dat nieuws naar buiten kwam, was er veel bijval, maar ook groeiende verontrusting. Om de bezorgde priesters en andere gelovigen gerust te stellen, schreef ik tijdens het pinksterweekend een brief. Maar deze brief over mijn beweegredenen heeft helaas niet de gewenste rust gebracht.

Omwille van de eenheid binnen mijn bisdom, vooral ook de eenheid tussen de bisschop en zijn priesters, voelde ik mij gedwongen de toestemming in te trekken. Een viering in de Sint Jan met een zegen door de bisschop bleek een brug te ver. Homoseksualiteit blijkt binnen de rooms-katholieke gemeenschap nog steeds een open zenuw.

Het is te vroeg voor een evaluatie van de afgelopen maand. Dat is iets voor later dit jaar. Ik zal dan ook wegen zoeken om de dialoog aan te gaan met de homoseksuele gemeenschap in het algemeen en katholieke homoseksuelen in het bijzonder.

Vandaag alleen nog één woord over mijn motivatie om de kathedraal ter beschikking te stellen. Natuurlijk was dat niet om te buigen voor een libertijnse cultuur. Veeleer dacht ik aan de homoseksuele parochianen die ik door de jaren heen heb ontmoet. Mannen en vrouwen die vaak worstelen met hun geaardheid, maar ook snakken naar een beetje geluk en een plek onder de zon. Juist voor hen moet de kerk een liefdevolle moeder zijn. Een trouwe moeder, ook al kan zij het gedrag van haar kinderen niet altijd begrijpen of goedkeuren.

Als wij het hebben over een plek onder de zon, denkt menigeen aan de hitte van vorige week. Sommigen genieten van tropische temperaturen, maar voor anderen, vooral zieken en ouderen, is het al gauw te warm. In ons gematigde land zijn ook extreme temperaturen gelukkig nooit van lange duur.

In de maanden juli en augustus wordt het kerkelijk werk gelukkig wat minder hectisch. Geen lezingen en bijna geen vergaderingen. Ik verheug me er op meer tijd te hebben om te lezen en te schrijven. Maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten en zo het bisdom ’s-Hertogenbosch nog beter te leren kennen.

De zomerperiode biedt ook gelegenheid om meer tijd vrij te maken voor gebed en meditatie. Vakantie kan zo ook verbonden worden met het aloude deo vacare, vrij zijn voor God.

Voor een bisschop – maar het geldt voor alle bekleders van een kerkelijk ambt – is het belangrijk een biddend mens te blijven. Zo blijf ik mij bewust dat ik allereerst een geestelijk ambt bekleed, en probeer ik te voorkomen in technocratisch en bureaucratisch vaarwater te komen.

Bij het nadenken over de zomer schoot mij een prachtige titel voor Jezus te binnen. In onze christelijke traditie heet Christus de ‘zon der gerechtigheid’. In de afgelopen maand, die niet de gemakkelijkste maand van mijn leven is geweest, heb ik mij aan Hem vastgehouden. Beter is te zeggen dat Hij mij heeft vastgehouden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.

Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.

Op 20 december 2019 bevestigde de Hoge Raad dat de Staat verplicht is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Urgenda-directeur Marjan Minnesma (rechts) wordt door haar dochter omhelsd vanwege de uitspraak.

Rechter op de stoel van de politiek? Hoe de macht in Nederland evenwichtig verdeeld wordt

Belangenorganisaties dwingen via de rechter af dat de overheid haar beleid wijzigt. Deugt dat wel? En pleit de SGP terecht voor onderzoek vanwege deze gang van zaken? Oud-rechter Verheij geeft antwoord.

'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.