19 augustus 2017 om 03:00
Luister naar

TV Column: Volgens Shownieuws

De wereld volgens Shownieuws. Daar blijf je even voor zitten. Het zindert meteen van de spanning. ‘Maik de Boer ontsnapt aan aanslag Barcelona’, begint het SBS6-programma.

Stylist Maik de Boer komt nogal eens in de media als Bekende Nederlanders het onderwerp zijn. Hij lijkt mij eigenlijk wel sympathiek, humoristisch en tegelijk wat kwetsbaar. Goed dus om te horen dat Maik ontsnapt is aan de bestelbus die donderdag als dodelijk wapen diende op de uitgaanspromenade La Rambla (ook wel Las Ramblas genoemd). Heeft Maik hard moeten rennen? Hoe is hij eraan toe? Wordt hij wel goed opgevangen?

De commentaarstem van Shownieuws gaat verder: ‘ … en een scheiding bij de NOS. Welk bekend Journaalgezicht ziet haar huwelijk stranden?’ Pfff. Een mens valt zo wel van de ene emotie in de andere. Zou er iets met Astrid Kersseboom zijn?

Shownieuws begint nu echt. ‘Welkom’, zegt presentatrice Celine vanachter de desk die ze deelt met het tweekoppige panel Patty en Koos. ‘Maik de Boer is verschrikkelijk geschrokken van de aanslag in Barcelona vanavond. De stylist woont gedeeltelijk in Barcelona en loopt een paar uur voor de aanslag zelfs nog óp de Ramblas.’

Oké … hij heeft dus niet hoeven rennen ...

Celine gaat verder: ‘Ook Ferry Doedens en de familie Kluivert zijn op dit moment in Barcelona.’ Toe maar: ook die al ... Dat gooien ze er zomaar even in.

Er wordt een filmpje getoond van de paniek in de Spaanse stad. De commentaarstem zet weer in: ‘Direct na de aanslag is er enorme chaos op de drukke promenade. Ook bij het thuisfront van Maik de Boer heerste paniek.’ Liep het thuisfront van Maik de Boer op de promenade? Het moet niet gekker worden.

Maik verschijnt in beeld via de camera van zijn smartphone of tablet. ‘Ik krijg heel veel appjes, heel veel berichtjes van bezorgde mensen, maar het is oké. En ik voel uiteraard ont-zet-tend mee met de mensen die wat is overkomen.’ Goed van Maik, en daar is wat mij betreft geen ironie bij, dat hij meteen denkt aan de échte slachtoffers. Zijn thuisfront blijkt ook veilig te zijn.

Blijven over: Ferry en de Kluivertjes. Gelukkig kan Maik de Boer nog vertellen dat Ferry evenmin iets is overkomen. En het management van Kluivert laat volgens Shownieuws weten dat de familie in veiligheid is. Een hele opluchting. In één moeite gaat de commentaarstem door. Dan hoor je wat er echt aan de hand is: ‘De aanslag heeft zeker dertien levens geëist, tientallen mensen zijn gewond.’

En dat NOS-gezicht in scheiding? Het is steeds als cliffhanger ingebracht, dan wil ik het nu weten ook. Veel Shownieuws-items later blijkt het politiek verslaggeefster Dominique van der Heyde te zijn. Zij gaat scheiden van haar vrouw Annet. Ze zijn gelukkig nu weer on speaking terms, constateert het panel.

Shownieuws haalt alle informatie uit het weekblad Story. Achter de desks worden de ins en outs besproken, alsof het om een actueel maatschappelijk probleem gaat. Panellid Koos besluit monter met: maar Dominique ‘is wel weer gelukkig met iemand anders’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Als je op dit moment helemaal in orde bent, dan is je medemenselijkheid dat niet

Wat Lysanne van de Kamp raakt is dat de hele wereld toekijkt, vastlegt en deelt hoe tienduizenden onschuldige burgers op de meest verschrikkelijke manieren vermoord worden, maar er toch nog steeds geen einde aan komt.

Feniks de la Fosse

Hun omgeving heeft moeite met het leeftijdsverschil. 'Mijn familie denkt dat ik in een midlifecrisis zit'

Vanaf het eerste moment was het goed, zegt een stel tegen Feniks de la Fosse. Toch krijgen ze bezwaar vanuit hun omgeving vanwege het leeftijdsverschil. 'Mijn ouders zien me als hun kleine meid die ze willen beschermen.'

Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'