Mestoverschot weer onder controle

Nieuws
Nederlandse melkkoeien produceren niet langer meer mest dan de Europese Unie toestaat.
anp
zaterdag 19 augustus 2017 om 03:00
Een mesthoop bij een melkveehouder in Bunnik.
Een mesthoop bij een melkveehouder in Bunnik. anp / Koen Suyk

Den Haag

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) aan de Tweede Kamer. Doordat Nederland dit jaar binnen de regels blijft, behoudt het waarschijnlijk de soepele regeling die de EU Nederlandse boeren al jaren gunt.

soepele regeling

Die uitzonderingspositie, waardoor Nederland meer mest op het boerenland mag uitrijden dan andere EU-landen, is heel belangrijk voor veel boeren om hun hoofd boven water te kunnen houden. Maar de soepele regeling kwam op het spel te staan omdat Nederlandse boeren sinds de zomer van 2015 hun veestapel fors uitbreidden. Ze konden er koeien bij nemen omdat ze voortaan zo veel melk mochten verkopen als ze wilden.

maatregelen

Van Dam schrijft de terugdringing van het mestoverschot toe aan de maatregelen die hij met de boeren, de veevoerfabrikanten en de zuivelindustrie heeft afgesproken. Zo zijn er ruim 160.000 koeien geslacht of verkocht en zijn veel andere koeien overgestapt op voer waardoor ze minder ongewenste meststoffen uitscheiden.

Dankzij die maatregelen, ‘pijnlijk maar noodzakelijk’, heeft de sector ‘eerder en sneller dan verwacht’ het mestoverschot weten terug te dringen, zei bestuurder Kees Romijn van de landbouworganisatie LTO. ‘Dit succes is een opsteker in de onderhandelingen met de Europese Unie’, meent hij.

risico

De staatssecretaris waarschuwt wel dat het jaar nog niet om is en het dus nog kan misgaan. ‘Voorwaarde is wel dat de boeren dit resultaat de komende maanden vasthouden en de veestapel niet toch weer laten groeien.’ Hij vreest voor de gevolgen van de rechtszaken die boeren hebben aangespannen om te voorkomen dat ze koeien moeten afstaan en wijst erop dat die nog roet in het eten kunnen gooien. Dat is volgens Van Dam ‘het grootste risico’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.