Luister naar

Brexitchaos in Britse regering

Nieuws
Binnen de Britse regering is ‘een burgeroorlog’ ontstaan over de aanpak van de Brexit. De voortdurende onduidelijkheid raakt vooral burgers en bedrijven.
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 28 juni 2017 om 20:04

Londen

De Brexit heeft toegeslagen binnen het Britse kabinet, blijkt uit uitlatingen van verschillende Britse ministers. Premier May heeft na alarmerende koppen in de grote kranten als ‘Mays topteam splijt over de Brexit’ ingegrepen om de schade te beperken.

De belangrijkste bewindslieden rond de Brexit – door de populaire krant The Sun de ’big beasts’ genoemd – beschuldigden elkaar dinsdagavond van inconsequent dan wel gevaarlijk gedrag. Minister van Financiën David Hammond dreef tijdens een toespraak in Berlijn zelfs de spot met een eerdere uitspraak van de minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, meldt The Times. Johnson had wat de Brexit betreft gezegd dat Groot-Brittannië ‘de koek kan hebben en opeten’.

Het belangrijkste conflict gaat over de termijn waarbinnen de Brexit definitief moet zijn. De minister voor de Brexit, David Davis, zei op een congres van The Times dat dit binnen een of twee jaar ‘eenvoudig haalbaar moet zijn’. Groot-Brittannië kan ‘de dag erop’ onmiddellijk allerlei vrijhandelsverdragen sluiten, meent Davis.

overgangsperiode

Zijn collega Hammond wil juist een soepele ‘overgangsperiode’ voor het afwikkelen van de handelsakkoorden, zei hij in Berlijn. Het alternatief is dat Groot-Brittannie op ‘een verwoestende en gevaarlijke manier op de rand wordt geduwd’, citeert Politico Europe hem.

Hammond deelt de heersende opinie binnen de Europese Commissie dat de Brexit in plaats van een win-winsituatie een kwestie is van ‘lose-lose’ – een verliessituatie voor beide kanten.

Om de politieke onrust in te dammen, heeft premier May in een verklaring Davis inmiddels een duidelijke tik op de vingers gegeven.

De affaire vergroot de onzekerheid die er toch al rond de Brexit bestaat. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor Europeanen in Groot-Brittannië.

May maakte maandag bekend dat er voor hen een soepele regeling zal komen voor een langdurige verblijfsvergunning. Maar dertig procent van de aanvragen die Europeanen in Groot-Brittannië al hebben ingediend, is afgewezen, zegt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld. ‘De voorstellen die May tot nu toe heeft gedaan, zijn nog erg onduidelijk. Ondertussen krijgen Europese burgers die soms al tientallen jaren in Groot-Brittannië wonen, brieven door de deur waarin ze worden gesommeerd binnen zes weken te vertrekken.’ De Brexit in twee jaar regelen, noemt In ’t Veld ‘een absurd strak schema’.

De chaos wordt verder vergroot door de minderheidsregering die May na het verlies bij de verkiezingen heeft. Voor een miljard pond aan extra geld voor Noord-Ierland heeft ze de steun van de Noord-Ierse DUP gekocht. Dat levert haar woeste kritiek op in Schotland en Wales over dit ‘groezelige machtsakkoord’.

eurosceptisch

De onzekerheid over de Brexit is inmiddels zó groot dat onder meer The Guardian zich afvraagt of de Britten wel in het diepe moeten springen of zich nog eens moeten bezinnen. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zinspeelde daar afgelopen week ook op met een citaat uit een liedje van John Lennon: ‘Je zegt dat ik een dromer ben, maar ik ben niet de enige.’

Maar driekwart van de Britten zelf wil nu doorzetten, meldt de Telegraph op basis van een onderzoek van het Nationaal centrum voor sociaal onderzoek, NatCen. ‘Groot-Brittannië is nu eurosceptischer dan ooit, dus is publieke woede onvermijdelijk als Theresa May de Brexit wil omzeilen’, constateert de krant.

De Britten zijn al in het diepe gesprongen. Maar hoe ze terecht zullen komen – niemand die het weet. Zeker de regering niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.