28 juni 2017 om 03:00
Luister naar

Neel Frens: Vakantietips

Bijna vakantie. Tijd om er een paar weken op uit te gaan, al geldt dat niet voor iedereen. Ik heb met de Frensjes al heel wat vakanties gevierd. Tijdens elke vakantie leerde ik weer wat nuttigs waaruit ik een regel kon opmaken voor de volgende keer. Dit zijn die goede adviezen aan mijzelf.

Maak iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen tas. Ik heb namelijk de neiging mij er nogal mee te bemoeien. Niet doen. Wat niet meekomt, is er niet.

Als ik niets zeg, hebben de Frensjes de hele reis hun oortjes in. Maar zelfs met hen lukt het nog weleens om zeldzame nummerborden te spotten of een ander spelletje te spelen.

Vermijd het om op de camping naast een gezin te gaan staan waarvan de ouders fulltime werken. In de vakantie zitten papa en mama ineens fulltime met hun kroost. Hoe zich dat ontrolt, wil je niet drie weken meemaken.

Ga naar een plek waar geen wifi is. De Frensjes konden het eerst niet geloven, maar het deed ze goed. Weer eens ouderwets vervelen of buiten voetballen of zelfs een boek lezen. Wel wilden ze elke dag naar de McDonald’s om ‘koffie te drinken’, lees: de gratis wifi te gebruiken.

Neem die detectives en romannetjes gewoon mee. Want De Toverberg van Thomas Mann en om het even welk boek van Dostojevski ga je ook dít jaar niet lezen. Al die wereldliteratuur neemt alleen maar enorm veel ruimte in.

Neem badmutsen mee. Vaak zijn die verplicht in een buitenlands zwembad. De mutsjes die je aan de kassa moet kopen als je niets bij je hebt, passen de Frensjes niet omdat ze nogal groothoofdig zijn.

Pas op voor lokkers met menukaarten die buiten restaurants staan. Ikzelf tuin er bij de eerste al in. Blijf kalm en probeer ten minste een aantal restaurants met elkaar te vergelijken.

Elke dag een ijsje? Natuurlijk. Thuis doen we wel weer aan minder suiker en vet.

Duitsers houden van bloot, dus ga naarstig op zoek naar een textielstrand in Duitsland; tenminste als je niet van blote Duitsers houdt.

Koop schepjes en emmertjes of een bal ter plaatse; niet op het strand achterlaten, maar weggeven of in je vakantiehuisje achterlaten. Een methode die ik hanteerde toen we zo weinig plek in de auto hadden dat buitenspeelgoed niet meer meekon.

Smeren en nog eens smeren. Best wel een smerig woord, maar wel het eerste wat ik ’s morgens vraag. ‘Heb je gesmeerd?’ Een paar Frensjes zijn rossig en moeten het de hele vakantie met factor 50 doen, een witte pasta die bijna niet te smeren is.

Als je even wilt uitrusten van het sightseeën of wandelen; ga nooit naast een afritsbroek op een bankje zitten. Voor je het weet ritst hij nog een stuk van zijn broek af.

Geniet gewoon. Het hoeft allemaal niet op Instagram of Facebook. Zand in je bed of slaapzak, mislukte maaltijden, ruzietjes en verdwalen tijdens een wandeling zijn heel gewoon.

Tot na de vakantie!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.