Luister naar

In Finland kun je schrikken van de stilte

Nieuws
Joop Wassenaar werkt in Finland
donderdag 27 juli 2017 om 03:00
In Finland kun je schrikken van de stilte
In Finland kun je schrikken van de stilte ap

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’, plegen wij Nederlanders elkaar voor te houden. Finnen denken precies andersom. De buurman is hier de vijand.

Tijdens de korte maar heftige Finse zomer wordt volgens deze regel geleefd. De zon schijnt hier dan immers 24 uur per dag en zeven dagen in de week!

comfort verbannen

De Fin brengt de zomer – feitelijk de maanden juni en juli – door in een hut. Een optrekje van hout waaruit alle comfort is verbannen. Er staan een tafel met aan weerszijden een houten bank en een paar bedden. De keuken bestaat uit een plank met daarnaast een spoelbak en daarboven een kast.

Het sanitair bevindt zich buiten en bestaat uit een houten ton in een dito hokje, op flinke afstand van de hut om kwalijke geurtjes buiten te houden.

Er is in de verre omgeving geen stromend water te vinden en ook geen elektriciteit.

Drinkwater wordt bij het betrekken van de plek aangevoerd in jerrycans; het lichaam, kleren en de vaat worden gewassen in het meer of de plas waaraan de hut gelegen is. Warm water wordt verzameld in de houtgestookte sauna. Die ligt bij de steiger, waaraan ook een roeiboot is afgemeerd.

ascetisch

In deze ascetische omstandigheden brengt de Fin de tijd door met het hakken van hout, het plukken van bessen, het vangen van vissen, lezen (kan zonder lamp ook ’s nachts) en naar de einder turen. De enige verandering brengt het weer.

De tijd staat hier stil. Al na een paar etmalen zonder klok is het moeilijk vast te stellen of het dag of nacht is. De vogels zingen door, de temperatuur schommelt niet of nauwelijks, de zon glinstert zonder ophouden in de golfjes naast de steiger.

De meeste indruk maakt de stilte. De naaste buur is buiten gehoorsafstand gebracht en hetzelfde geldt voor de dichtstbijzijnde weg. Vliegverkeer is er niet en op het water wordt alleen maar geroeid.

Een Europeaan kan er van schrikken, van die oorverdovende stilte. Naar het Noorden toe houdt ook het vogelgezang op. Je kunt er verzeild raken in een bos, op een dag zonder wind. Toch klinkt daar een donkere roffel, als van de donder. Het is je eigen bloedsomloop ... <

Finland

Vrije tijd. Wij hebben zo onze ideeën wat je dan wel en niet doet. Maar Nederlanders die in het buitenland wonen, merken dat het ook heel anders kan. Vandaag: Joop Wassenaar in Finland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.

Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'

Protest tegen het verdwijnen van normale kassa's bij dit Albert Heijn filiaal in Utrecht.

Afrekenen bij een kassadame of -heer is er nauwelijks nog bij. Ik mis contact bij de zelfscankassa

Thijmen Sprakel doet bij de zelfscankassa van Albert Heijn een ontdekking: hij mist iets. Contact! Met een mens. En nu zoekt hij een supermarkt met een menselijk gezicht.

Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.