Luister naar

Lezers op Facebook: Een juf weet heel veel, maar niet wat het is om jongen te zijn

Nieuws
De nieuwe Sire-campagne gaat over jongens die weer jongens moeten kunnen zijn. Lezers die in het onderwijs werken, noemen het op Facebook een heel herkenbare boodschap.
-
donderdag 27 juli 2017 om 03:00
Lezers op Facebook: Een juf weet heel veel, maar niet wat het is om jongen te zijn
Lezers op Facebook: Een juf weet heel veel, maar niet wat het is om jongen te zijn

Annerieke Berg: Als moeder van vier jongens (van heel rustig tot flink druk) kan ik deze campagne volledig onderschrijven. Ik heb de laatste jaren gemerkt dat jongens steeds minder jongen mogen zijn. Als mijn zoon op het schoolplein rent met een stok en ‘pauw, pauw’ roept wordt daar direct paal en perk aan gesteld door de juf. Je mag geen mensen doodschieten en hard rennen met een stok in je hand is gevaarlijk. Als hij wiebelt in de klas, omdat het voor hem onmogelijk is om een half uur lang stil op zijn stoel te zitten en geconcentreerd te luisteren, wordt hij berispt. Terwijl hij alleen maar uiting geeft aan zijn drang om te bewegen en te ontdekken. Veel jongens leren door uitproberen en fouten maken. Dat wordt binnen het huidige onderwijssysteem niet op prijs gesteld. Druk of stoer gedrag wordt in onze huidige maatschappij onderdrukt en niet gewaardeerd. Ik betrap mezelf er ook regelmatig op dat ik te vaak roep: ‘Kijk uit, doe voorzichtig, doe niet zo druk of doe normaal’. Terwijl ik dan direct besef dat mijn ‘normaal’ niet het ‘normaal’ is van mijn jongens.

Gert Messelink: Heeft het er ook niet mee te maken dat er bijna geen meesters meer zijn, maar alleen juffen?

Rob Bosma: Ik denk het zeker. Juffen speelden zelf heel anders. Een meisjesfeestje is heel anders dan een jongensfeestje. Meisjes/vrouwen zijn vaker risicomijdend.

Martine van Veelen: Uit ervaring als groepsleerkracht weet ik hoe anders het onderwijs aan jongens dan aan meisjes is. Jongens leren door te doen en te ervaren, meisjes laten zich waarschuwen, praten er een keer over en besluiten dan of het slim is om te doen of niet. Geldt niet voor alle jongens en alle meisjes natuurlijk ...

Jos Kouwenhoven: Wat een gezeur. Ik ben getrouwd met een meid die zeer handig en technisch heel vaardig, maar toch op en top vrouwelijk is. We moeten kinderen de vrijheid geven om te worden wie ze willen zijn, of het nou jongens of meiden zijn.

Andre van Aarle: Goede campagne. Met een beetje pech heeft een jongen van nul tot twaalf jaar alleen te maken met juffen. Nu weet een juf veel, maar niet hoe het is om jongen te zijn.

Marjan Rozema: Eindelijk. Laat een kind een kind zijn. Volwassen worden kan altijd nog.

Henrike Graveland: Supergoede campagne! Als mama van drie jongens ben ik er blij mee.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.

Arbeidsmigranten vallen buiten onze vangnetten van empathie, en hebben weinig verdedigers. Ze worden gezien als economische noodzaak.

Wij, die van jongs af leerden voor onszelf op te komen, weten niet hoe het is arbeidsmigrant te zijn

Er worden in ons land massaal mensen uitgebuit: arbeidsmigranten. We voelen ons vaak weinig met hen verbonden. Schrijfster Anna Looije: 'Maar elke daad van goedheid voor deze kwetsbare groep wordt door God gezien.'

Protest tegen het verdwijnen van normale kassa's bij dit Albert Heijn filiaal in Utrecht.

Afrekenen bij een kassadame of -heer is er nauwelijks nog bij. Ik mis contact bij de zelfscankassa

Thijmen Sprakel doet bij de zelfscankassa van Albert Heijn een ontdekking: hij mist iets. Contact! Met een mens. En nu zoekt hij een supermarkt met een menselijk gezicht.

Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.