23 mei 2017 om 03:00
Luister naar

Een zorgvuldige Trump

President Trump heeft diepe indruk gemaakt op de leiders van ruim vijftig moslimlanden. Zijn optreden op de ‘Arabisch-Islamitische-Amerikaanse’ top in de Saudische hoofdstad Riyad was totaal anders dan zowel de Amerikanen als de wereld tot nu toe van hem hebben gezien. Gedisciplineerd, geconcentreerd op de boodschap, nuchter en zorgvuldig, zo beschrijft de New York Times, doorgaans zeer kritisch op Trump, zijn optreden. In de Arabische pers is opluchting en verbazing te vinden. Wie had dit kunnen geloven, zegt een commentaar in de Arab News. Als Trump een nieuwe start wilde maken in de Arabisch-Amerikaanse verhoudingen, dan is dit een goede aanpak. Maar wel een die bijna lijnrecht ingaat tegen zijn eerdere, harde uitspraken over Arabische landen en de islam.

Trumps boodschap is ook een oproep. In de eerste plaats zegt hij wat de Jordaanse koning Abdullah eerder heeft gezegd: het zijn de moslimlanden zelf die het islamistisch extremisme moeten tegengaan en de ideologie erachter moeten ontwortelen. Trump stelt het terecht scherp, juist in Saudi-Arabië, het land waarin zo veel steun voor het extremistische geweld te vinden was – en is. Politieke leiders van islamitische landen moeten zich duidelijk uitspreken tegen het geweld uit naam van deze religie, of dat nu tegen Joden, christenen, sjiieten of soennieten is. ‘Helden doden geen onschuldigen, ze redden hen’, is een van Trumps kernachtige samenvattingen. Toegepast naar bijvoorbeeld het Palestijns-Israëlische conflict, waarover Trump nu spreekt met beide partijen: het kan niet bestaan dat de Palestijnse Autoriteit pleinen vernoemt naar terroristen die Israëlische burgers hebben vermoord. Dat is, in de woorden van Trump, een belediging van ieder geloof. ‘Terroristen dienen God niet, ze dienen alleen de dood.’

Maar de toenadering kent ook een prijs. De Arabische leiders worden nauwelijks aangesproken op het voortzetten van hun autocratische regering, waarmee ze de burgers klein houden. Dat was juist een van de redenen voor de Arabische Lente, die voor zo veel van het geweld in het Midden-Oosten heeft gezorgd. Trump gaat eraan voorbij dat repressie evengoed de aanzet tot geweld vormt als islamitisch extremisme. Realisme met principiële beginselen, noemt Trump zijn nieuwe politiek. Maar de principes worden nauwelijks verder ingevuld dan als ‘gezamenlijke belangen en waarden’.

Trumps rede was een goede aanzet om weer in gesprek te komen met de wantrouwende bondgenoten. Maar alleen een leider die een ideaal voor ogen heeft, kan een echte richting aangeven.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.