Luister naar

Belastingdienst onderkent dat inning gevaar loopt

Nieuws
Enkele grote ict-systemen van de Belastingdienst vertonen zo veel mankementen dat de belastinginning in gevaar kan komen. Dat meldt de dienst nu ook zelf in een interne evaluatie.
Robert Giebels Alexander Leeuw redactie vk
vrijdag 18 augustus 2017 om 03:00

Den Haag

De Volkskrant kreeg het document na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Daaruit blijkt ook dat de dienst met zo’n zeshonderd verschillende ict-systemen werkt.

Eerder dit jaar concludeerden de Algemene Rekenkamer, de controleur van de rijksfinanciën, en twee topambtenaren al dat het binnenhalen van belastinggeld gevaar loopt door organisatorische problemen bij de Belastingdienst. De Rekenkamer sprak van ‘een bom onder de belastinginning’. De tweekoppige Commissie onderzoek Belastingdienst gebruikte soortgelijke woorden: ‘de continuïteit van de inning van belasting’ loopt gevaar, schreef zij.

In de interne evaluatie schrijft ook de Belastingdienst: ‘De continuïteit van het inningsproces is niet gegarandeerd.’ De dienst stelt dat kennis over de huidige, vaak oude systemen, in hoog tempo schaarser wordt, doordat de mensen die ermee kunnen werken met pensioen gaan of ontslag hebben genomen. Een fors deel van de systemen voldoet volgens de huidige normen niet meer, maar belastingambtenaren moeten ermee blijven werken omdat vernieuwing uitblijft.

massale processen

Zwakke ict vergroot de kans op verkeerd verzonden brieven, onjuiste aanslagen, slepende navorderingen en onterechte foutmeldingen bij wie aangifte doet. Daarbij gaat het om massale processen, soms gericht op miljoenen belastingbetalers tegelijk waardoor een ogenschijnlijk klein ict-probleem grote gevolgen kan hebben.

In een reactie wijst een woordvoerder van de Belastingdienst erop dat de dienst doende is alle systemen te vernieuwen en efficiënter te maken. Dit moet leiden tot een 750 miljoen euro hogere belastingopbrengst. In de interne evaluatie gaat de Belastingdienst ervan uit dat in 2020 alle seinen op groen staan en alle systemen werken.

onwaarschijnlijk

Het Bureau ICT-Toetsing (BIT), een afdeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken die ict-projecten van de overheid onafhankelijk doorlicht, stelde in juni dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat de Belastingdienst erin slaagt de ict-problemen het hoofd te bieden.

Het BIT, in het leven geroepen nadat een parlementaire onderzoekscommissie had vastgesteld dat grote ict-projecten van de overheid veelal mislukken, toetste de ict-plannen van de Belastingdienst. De conclusie is dat de onderbouwing ervan ‘onvoldoende is om de investeringen van vele tientallen miljoenen euro’s te rechtvaardigen’. Het is het BIT onduidelijk of alle ict-inspanningen van de Belastingdienst leiden tot efficiëntere belastinginning.

Het toetsingsbureau stelt verder dat de ontwikkelaars van nieuwe computerprogramma’s niet communiceren met de belastingambtenaren die ermee moeten werken. ‘Terwijl dat juist essentieel is’, zegt hoogleraar Dennis Broeders van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. ‘Als dat contact er niet is, bestaat de kans dat de werkvloer zegt: wie heeft dit in vredesnaam bedacht?’

Verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes heeft zich de kritiek van het BIT aangetrokken en herziet zijn plan. Om draagvlak te kweken heeft Wiebes de werkvloer om suggesties voor een nieuw plan gevraagd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’