Luister naar

Nieuwe missionaire kansen voor oude kerken. Een idee

Nieuws
Hans Eschbach
donderdag 17 augustus 2017 om 03:00
Nieuwe missionaire kansen voor oude kerken. Een idee
Nieuwe missionaire kansen voor oude kerken. Een idee ap / Jacques Brinon

In elk museum krijg je hem aangeboden: een headset om toelichting te krijgen bij de verschillende kunstwerken. Ook in sommige oude, historische kerken bestaat die mogelijkheid.

In Krakau, Polen kreeg ik bij het bezoek aan een rooms-katholieke kerk een gratis headset aangeboden, die mij in tien minuten uitleg gaf over de kerk. Bij het inleveren van de headset kon je een donatie geven, maar verplicht was dat niet. Op deze manier zal de kerk de kosten voor de headset snel hebben terugverdiend en wellicht nog meer. Het werk werd uitgevoerd door een vrijwilliger.

Ik vroeg me af: hoe zou het zijn als we dit ook in Nederlandse kerken breed zouden invoeren? Maar dan wel op een bijzondere manier. Want zou je zo’n band ook kunnen laten inspreken door een plaatselijke gelovige uit die kerk (of door een professionele voice-over), die niet alleen de historie van het gebouw benadrukt, maar ook een persoonlijk getuigenis geeft aan de hand van wat er voor hem/haar in dat gebouw heeft plaatsgevonden.

Bijvoorbeeld: ‘Dit doopvont staat bij de ingang van de kerk, omdat de doop je binnenbrengt in de gemeenschap met God.

Voor mij was dat een bijzondere ervaring, want het gebeurde op latere leeftijd …’

Of: ‘Op de preekstoel, die dateert uit de zeventiende eeuw, zie je in het houtsnijwerk de vier evangelisten afgebeeld. Zij hebben elk op hun eigen manier een verslag gegeven van het leven, lijden en sterven van Jezus. Zo schreef de evangelist Johannes in zijn boek: ‘Want iedereen die Hem (Jezus) heeft aangenomen … Die tekst was voor mij een eyeopener: ook ik …’

Uiteraard zullen de teksten niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels, Frans en Duits (en eventueel nog meer talen) ingesproken moeten worden.

Bij het inleveren van de headset kan men een gift geven, maar mag men ook een gift meenemen: een Nieuwe Testament of een brochure, waarbij doorverwezen wordt naar websites zoals ikzoekGod.nl. Vrijwilligers kunnen beschikbaar zijn voor de uitgave en ontvangst van de headsets, maar ook voor gesprek, vragen, hulp.

Als vijfhonderd kerken in Nederland dit zouden doen, en er gemiddeld tweeduizend mensen per jaar gebruik van zouden maken (en dat is laag ingeschat), zouden een miljoen mensen op deze manier met levend geloof in Jezus Christus in aanraming kunnen komen.

Wie pakt deze handschoen op en creëert daardoor nieuwe kansen voor oude kerken?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.

De transitie is geen fundamentele kwestie, maar een kwestie van grootschalige opschaling, want de technologie is er.

Het kan straks echt: kaas zonder koeien. Wat betekent dat voor de toekomst?

Dankzij nieuwe technieken is straks de intensieve veeteelt overbodig en krijgt de natuur ruim baan. Melk en kaas zijn er in overvloed. Waar blijven de politiek-economische keuzen, vraagt Jan Lagendijk zich af.

Afbeelding

Jong gezin op wereldreis: het lijkt idyllisch, maar kun je zoiets nog wel doen in deze tijd?

Een hippe wereldreis, hoe mooi is dat? Deze trend zet onze solidariteit met medemensen en de wereld onder druk, beredeneert Dietrich van Gorsel, bestuurder in de zorg.

Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'