Luister naar

Nederland pragmatisch in omgang met proteststem

Nieuws
Uit een groot Europees onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de democratie in Nederland nog altijd groot is. Onderzoeker Tim de Beer van Kantar Public vertelt waarom.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 25 juli 2017 om 03:00
Tim de Beer
Tim de Beer nd

Den Haag

Wat springt eruit in uw onderzoek naar populisme in Europese landen?

Dat Nederland een land is met groot vertrouwen in instituties. Na Duitsland scoort Nederland het hoogst wat betreft vertrouwen in democratie. In Frankrijk en Groot-Brittannië is de ontevredenheid groter en het vertrouwen in instituties veel kleiner. In alle landen, ook in Nederland, zie je dat laagopgeleiden minder vertrouwen hebben in de politiek dan hoogopgeleiden. De verklaring daarvoor is dat laagopgeleiden minder te winnen hebben bij de globalisering van de economie. Die mensen houden de politiek verantwoordelijk voor de minder kansrijke positie waarin zij verkeren.

Hoe verklaart u dat grote vertrouwen in Nederland?

Nederland kent geen kiesdrempel. Proteststemmen vinden relatief gemakkelijk hun weg naar de Tweede Kamer. De onvrede krijgt daarmee een stem in het parlement. De PVV is met 20 zetels de tweede partij in grootte. Ook bij Denk, 50Plus, Partij voor de Dieren en nieuwkomer Forum voor Democratie zit veel protest. In iets mindere mate vind je dat eveneens bij de SP. Wellicht dat het laten horen van al die proteststemmen in de Tweede Kamer bijdraagt aan het vertrouwen in de democratie. Nederland kent ook een hoge opkomst bij Kamerverkiezingen.

Hoe krijgen populisten een plek in de democratie?

Dat is een lastige kwestie. Onze conclusie als onderzoekers is dat Nederland heel pragmatisch omgaat met tegengeluiden en proteststemmen. Dissidente geluiden worden tot op zekere hoogte overgenomen door gevestigde partijen. Een deel van het PVV-geluid wordt nu verwoord door VVD en CDA.

Is dat typisch iets voor Nederland?

Dat denk ik wel, Nederland kent geen revolutionaire traditie zoals Frankrijk. Het pragmatisch aanpassingsvermogen lijkt een typisch Nederlandse traditie. De ­regerende elite neemt de agenda van de proteststemmers grotendeels over. Je ziet dat ook als je kijkt naar het verkiezingsprogramma van de LPF van Pim Fortuyn. Veel van dat programma uit 2002 is overgenomen door andere partijen. Nederland is in vijftien jaar opgeschoven naar rechts.

Populisten vinden het politiek compromis verdacht. Hoe komt dat?

Het compromis ligt inderdaad onder vuur. Toch zul je in een partijenstelsel met meer partijen altijd compromissen moeten sluiten. Dat hoort nu eenmaal bij een democratie. De invulling van het compromis levert vaak veel protest op. Voor de gevestigde partijen is het de uitdaging daar goed mee om te gaan en aan de kiezer uit te leggen waarom ze soms compromissen moeten sluiten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.