Luister naar

SGP laakt euthanasie in Amerikaanse krant

Nieuws
‘De regels voor euthanasie zijn zo opgerekt dat de bescherming van kwetsbaar leven op het spel staat.’ Dat schrijft SGP-leider Kees van der Staaij vrijdag in de Wall Street Journal, een van de grootste kranten in de Verenigde Staten.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
vrijdag 21 juli 2017 om 11:26
Het artikel in de Wall Street Journal.
Het artikel in de Wall Street Journal. anp

Den Haag

In het opiniestuk, met de kop ‘In The Netherlands, the Doctor Will Kill You Now’, beschrijft Van der Staaij hoe de euthanasiepraktijk volgens hem is ontspoord. Hij noemt de demente vrouw die in een documentaire over de Levenseindekliniek ‘huppakee, weg’ zei; de arts en haar echtgenoot interpreteerden dat als een doodswens. Ze krijgt euthanasie. Ook noemt Van der Staaij een geval waarin de huisarts iemand ongezien een slaappil geeft, zodat de dodelijke injectie beter kan worden toegebracht.

Daarnaast hekelt Van der Staaij de plannen rond ‘voltooid leven’. ‘Zij die de dood zoeken omdat hun leven ‘voltooid’ is, worden vaak achtervolgd door eenzaamheid en wanhoop. Sommige ouderen willen hun kinderen niet lastigvallen met hun sociale en medische behoeften. Door het legaliseren van de euthanasiepil zal de druk op kwetsbaren, gehandicapten en ouderen nog verder toenemen.’

Volgens de SGP-leider moeten andere landen ingrijpen, nu de bescherming van de Nederlandse burgers gevaar loopt. ‘De Nederlandse overheid spreekt zich vaak uit als mensenrechten in andere landen onder druk staan. Nu het fundamentele recht van het leven onder druk staat in Nederland, is het tijd voor anderen om zich uit te spreken over de Nederlandse euthanasiepraktijk.’

campagne

Het opinieartikel is het startschot voor de internationale campagne tegen euthanasie, die de partij eerder aankondigde. ‘Als SGP zijn we heel dankbaar met het podium dat ons hiermee aangereikt wordt in de Verenigde Staten’, aldus Van der Staaij. ‘In dit land gaan ook stemmen op om euthanasie verder te legaliseren. Wij willen laten zien dat zogenaamde ‘stevige grenzen’, in werkelijkheid niet bestaan. Nederland is daarvoor het bewijs. Wat tien tot vijftien jaar geleden écht ondenkbaar werd geacht door voor- en tegenstanders, is nu gewoon praktijk. Vaak weet men in andere landen niet hoe ver de euthanasiepraktijk in Nederland gevorderd is. Wat ons betreft is het dus een alarmsignaal.’

De SGP wil de komende tijd meer artikelen als deze aanbieden aan diverse internationale media. De teksten worden in diverse talen vertaald. Ook wil de partij na de zomer een internationale documentaire laten maken over euthanasie in Nederland. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.