Luister naar

Wat Wilders over Marcouch beweert, deugt niet

Nieuws
Gewapend met een reeks verwijten protesteert PVV-leider Wilders tegen het burgemeesterschap van PvdA’er Ahmed Marcouch in Arnhem. Maar kloppen die beweringen wel?
Raoul du Pré redactie vk
zaterdag 8 juli 2017 om 03:00
Ahmed Marcouch
Ahmed Marcouch anp

Arnhem

Wilders: ‘Marcouch steunt moslimgroeperingen die homo’s van het dak willen gooien’

Dit verwijt gaat terug tot 2004, toen Marcouch (Beni-Boughafer, Marokko, 1969) bestuurder was van de Marokkaanse moskeevereniging in Amsterdam. Het Parool onthulde dat hij destijds subsidie aanvroeg voor een conferentie waar Yusuf al-Qaradawi zou spreken. Al-Qaradawi is een invloedrijke ideoloog van de Internationale Moslimbroederschap, die zich ten doel stelt de islamitische cultuur te bevorderen. Marcouch wilde met de conferentie, kort na de moord op Theo van Gogh, ‘een brug slaan richting alle Amsterdammers’. De gemeente wees de aanvraag af, onder meer omdat Al-Qaradawi homoseksualiteit veroordeelt.

In zijn latere functies als stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Slotervaart en lid van de Tweede Kamer maakte Marcouch geen geheim van de ontwikkeling die hij als moslim heeft doorgemaakt. Hij werd zeer religieus opgevoed en zat bij een studentenvereniging die affiniteit had met de Moslimbroederschap.

‘Los van de problematische geschiedenis vormt de Moslimbroederschap in ideologisch opzicht een politieke, evenwichtige stroming in de islamitische wereld’, zei hij daarover in 2008 in Het Parool. ‘Ik werd begeleid in mijn religieuze ontwikkeling en denken. Tegelijkertijd volgde ik een studie (hbo-lerarenopleiding maatschappijleer, red.), waarin ik leerde standpunten in twijfel te trekken. Hoe kan een religie barmhartig zijn en tegelijkertijd een moordmachine? Elke kennis begint bij twijfel.’

Toen Marcouch eenmaal stadsdeelvoorzitter was, presenteerde hij in 2009 zijn veelbesproken ‘homonota’, waarmee hij discriminatie van homoseksuelen binnen de islam bespreekbaar wilde maken. In de nota stelt hij dat de acceptatie van homoseksualiteit een van de toetsstenen van tolerantie is. ‘Homo’s moeten zelf weten of ze uit de kast willen komen, maar de overheid moet faciliteren dat dit mogelijk is.’

Hij voer mee in de Canal Parade en organiseerde een voetbalwedstrijd tussen homoseksuele en Marokkaanse jongeren. Als Kamerlid maakte hij een initiatief-wetsvoorstel om verbale intimidatie van vrouwen en homo’s op straat strafbaar te stellen. Ook bepleitte hij een verbod op salafistische organisaties. Conclusie: Marcouch beproefde verscheidene kanten van de islam, maar toont zich als politicus uitgesproken homo-vriendelijk.

Wilders: ‘Marcouch vindt dat agenten Turks of Arabisch moeten kunnen spreken’

Marcouch vindt dat de politie doelgericht meer Turks- of Arabisch-talige agenten moet inzetten. Simpelweg omdat zij anders veel verdachten in de grote steden niet meer verstaan. ‘Tien jaar geleden luisterden criminele daders en slachtoffers naar namen als Sam Klepper, Kees Houtman en John Mieremet’, zei hij in 2014 in Het Parool. ‘Tegenwoordig komen vooral Marokkaanse namen voorbij. Ze spreken een andere taal, hebben andere codes en gewoonten, hun omgangsvormen zijn anders en veel vaker gebaseerd op hun familienaam, hun etnische achtergrond, of aloude stamverbanden (…) Met tolken alleen gaat de politie deze slag niet winnen.’ Conclusie: Marcouch pleit voor anderstaligen bij de politie. Niet om die talen te promoten maar om de misdaadbestrijding te verbeteren.

Wilders: ‘Marcouch wil geen PVV’ers bij de politie’

‘De politie hanteert een aantal waarden van gelijkheid en hoe je met elkaar omgaat’, zei Marcouch eind 2016 bij Pauw. ‘Je kunt stemmen wat je wilt, maar het gaat mij erom dat als je de ideologie van de PVV aanhangt – dus als je mensen ongelijk behandelt en er voor moslims geen plek is in Nederland – dan hanteer je waarden die niet passen bij de politie. Dan heb je er dus niets te zoeken.’ Conclusie: deze conclusie van Wilders klopt. Overigens heeft Marcouch niet duidelijk gemaakt of en hoe agenten daadwerkelijk getest dienen te worden op hun politieke overtuiging. Hierover komen ongetwijfeld nog vragen in de Arnhemse gemeenteraad.

Wilders: ‘Marcouch wilde van Amsterdam-Nieuw-West een islamitisch stadsdeel maken.’

In 2009 mengde Marcouch zich in het Amsterdamse herindelingsdebat met een notitie waarin hij pleitte voor een fusie van zijn stadsdeel Slotervaart met drie andere stadsdelen aan de westzijde van Amsterdam. ‘Nieuw-West kan zich toeleggen op de integratie van immigranten (…) Er kan een bloeiende moslimgemeenschap ontstaan met voldoende sociaal kapitaal. De moslimminderheid wordt dan een pluspunt.’ Conclusie: Marcouch heeft niet gepleit voor een islamitisch stadsdeel. ‘Het enige wat ik wil bevorderen, is dat de huidige concentratie immigranten haar plek vindt’, reageert hij later op alle ophef. ‘Het stadsdeel is er voor iedereen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?