28 juni 2017 om 03:00
Luister naar

Neel Frens: Vakantietips

Bijna vakantie. Tijd om er een paar weken op uit te gaan, al geldt dat niet voor iedereen. Ik heb met de Frensjes al heel wat vakanties gevierd. Tijdens elke vakantie leerde ik weer wat nuttigs waaruit ik een regel kon opmaken voor de volgende keer. Dit zijn die goede adviezen aan mijzelf.

Maak iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen tas. Ik heb namelijk de neiging mij er nogal mee te bemoeien. Niet doen. Wat niet meekomt, is er niet.

Als ik niets zeg, hebben de Frensjes de hele reis hun oortjes in. Maar zelfs met hen lukt het nog weleens om zeldzame nummerborden te spotten of een ander spelletje te spelen.

Vermijd het om op de camping naast een gezin te gaan staan waarvan de ouders fulltime werken. In de vakantie zitten papa en mama ineens fulltime met hun kroost. Hoe zich dat ontrolt, wil je niet drie weken meemaken.

Ga naar een plek waar geen wifi is. De Frensjes konden het eerst niet geloven, maar het deed ze goed. Weer eens ouderwets vervelen of buiten voetballen of zelfs een boek lezen. Wel wilden ze elke dag naar de McDonald’s om ‘koffie te drinken’, lees: de gratis wifi te gebruiken.

Neem die detectives en romannetjes gewoon mee. Want De Toverberg van Thomas Mann en om het even welk boek van Dostojevski ga je ook dít jaar niet lezen. Al die wereldliteratuur neemt alleen maar enorm veel ruimte in.

Neem badmutsen mee. Vaak zijn die verplicht in een buitenlands zwembad. De mutsjes die je aan de kassa moet kopen als je niets bij je hebt, passen de Frensjes niet omdat ze nogal groothoofdig zijn.

Pas op voor lokkers met menukaarten die buiten restaurants staan. Ikzelf tuin er bij de eerste al in. Blijf kalm en probeer ten minste een aantal restaurants met elkaar te vergelijken.

Elke dag een ijsje? Natuurlijk. Thuis doen we wel weer aan minder suiker en vet.

Duitsers houden van bloot, dus ga naarstig op zoek naar een textielstrand in Duitsland; tenminste als je niet van blote Duitsers houdt.

Koop schepjes en emmertjes of een bal ter plaatse; niet op het strand achterlaten, maar weggeven of in je vakantiehuisje achterlaten. Een methode die ik hanteerde toen we zo weinig plek in de auto hadden dat buitenspeelgoed niet meer meekon.

Smeren en nog eens smeren. Best wel een smerig woord, maar wel het eerste wat ik ’s morgens vraag. ‘Heb je gesmeerd?’ Een paar Frensjes zijn rossig en moeten het de hele vakantie met factor 50 doen, een witte pasta die bijna niet te smeren is.

Als je even wilt uitrusten van het sightseeën of wandelen; ga nooit naast een afritsbroek op een bankje zitten. Voor je het weet ritst hij nog een stuk van zijn broek af.

Geniet gewoon. Het hoeft allemaal niet op Instagram of Facebook. Zand in je bed of slaapzak, mislukte maaltijden, ruzietjes en verdwalen tijdens een wandeling zijn heel gewoon.

Tot na de vakantie!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.