23 mei 2017 om 03:00
Luister naar

Psst: Leve het circus

Het grote Amerikaanse circus Ringling Bros gaf zondag de laatste voorstelling. Steeds minder bezoekers stapten de circustent binnen. Mensen willen geen kunstjes met wilde dieren zien. Ik ook niet. Tegelijk staan er hordes mensen te lachen bij een aap die zich in een dierentuin lijkt te vervelen voor een glazen raam.

Een circus had voor mij altijd iets magisch. Dat rondreizende bestaan en de kleurrijke kleding vond ik fascinerend.

Ik kende het circus overigens alleen van de televisie. Ik herinner me nog een programma waar kinderen in een derdewereldland circusles kregen en zo kans maakten op een beter bestaan.

Net als de kermis hoorde ook het circus bij de ‘brede weg’.

Als moeder zat ik als publiek na afloop van een kinderfeestje bij een heuse opvoering door eenwielers en mini-fietsjes. Zelf maakten mijn vriendin en ik een menselijke mini-piramide in de klas. En later probeerden we met gemeenteleden op een gemeentedag een menselijke toren te bouwen. Dat kan alleen als je samenwerkt, de juiste mensen op de juiste plek zet en elkaar vertrouwt en elkaar vastpakt. Leve het circus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorgen over immigratie, asielbeleid en islamisme neem je niet weg door te sneren naar radicaal-rechts

De EU is belangrijk. Maar maak geen karikatuur van de drijfveren om op radicaal-rechts en tegen de EU te stemmen, schrijft Reina Wiskerke na het beluisteren van de Ongelooflijke Podcast.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Hardste schreeuwers zien de satan volop in anderen, maar pakken hun eigen demon niet aan

De straten hangen in verkiezingstijd weer vol van het eigen gelijk, ten koste van vermeende vijanden, zoals moslims. Volgens Kelly Keasberry zijn er slimmere manieren om contact te leggen.

Hilbrand Rozema

Gezellig, naar Brussel! Achterhoekers en hun Duitse buren uit Bocholt bezoeken samen het EU-parlement

Er zijn verrassende manieren om nieuwe hoop te scheppen. Zoals meegaan met een busreis van de Achterhoek naar Brussel, het politieke hart van Europa, ervoer Hilbrand Rozema.

We zongen 'Stil maar, wacht maar' rond zijn graf, een liedregel die altijd tegenspraak oproept

Stil maar, wacht maar? We konden beter zingen ‘Bid maar, werk maar’, leerde Ad de Bruijne vroeger. Maar tomeloze inzet verteert. Vroeg of laat sterf je allemaal.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Mannen, praat hoffelijk en invoelend over seksualiteit, en niet alleen strijdbaar

Dominee Maarten Klaassen schreef een handboek seksuele ethiek. Een vrouw wees hem bij de presentatie van dat boek volgens Bart Jan Spruyt terecht op de toch wat mannelijke toon van zijn handboek.

Afbeelding

Seksistische grappen bij het haardvuur: Franciscus als de Johan Derksen van het Vaticaan

Dat er in de christelijke wereld steeds gedoe ontstaat rondom homoseksualiteit - van de Nashville verklaring totFrociaginne-gate - begint Jan-Willem Wits steeds meer te irriteren.

Reina Wiskerke

Wat doe jij als je signalen meent te zien van kindermishandeling? Durf je er wat tegen te doen?

Een mishandeld kind vraagt om hulp maar krijgt het niet. Het beneemt je de adem, schrijft Reina Wiskerke. Wat een eenzaamheid. Maar ben je zelf bereid je met andermans opvoedstijl te bemoeien?

Paul Schenderling

Geld moet renderen, zo zeggen we vaak. Het is zelfs een bijbelse opdracht. Toch?

‘Met geld kun je geld maken.’ Ook veel christenen vinden dat, zegt Paul Schenderling. ‘En daarbij verwijzen ze naar de gelijkenis van de talenten. Maar hoe Bijbels is die stelling eigenlijk?’

nd

Op het station ga ik met m'n OV-kaart door de poortjes. Er snelwandelt een echtpaar gratis met me mee

Als Eindhoven een schilderij was, zou het van Karel Appel zijn: modern, en van alles door elkaar met kracht op het doek gesmeten. Eindhoven is 'niet het mooiste meisje van de klas, maar wel de slimste'.