Luister naar

Spagaat bezorgt Tijs vijanden tijdens ramadan

Nieuws
EO-journalist Tijs van den Brink oogst met zijn programma Tijs en de ramadan kritiek van zowel rechts als links Nederland. ‘Ik wil in gesprek met mensen, maar weet niet als ik met iemand ga praten of er ook een verbond ontstaat.’
Marc Janssens
woensdag 28 juni 2017 om 21:11
Tijs van den Brink ging tijdens de ramadan in gesprek met moslims.
Tijs van den Brink ging tijdens de ramadan in gesprek met moslims. Ruben Timman

Hilversum

Heftige reacties heeft Tijs van den Brink gekregen op de eerste aflevering van Tijs en de ramadan. In dit EO-programma, waarvan nog twee afleveringen volgen, duikt de journalist in de wereld van de islam tijdens de ramadan. En dat heeft hij geweten. Op sociale media was de kritiek niet van de lucht. Enerzijds vinden mensen het niets dat Tijs zich inlaat met de islam en zelf vast. Anderzijds hebben ook moslims harde kritiek. Zij vinden dat het een typisch vooringenomen christelijk EO-programma is geworden, waarin moslims ter verantwoording worden geroepen. Alsof het christendom niets uit te leggen heeft.

islamoloog

Een van de stevige reacties komt van Anne Dijk. Zij wordt in het programma door Tijs geïntroduceerd als ‘bekeerd en dochter van een dominee’ en dat is tegen het zere been. Onder de titel ‘Ik ben jullie Bitch niet’ stelt zij op de website NieuwWij, die culturen en religies wil verbinden, dat de EO zich niet aan de afspraak heeft gehouden. Zij zou niet als bekeerde moslima, maar als islamoloog tips geven over hoe Tijs met moslims moet omgaan.

Die tips zijn overigens keurig te zien en als Dijk in beeld komt, verschijnt onder haar naam de titel islamoloog. Toch is Anne Dijk laaiend. Uit het hele programma blijkt volgens haar dat Tijs en de EO niet echt in moslims zijn geïnteresseerd, maar vooroordelen willen doorgeven. Zo wordt een 73-jarige vrouw uit Friesland die zich zorgen maakt over de dreigende dominantie van moslims in Nederland, in contact gebracht met een ontslagen imam. Deze erkent onder merkwaardig gelach dat afvallige moslims inderdaad de doodstraf kunnen krijgen.

Voor Anne Dijk is de introductie van deze ‘extremistische oud-imam’ typerend voor de EO. Al eerder had ze slechte ervaringen met de omroep. Een uitzending met haar van Het Vermoeden werd geschrapt, omdat dit programma het geluid van de protestantse kerkgenootschappen vertegenwoordigt en Dijk als moslima beter in een ander programma past.

De EO heeft zich inmiddels tegen de kritiek van Dijk verdedigd. In een open brief zegt eindredacteur Tenco van der Hee dat de omroep zich keurig aan de afspraken heeft gehouden. Dijk heeft het gedeelte in de aflevering waarin zij figureert vooraf gezien en zei op dat moment ‘het mooi te vinden dat deze kritische bejegening er in zit’.

En Tijs van den Brink zelf? Die zit in een zelfgekozen en wellicht onvermijdelijke spagaat. Wie de eerste aflevering bekijkt, ziet dat hij enerzijds open vragen stelt over wat de ramadan met mensen doet. Er komen moslims aan het woord die een vriendelijk beeld van zichzelf en hun geloof kunnen neerzetten. Maar tegelijk is Tijs van den Brink niet slechts een vriendelijk mens die gemakkelijk bij moslims over de vloer komt. Hij is ook de EO-journalist met kritische vragen. En de EO heeft ervoor gekozen deze twee rollen door elkaar te laten lopen. Dubbelhartig klinkt het dan in de kritiek, maar Tijs zegt dat hij zijn zorgen over de islam niet zomaar kan afzwakken.

middenpositie

In reactie op alle ophef heeft Tijs van den Brink een interview op Youtube gezet, waarin hij door collega-journalist Renze Klamer wordt bevraagd. Tijs van den Brink legt nog eens uit dat hij zowel geschrokken is van de islamofobie in Nederland als van wat bepaalde moslims zeggen. Juist deze middenpositie bezorgt hem ‘vijanden’ aan beide kanten. Hij wil immers niet alleen verbinden. ‘Ik wil in gesprek met mensen, maar weet niet als ik met iemand ga praten of er ook een verbond ontstaat.’

Moslims die slechts een vriendelijke dialoog en verbinding willen en geen kritische vragen, zullen niet overtuigd zijn. Ze zien in Tijs en de ramadan ‘de christelijke dominante witte man’, zoals Anne Dijk deze beschrijft, die geen gelijkwaardig gesprek durft aan te gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De demonstranten protesteren uit solidariteit met pro-Palestijnse studenten die bij eerdere protesten bij de Roeterseilandcampus en het Binnengasthuisterrein door de politie werden verwijderd.

ME opnieuw paraat nu universitaire protesten zich naast Israël ook tegen het politiegeweld richten

Na dagen van pro-Palestijnse betogingen richten de protesten zich nu tegen het politiegeweld. Ruim dertig demonstranten zaten donderdagavond nog vast. Enkelen van hen worden berecht. De ME was opnieuw paraat.

Het 'Cruiseschip' in Groningen. In het kantoorgebouw zijn de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en De Belastingdienst gevestigd.

Overheid haalt oud beleid van stal en gaat eigen kantoren beter over het land verdelen

Na een pauze van enkele decennia gaat de rijksoverheid weer actief werken aan een betere spreiding van de eigen kantoren over het land. Het kabinet hoopt daarmee bij te dragen aan de werkgelegenheid buiten de Randstad.

Een op de vier jongeren heeft tegenwoordig schulden, blijkt uit onderzoek in opdracht van deurwaardersorganisatie Flanderijn. 'Jongeren in onze maatschappij worden continu verleid om geld uit te geven.'

Gemeente streept schuld van jongeren weg bij 'goed gedrag': 'Soms kan wandelen al goed zijn'

Hoe is het groeiend aantal jongeren met schulden terug te dringen? In Amersfoort lost de gemeente een deel van hun schuld af wanneer ze bijvoorbeeld hun opleiding weer oppakken.

Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, meldt een verslaggever van het ANP.

De politie is met geweld overgegaan tot het opheffen van de blokkade bij het UvA-terrein

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam blokkeerden, worden opgepakt en afgevoerd door de ME.

De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.