Luister naar

Nederland pragmatisch in omgang met proteststem

Nieuws
Uit een groot Europees onderzoek blijkt dat het vertrouwen in de democratie in Nederland nog altijd groot is. Onderzoeker Tim de Beer van Kantar Public vertelt waarom.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 25 juli 2017 om 03:00
Tim de Beer
Tim de Beer nd

Den Haag

Wat springt eruit in uw onderzoek naar populisme in Europese landen?

Dat Nederland een land is met groot vertrouwen in instituties. Na Duitsland scoort Nederland het hoogst wat betreft vertrouwen in democratie. In Frankrijk en Groot-Brittannië is de ontevredenheid groter en het vertrouwen in instituties veel kleiner. In alle landen, ook in Nederland, zie je dat laagopgeleiden minder vertrouwen hebben in de politiek dan hoogopgeleiden. De verklaring daarvoor is dat laagopgeleiden minder te winnen hebben bij de globalisering van de economie. Die mensen houden de politiek verantwoordelijk voor de minder kansrijke positie waarin zij verkeren.

Hoe verklaart u dat grote vertrouwen in Nederland?

Nederland kent geen kiesdrempel. Proteststemmen vinden relatief gemakkelijk hun weg naar de Tweede Kamer. De onvrede krijgt daarmee een stem in het parlement. De PVV is met 20 zetels de tweede partij in grootte. Ook bij Denk, 50Plus, Partij voor de Dieren en nieuwkomer Forum voor Democratie zit veel protest. In iets mindere mate vind je dat eveneens bij de SP. Wellicht dat het laten horen van al die proteststemmen in de Tweede Kamer bijdraagt aan het vertrouwen in de democratie. Nederland kent ook een hoge opkomst bij Kamerverkiezingen.

Hoe krijgen populisten een plek in de democratie?

Dat is een lastige kwestie. Onze conclusie als onderzoekers is dat Nederland heel pragmatisch omgaat met tegengeluiden en proteststemmen. Dissidente geluiden worden tot op zekere hoogte overgenomen door gevestigde partijen. Een deel van het PVV-geluid wordt nu verwoord door VVD en CDA.

Is dat typisch iets voor Nederland?

Dat denk ik wel, Nederland kent geen revolutionaire traditie zoals Frankrijk. Het pragmatisch aanpassingsvermogen lijkt een typisch Nederlandse traditie. De ­regerende elite neemt de agenda van de proteststemmers grotendeels over. Je ziet dat ook als je kijkt naar het verkiezingsprogramma van de LPF van Pim Fortuyn. Veel van dat programma uit 2002 is overgenomen door andere partijen. Nederland is in vijftien jaar opgeschoven naar rechts.

Populisten vinden het politiek compromis verdacht. Hoe komt dat?

Het compromis ligt inderdaad onder vuur. Toch zul je in een partijenstelsel met meer partijen altijd compromissen moeten sluiten. Dat hoort nu eenmaal bij een democratie. De invulling van het compromis levert vaak veel protest op. Voor de gevestigde partijen is het de uitdaging daar goed mee om te gaan en aan de kiezer uit te leggen waarom ze soms compromissen moeten sluiten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.