Luister naar

Blok: verdubbeling straf na zwaar verkeersdelict

Nieuws
Daders van ernstige verkeersdelicten moeten rekening houden met een verdubbeling van hun straf. Mogelijk staat er in de nabije toekomst zes maanden cel op rijden onder invloed of doorrijden na een ongeluk.
redactie nd
vrijdag 21 juli 2017 om 03:00

Den Haag

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) maakte dat donderdagmiddag duidelijk, nadat hij eerder die dag al had aangekondigd zwaardere straffen te willen voor dergelijke verkeersdelicten. Hij acht het haalbaar dat de plannen eind volgend jaar ingaan.

Blok wil met de hogere straffen bereiken dat er minder slachtoffers vallen in het verkeer en dat het aantal verkeersmisdrijven afneemt. Hij hoopt op een afschrikwekkende werking en dat ‘er in ieder geval recht wordt gedaan aan de slachtoffers’.

meer bevoegdheden

Blok wil ook dat de politie meer opsporingsbevoegdheden krijgt als een bestuurder na een ongeval met gewonden of erger is doorgereden. Ook kunnen straks meer situaties worden bestraft waarin roekeloos wordt gereden dan nu nog het geval is. Blok zal roekeloos rijden ook beter gaan omschrijven in de wet.

De nieuwe wetgeving is een reactie op onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de bestraffing van verkeersdelicten. De onderzoekers keken ook wat beter kan. Over het algemeen zijn de straffen adequaat, maar bij bepaalde verkeersdelicten ­pakken volgens de onderzoekers de straffen op dit moment geregeld te laag uit. Bij gevaarlijk rijgedrag (zonder ernstige gevolgen) is de wettelijke maximale straf bijvoorbeeld twee maanden cel. Dat is te laag voor de ernstige zaken waar het soms om gaat. Minister Blok spreekt over een ‘strafgat’. Het onderzoek is gedaan in opdracht van onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie. <

niet verplicht blurren

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) ziet niets in het voorstel om gezichten van politieagenten ­verplicht onherkenbaar te maken in ­video’s. De Tweede Kamer wil dat graag, om te voorkomen dat de agenten het slachtoffer worden van ‘treitervloggers’. Dat zijn mensen die politieagenten en andere hulpverleners treiteren en filmen, om de video’s vervolgens op internet te zetten. Volgens het voorstel zou iedereen die agenten filmt, hun gezichten onherkenbaar moeten maken. ‘Het gaat om publicisten die er geen moeite mee hebben agenten moedwillig te beschimpen of te bedreigen’, aldus Blok. Het is volgens hem niet te verwachten dat zij zich zouden laten tegenhouden door zo’n maatregel. Ook hebben agenten een publieke functie. Daarom moeten zij er rekening mee houden dat ze herkenbaar worden gefilmd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.