Luister naar

Groninginnedag wil Groningers verenigen

Nieuws
Kamperen op de Grote Markt of weer terug naar je vertrouwde café. Groninginnedag wil het jaarlijkse carnaval of Leidens Ontzet van het Noorden worden.
Marc Janssens
vrijdag 23 juni 2017 om 18:19

Groningen

Zelf heeft Henk Witteveen nooit in Groningen gewoond. Maar toen hij, evenementenorganisator van beroep, met vrienden eens een verjaardag vierde, kwam het idee boven. ‘Verschillenden hadden in Groningen gestudeerd en zeiden hoe leuk het zou zijn om weer eens samen terug te keren. Met elkaar een datum vinden is dan lastig, dus toen dacht ik: als we nou eens een groot evenement organiseren; dan doe je jezelf tekort als je daar niet naartoe gaat.’

En zo was het idee van ‘Groninginnedag’ geboren, een naam die bij Witteveen al eerder was komen opborrelen. ‘De associatie met Koninginnedag is natuurlijk snel gemaakt en roept bij iedereen veel enthousiasme en nieuwsgierigheid op. Het is een beetje zoals met carnaval in Brabant en Limburg, de kermis in Noord-Holland en Leidens Ontzet: ook dat zijn feesten waar de mensen elk jaar naar terugkeren. Groningen had zoiets nog niet.’

En dus is vrijdagavond Groninginnedag begonnen, zoals Koninginnedag voor velen ook niet zonder Koninginnenacht kan.

tenten

‘Die Groninginnenacht moet natuurlijk nog wel wat groeien; zo’n traditie ontstaat niet in het eerste jaar’, zegt Witteveen. Wel konden vanaf vrijdagavond al tenten worden opgeslagen op een geïmproviseerde camping op de Grote Markt. ‘Dat is een beetje ludieke actie geworden’, zegt Witteveen. Van de vijfhonderd plaatsen zijn er slechts honderd gereserveerd.

Elders is de respons groot, alhoewel Witteveen niet kan zeggen hoeveel oud-Groningers naar hun stad terugkeren. Eten, drinken en dansen zijn de belangrijkste ingrediënten van het feest en dat met een Groningse invalshoek. ‘Er is een jeneverfestival met jenever uit Groningen en een bierfestival met speciale Groningse bieren. Verder houdt een aantal cafés een reünie voor mensen die er vroeger werkten, en is er aandacht voor echt Gronings eten, zoals de eierbal. Ook hebben we een speciaal café boven op het VVV-gebouw neergezet met de naam Nuchter.’ Die naam is niet voor niets gekozen. Uit onderzoek is volgens Witteveen gebleken dat nuchterheid een van de belangrijkste eigenschappen is die met Groningers in verband wordt gebracht. ‘Een andere eigenschap is daadkracht. En die blijkt uit de reacties die ik heb ontvangen. Zo kreeg ik op het plan voor de camping op de Grote Markt al binnen drie kwartier van de gemeente positieve respons. Dat gaat elders wel anders, weet ik ...’

De Groningers zelf zijn blij dat ze oude inwoners van hun stad weer kunnen ontvangen, denkt Witteveen. ‘We hadden eerst de slogan “nationale terugkomdag”. Maar nu hangt de stad vol met de tekst “Welkom terug”.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De toegangswegen naar de Dam worden vanwege de herdenking voorzien van wegversperringen, zoals hier op het Damrak.

Dodenherdenking onder hoogspanning

De vrees dat het zaterdagavond niet overal twee minuten stil blijft, is dit jaar groot. Vanwege de angst voor pro-Palestijnse protestacties worden op verschillende plekken veiligheidsmaatregelen genomen.

Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.'

Gerard Groeneveld deed onderzoek naar het oorlogsverleden van foute Nederlanders. Dit leerde hij ervan

Gerard Groeneveld is een kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed veel onderzoek naar foute Nederlanders. Nu maakt hij zich zorgen over herlevend rechts-nationalisme.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zal voorzitter Martin Bosma zjin rol als kranslegger op 4 mei 'knetterneutraal' vervullen.

Ongemak om PVV'er Bosma als kranslegger: 'Nog een stap in het normaliseren van zijn gedachtengoed'

Dat Martin Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter optreedt als kranslegger op de Dam, roept bij velen weerstand op. 'Het zou hem sieren als hij sorry zou zeggen voor zijn uitspraken.'

Koning Willem-Alexander op 15 april in gesprek met Joodse scholieren van middelbare school Maimonides en hun leerkrachten.

Het Nederlandse koningshuis en de Joden, dat is altijd wat ingewikkeld geweest

De Nationale Herdenking op 4 mei is dit jaar spannender dan normaal. Misschien gaan activisten de gelegenheid gebruiken om aandacht voor de Palestijnse zaak te trekken. En wat zal koning Willem-Alexander erover zeggen?

Een digitale simulatie van hoe de waterstofboot straks over de Noordzee zal varen.

Met deze 'vliegende' boot op waterstof, willen Delftse studenten de scheepvaart verduurzamen

Geen dampende dieselwalmen maar alleen een stroompje schoon water als uitstoot. Om de scheepvaart milieuvriendelijker te maken willen studenten van de TU Delft voor het eerst met een waterstofboot de Noordzee oversteken.

Dodenherdenking in de Hollandse Schouwburg vorig jaar. 'Herdenk deze dag respectvol.'

Joden leven met dubbele gevoelens toe naar dodenherdenking. 'We houden ons hart vast'

Dodenherdenking valt dit jaar op de sabbat, waardoor veel religieuze Joden er niet aan deelnemen. Toch leven ze gespannen naar 4 mei toe. ‘Als de herdenking verstoord wordt, voel ik me niet meer thuis in Nederland.’