Luister naar

Aantal pleegouders neemt af

Nieuws
Het aantal nieuwe pleeggezinnen in Nederland is vorig jaar met 450 afgenomen. Dat is een daling van 15 procent in vergelijking met 2015.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
donderdag 29 juni 2017 om 11:47

Utrecht

Dat blijkt uit cijfers van Pleegzorg Nederland. Onder die noemer werken de 28 jeugdhulporganisaties die pleegzorg aanbieden in Nederland samen op het gebied van voorlichting en werving, waaronder ook de christelijke jeugdhulporganisaties het Leger des Heils en Timon.

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen over een dreigend tekort en roept gemeenten op om gezamenlijk nog meer in te zetten op werving van nieuwe pleegouders. Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp die onder de Jeugdwet valt en daarmee onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

In totaal zetten vorig jaar 16.647 pleeggezinnen zich in voor de opvang van 21.685 pleegkinderen. Er werden 2471 nieuwe pleegouders geaccepteerd, terwijl 2875 pleegouders ermee stopten. Daarmee haakten voor het eerst sinds 2011 meer pleegouders af dan erbij kwamen.

Pleegzorg Nederland begon in september 2015 de campagne ‘Supergewone mensen gezocht’, met als doel het vergroten van de naamsbekendheid van pleegzorg en het werven van nieuwe pleegouders.

De campagne leek volgens Pleegzorg Nederland te werken: veel mensen vroegen een informatiepakket op en bezochten een informatieavond. Maar het aantal mensen dat zich vervolgens aanmeldde voor een voorbereidingsprogramma, liep vorig jaar aanzienlijk terug. Pleegzorg Nederland onderzoekt nu de beweegredenen van mensen die besluiten geen pleegouder te worden nadat zij een informatieavond hebben bezocht.

tieners

Voor bepaalde vormen van pleegzorg bestaat al langer een tekort aan pleegouders, doordat aanbod van pleegouders niet aansluit op de gevraagde zorg. Zo zijn er te weinig pleegouders voor kinderen van tien jaar en ouder en voor broertjes en zusjes die samen in één pleeggezin geplaatst moeten worden. Ook voor intensievere vormen van deeltijdpleegzorg en voor jeugdigen met ernstige emotionele, hechtings- en/of gedragsproblemen is het moeilijk geschikte pleeggezinnen te vinden.

In 2016 hebben 4516 jeugdigen de pleegzorg verlaten, meldt Pleegzorg Nederland verder. Het overgrote deel van de plaatsingen, namelijk 74 procent, is volgens plan beëindigd. 14 procent van de plaatsingen is voortijdig beëindigd, in overeenstemming tussen het kind, de pleegzorgorganisatie en de verwijzer (gemeente of jeugdbescherming). In een klein deel van de gevallen is de zorg eenzijdig voortijdig beëindigd: 4 procent door de cliënt en 3 procent door de pleegzorgaanbieder. Tot slot is de zorg in 5 procent van de gevallen vanwege externe omstandigheden beëindigd, zoals een verhuizing. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie arriveert bij de Haagse rechtbank waar hij terechtstaat voor opruiing.

'Van Meijeren porde boerenprotesten bewust op'

Met een publieke tribune vol sympathisanten en partijleider Thierry Baudet kortstondig in de rechtszaal ontkende FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren dinsdag dat hij zich tijdens de boerenprotesten schuldig maakte aan opruiing.

In natuurgebied Waterdunen ruimen medewerkers van de landschapsbeheerder dode vogels.

Praktijktest met vogelgriepvaccin op kippenboerderijen lijkt succesvol, toch moeten boeren nog even geduld hebben

De eerste resultaten van een praktijkproef met vaccinatie tegen vogelgriep zijn bemoedigend. De ingeënte jonge kippen op twee testboerderijen worden niet ziek en geven het H5N1-virus ook niet door.

Oetze Deelstra, woordvoerder van Kerk in Actie’: Soms duurt het maanden totdat een transactie er bij ons doorheen komt.’

Christelijke organisaties krijgen geld moeizaam over de grens: antiwitwaswet gooit roet in het eten

Stel je voor: je wil als organisatie geld overmaken. Dan duurt de transactie plots twee maanden, omdat de antiwitwaswet banken verplicht transacties naar hoogrisicolanden te onderzoeken. Belemmerend, zegt Kerk in Actie.

Jongeren lopen langs een bord met posters van politieke partijen voor de Europese Parlementsverkiezingen op 6 juni 2024.

Keuzestress bij de Europese verkiezingen? Deze vier stemhulpen maken het makkelijker

De verkiezingen voor het Europees Parlement naderen snel. Het kan zijn dat je je keuze nog niet hebt gemaakt of dat je nog twijfelt tussen verschillende partijen. Daarom zetten we vier online stemhulpen op een rijtje.

Dit jaar was er plek voor 800 inwoners van de stad Groningen op de Vismarkt.

Christelijke studenten organiseren gratis diner op de Vismarkt in Groningen

Zo’n achthonderd mensen schoven maandagavond aan in het ‘openluchtrestaurant’ op de Vismarkt in Groningen, georganiseerd door de christelijke studentenvereniging Navigators. ‘We willen als vereniging weer wat teruggeven aan de stad.’

Een tegendemonstratie bij een pro-Israëlactie van de SGP.

Hoe de SGP-actie voor Israël uitmondde in tientallen aanhoudingen van tegendemonstranten

Op de Dam klonken maandagmiddag psalmen en Joodse liederen tijdens een actie van de SGP, maar nog harder waren pro-Palestijnse leuzen en sirenes te horen. De mobiele eenheid hield tientallen tegendemonstranten aan.