Luister naar

Aantal pleegouders neemt af

Nieuws
Het aantal nieuwe pleeggezinnen in Nederland is vorig jaar met 450 afgenomen. Dat is een daling van 15 procent in vergelijking met 2015.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
donderdag 29 juni 2017 om 11:47

Utrecht

Dat blijkt uit cijfers van Pleegzorg Nederland. Onder die noemer werken de 28 jeugdhulporganisaties die pleegzorg aanbieden in Nederland samen op het gebied van voorlichting en werving, waaronder ook de christelijke jeugdhulporganisaties het Leger des Heils en Timon.

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen over een dreigend tekort en roept gemeenten op om gezamenlijk nog meer in te zetten op werving van nieuwe pleegouders. Pleegzorg is een vorm van jeugdhulp die onder de Jeugdwet valt en daarmee onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

In totaal zetten vorig jaar 16.647 pleeggezinnen zich in voor de opvang van 21.685 pleegkinderen. Er werden 2471 nieuwe pleegouders geaccepteerd, terwijl 2875 pleegouders ermee stopten. Daarmee haakten voor het eerst sinds 2011 meer pleegouders af dan erbij kwamen.

Pleegzorg Nederland begon in september 2015 de campagne ‘Supergewone mensen gezocht’, met als doel het vergroten van de naamsbekendheid van pleegzorg en het werven van nieuwe pleegouders.

De campagne leek volgens Pleegzorg Nederland te werken: veel mensen vroegen een informatiepakket op en bezochten een informatieavond. Maar het aantal mensen dat zich vervolgens aanmeldde voor een voorbereidingsprogramma, liep vorig jaar aanzienlijk terug. Pleegzorg Nederland onderzoekt nu de beweegredenen van mensen die besluiten geen pleegouder te worden nadat zij een informatieavond hebben bezocht.

tieners

Voor bepaalde vormen van pleegzorg bestaat al langer een tekort aan pleegouders, doordat aanbod van pleegouders niet aansluit op de gevraagde zorg. Zo zijn er te weinig pleegouders voor kinderen van tien jaar en ouder en voor broertjes en zusjes die samen in één pleeggezin geplaatst moeten worden. Ook voor intensievere vormen van deeltijdpleegzorg en voor jeugdigen met ernstige emotionele, hechtings- en/of gedragsproblemen is het moeilijk geschikte pleeggezinnen te vinden.

In 2016 hebben 4516 jeugdigen de pleegzorg verlaten, meldt Pleegzorg Nederland verder. Het overgrote deel van de plaatsingen, namelijk 74 procent, is volgens plan beëindigd. 14 procent van de plaatsingen is voortijdig beëindigd, in overeenstemming tussen het kind, de pleegzorgorganisatie en de verwijzer (gemeente of jeugdbescherming). In een klein deel van de gevallen is de zorg eenzijdig voortijdig beëindigd: 4 procent door de cliënt en 3 procent door de pleegzorgaanbieder. Tot slot is de zorg in 5 procent van de gevallen vanwege externe omstandigheden beëindigd, zoals een verhuizing. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ondanks een algemene daling in jeugdcriminaliteit stijgen een aantal specifieke vormen: drugscriminaliteit, wapendelicten en criminele uitbuiting.

Jeugdcriminaliteit in Nederland is vaak wijkgebonden. Wat wordt hier aan gedaan?

Jeugdcriminaliteit loopt in sommige Nederlandse wijken uit de hand. Wat wordt daaraan gedaan, en is een avondklok voor jongeren - zoals in Frankrijk - een goede oplossing?

Rick Brink

Onvermoeibare pleitbezorger voor mensen met beperking

De Overijsselse CDA-politicus Rick Brink, de eerste officieuze minister van Gehandicaptenzaken, is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden.

Als gevolg van de overstroming van de Geul ontstond er in 2021 in Valkenburg een noodsituatie.

Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen

Nederland kan de gevolgen van klimaatverandering nauwelijks nog bijbenen. De politiek moet daarom ‘versneld’ een aantal diepgaande beslissingen nemen over de toekomst van het land.

Protesten maandag in Amsterdam (linksboven), Rotterdam (rechtsboven), Groningen (linksonder) en op de Haagse campus van Universiteit Leiden.

Opnieuw studentenprotesten in het hele land, alleen politie-optreden in Amsterdam

Bij universiteiten in heel Nederland is gisteren geprotesteerd tegen de oorlog in Gaza. Op de meeste plekken verliepen de demonstraties rustig. Alleen in Amsterdam trad de Mobiele Eenheid op.

In 2023 had 47 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder vertrouwen in de Europese Unie (EU). Het vertrouwen in de medemens nam gedurende de onderzoeksperiode toe met 9 procent.

Nederlander vertrouwt de Europese Unie meer dan de kerk of de Tweede Kamer

Het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie is opvallend hoog. De EU krijgt zelfs tweemaal zoveel vertrouwen als de Tweede Kamer. Hoe zit dat bij andere instituties, zoals de kerk?

'Het norovirus ‘waait’ over het eiland en door onze school’, schrijft de RGO in Middelharnis. Symptomen van een infectie met het norovirus zijn overgeven en diarree.

Buikgriep zorgt voor paniek op Goeree-Overflakkee: flessen drinkwater uitverkocht

Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Een gerucht over besmet drinkwater zorgde maandag voor veel onrust. ‘We willen geen onnodig risico nemen.’