Luister naar

Onderzoek naar positie van christenen in Turkije

Nieuws
De Nederlandse ambassade in Turkije gaat onderzoek doen naar de positie van christelijke minderheden in Zuidoost-Turkije. Ook andere Europese landen werken hieraan mee.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
vrijdag 21 juli 2017 om 03:00
Minister Bert Koenders: ‘Rechten christelijke minderheden blijven zorgpunt.’
Minister Bert Koenders: ‘Rechten christelijke minderheden blijven zorgpunt.’ anp / Jerry Lampen

Den Haag

Dat schrijft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de ‘inbeslagname’ van Aramese christelijke kerken door de Turkse overheid. ChristenUnie, VVD, SP, PvdD, PVV, SGP en CDA eisten maatregelen van het Nederlandse kabinet.

Volgens Koenders ontkennen de Turken dat de kerken in beslag genomen zijn. Formeel gaat het om ‘een eigendomsoverdracht naar aanleiding van een bestuurlijke herindeling’ in de provincie Mardin.

Ook zijn de kerken volgens het ­kabinet niet overgedragen aan ­Diyanet, het Turkse ministerie van Godsdienstzaken, zoals de Aramese gemeenschap meldde. Maar: ‘Het effect van de bestuurlijke herindeling is wel dat een aantal eigendommen die al meer dan duizend jaar in gebruik zijn bij de Aramese gemeenschap nu eigendom zijn geworden van de Turkse staat.’

De Nederlandse ambassade in Ankara heeft ‘nauw contact’ met de Aramese gemeenschap en met organisaties die zich bezighouden met de rechten van minderheden in Turkije, schrijft Koenders. ‘Nederland zal de rechten van religieuze minderheden in Turkije bij de autoriteiten blijven aankaarten. Samen met een aantal andere EU-ambassades zal de situatie van de christelijke minderheden ter plekke zo spoedig mogelijk door middel van een veldbezoek verder worden onderzocht.’

Volgens de Aramese Beweging voor Mensenrechten, een organisatie in Enschede, verslechtert de situatie van de Arameeërs in Turkije snel. Arameeërs mogen volgens de organisatie nauwelijks kerken bouwen of herstellen, waardoor hun vrijheid van godsdienst wordt aangetast. Ook is onderwijs in de Aramese taal verboden. Vorig jaar kwamen ook al enkele kerken in Diyarbakir onder controle van de Turkse overheid.

‘Het gaat op dit moment te ver om te stellen dat er in Turkije sprake is van systematische christenvervolging’, schrijft Koenders. ‘Wel blijven de rechten en positie van christelijke minderheden een zorgpunt.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’