24 juni 2017 om 03:00
Luister naar

Op het meer werken duizenden kinderen.

Het was vroeg in de ochtend, het werd langzaam licht en Anita Budu keek met spanning in de verte. Ze stond op het dek van een schip. Anita is directeur nazorg voor IJM Ghana.

Nog even en haar team zou ontdekt kunnen worden door de vissers op het meer. Op het spel stond de zorgvuldig geplande actie om kinderen te redden die als slaven werken op de vissersschepen op dit enorme meer.

Anita probeerde radiocontact te krijgen met de politie en het team van International Justice Mission, IJM, die in een boot op weg waren naar hun doel. Maar in dit afgelegen gebied ving de radio geen signaal op. Anita probeerde contact te maken met haar mobiel.

Eindelijk kwam er bericht: ze waren onderweg en de redding kon beginnen. Anita kon de reddingsboten niet zien doordat een eiland ze aan haar zicht onttrok. En ze verloor weer het radiocontact. Voor Anita’s gevoel duurde het té lang tot haar radio begon te werken: ‘Bereid u voor tien kinderen op te vangen!’

De reddingsoperatie was gelukt. Vijf reddingsboten kwamen naar Anita’s schip. Het was de grootste reddingsoperatie die IJM samen met de Ghanese politie ooit uitvoerde.

Dertig jongens en een jonge volwassene werden gered. Elf verdachten werden aangehouden op verdenking van het misbruiken van kinderen door ze lange dagen te laten werken onder gevaarlijke omstandigheden.

Toen de kinderen op Anita’s boot kwamen, waren ze bang en achterdochtig – zo hadden ze geleerd te leven – en gekleed in vodden.

De jongste was een meisje van zes. De kinderen kregen schone kleren, eten en medische zorg. Aan wal in het nazorgcentrum was er een bed voor hen. Ze konden er spelen en hun ervaringen delen. Zo drong het tot hen door dat ze vrij waren.

Ze blijven in het nazorgcentrum tot het veilig genoeg voor hen is om terug naar huis te gaan. Een jongen van tien jaar zong:

I’ve got joy, joy down in my heart.

I’ve got joy, joy down in my heart.

De andere kinderen vielen in:

Look what the Lord has done for me:

Jesus has come to set me free.

I’ve got joy, joy down in my heart.

Zo is het mij verteld, en zo geef ik het graag door. Want op het meer werken duizenden kinderen, de meerderheid als slaaf. De meesten zijn tien jaar jaar of jonger. Sommigen kunnen nauwelijks zwemmen. Door het gevaarlijke werk raken kinderen gewond zonder ervoor te worden behandeld. Van hun eigenaren hoeven ze geen compassie te verwachten. Die willen de macht behouden door ruwe klappen of door een paar dagen geen eten te geven.

Maar daar in Ghana was er hoop en ging opnieuw de profetie in vervulling, die eeuwen geleden is geprofeteerd door Jesaja over de Messias: ‘De Geest van God, de Heer, rust op Mij, want de Heer heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft Hij Mij gezonden, om aan verslagen harten hoop te bieden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan geketenden hun bevrijding.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Als je op dit moment helemaal in orde bent, dan is je medemenselijkheid dat niet

Wat Lysanne van de Kamp raakt is dat de hele wereld toekijkt, vastlegt en deelt hoe tienduizenden onschuldige burgers op de meest verschrikkelijke manieren vermoord worden, maar er toch nog steeds geen einde aan komt.

Feniks de la Fosse

Hun omgeving heeft moeite met het leeftijdsverschil. 'Mijn familie denkt dat ik in een midlifecrisis zit'

Vanaf het eerste moment was het goed, zegt een stel tegen Feniks de la Fosse. Toch krijgen ze bezwaar vanuit hun omgeving vanwege het leeftijdsverschil. 'Mijn ouders zien me als hun kleine meid die ze willen beschermen.'

Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'