24 juni 2017 om 03:00
Luister naar

Door de strot duwen

Het initiatief We Gaan Ze Halen – om asielzoekers uit kampen bij de Middellandse Zee te laten halen – was weer even nieuws vanwege een uitspraak van de rechter. Dan vinden mensen de weg naar je mailbox: ‘Gaat jullie groepje ook alle kosten betalen voor alle gelukzoekers die jullie zo graag willen? Je kunt wel proberen het de rest van de wereld door de strot te duwen, maar denken jullie niet dat dat averechts werkt? We leven in een democratie, dat jullie je leven willen vergooien aan kansarme gelukzoekers is jullie probleem, laat de rest van Nederland met rust, we willen die mensen niet.

Eens in de zoveel tijd probeer ik een reactie te geven: ‘Beste W., het geld gaat niet af van het ouderenbudget maar van ontwikkelingswerk. En de meesten van ons dragen met tijd, geld en woonruimte op allerlei manieren bij. Natuurlijk willen we geen massamigratie en hebben we genoeg aan de problemen in ons land. Toch zijn er allerlei voorbeelden waarin je met gezamenlijke kracht iets goeds kunt doen, voor zowel hen als voor ons.’

En dat is olie op het vuur, althans grotendeels. ‘Leg dat maar uit aan de kinderen van ouders die elke keer weer naar de voedselbank moeten, leg vooral uit dat in jouw zienswijze iemand met een donkere huid veel eerder geholpen moet worden en alles maar gratis moet krijgen. Immers jullie actiegroep heet niet: armoedebestrijding NL. Leg het uit aan het verkrachte meisje, de mishandelde homo, de bedreigde politici, de onverzorgde bejaarde, en zo kan ik nog een half uur doorgaan. Wat jullie doen, ligt heel dicht bij landverraad. Ik hoop dat jullie snel genezen van deze oikofobische landverlakkerij. Ondanks alle kritiek toch netjes dat er iemand reageert. Props daarvoor.’

Mooie eindzin. En ik vertel over mijn nachtdiensten bij de daklozenopvang, waardoor ik heb gezien hoe groot de problemen dicht bij huis kunnen zijn. Maar ook dat ik het gevoel heb mijn land te verliezen, het land van rationaliteit, handelaren en vertrouwen. En dat ik naast de dakloze ook de gevluchte IT’er zie die elke dag zijn telefoon checkt of zijn ouders niet kapot gebombardeerd zijn door ISIS, Amerika, Rusland of Syrië; de student biologie die hoopt een veilige plek te vinden voor zijn vrouw en kinderen voordat ze sterven onder de handen van IS, want gematigde moslims en yezidi’s worden zonder pardon vermoord. ‘Wij schrikken hier van aanslagen, zij ervaren ze elke dag. En we kunnen niet alles, maar wel iets. In een watersnoodramp gooiden we de deuren voor elkaar open, we konden veel meer dan we dachten. Deze tijd vraagt weer om zoiets.’

En dan reageert W. weer en begint met een verzoenend statement: ‘In grote lijnen vind ik je verhaal niet slecht, toch zijn er bij elk punt heel wat kanttekeningen te plaatsen. Ik zal proberen ze 1 voor 1 te behandelen.’ Dat doet hij. En hij sluit af met: ‘Ik las mijn vorige mail nog even terug en ik ging er harder op in dan eigenlijk bedoeld. Mijn excuses daarvoor.’ Waarop ik weer inhoudelijk verder kan. Lang leve criticasters met zelfreflectie. Zo komen we er wel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan Willem Wits

Als je de twee minuten stilte moet afdwingen, kun je er net zo goed mee stoppen

Direct na de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam schreven de media over een ‘waardig’ verloop. Toen Jan-Willem Wits dat las, kon hij zijn ogen niet geloven.

Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.

Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Als je op dit moment helemaal in orde bent, dan is je medemenselijkheid dat niet

Wat Lysanne van de Kamp raakt is dat de hele wereld toekijkt, vastlegt en deelt hoe tienduizenden onschuldige burgers op de meest verschrikkelijke manieren vermoord worden, maar er toch nog steeds geen einde aan komt.

Feniks de la Fosse

Hun omgeving heeft moeite met het leeftijdsverschil. 'Mijn familie denkt dat ik in een midlifecrisis zit'

Vanaf het eerste moment was het goed, zegt een stel tegen Feniks de la Fosse. Toch krijgen ze bezwaar vanuit hun omgeving vanwege het leeftijdsverschil. 'Mijn ouders zien me als hun kleine meid die ze willen beschermen.'

Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.