Luister naar

SGP laakt euthanasie in Amerikaanse krant

Nieuws
‘De regels voor euthanasie zijn zo opgerekt dat de bescherming van kwetsbaar leven op het spel staat.’ Dat schrijft SGP-leider Kees van der Staaij vrijdag in de Wall Street Journal, een van de grootste kranten in de Verenigde Staten.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
vrijdag 21 juli 2017 om 11:26
Het artikel in de Wall Street Journal.
Het artikel in de Wall Street Journal. anp

Den Haag

In het opiniestuk, met de kop ‘In The Netherlands, the Doctor Will Kill You Now’, beschrijft Van der Staaij hoe de euthanasiepraktijk volgens hem is ontspoord. Hij noemt de demente vrouw die in een documentaire over de Levenseindekliniek ‘huppakee, weg’ zei; de arts en haar echtgenoot interpreteerden dat als een doodswens. Ze krijgt euthanasie. Ook noemt Van der Staaij een geval waarin de huisarts iemand ongezien een slaappil geeft, zodat de dodelijke injectie beter kan worden toegebracht.

Daarnaast hekelt Van der Staaij de plannen rond ‘voltooid leven’. ‘Zij die de dood zoeken omdat hun leven ‘voltooid’ is, worden vaak achtervolgd door eenzaamheid en wanhoop. Sommige ouderen willen hun kinderen niet lastigvallen met hun sociale en medische behoeften. Door het legaliseren van de euthanasiepil zal de druk op kwetsbaren, gehandicapten en ouderen nog verder toenemen.’

Volgens de SGP-leider moeten andere landen ingrijpen, nu de bescherming van de Nederlandse burgers gevaar loopt. ‘De Nederlandse overheid spreekt zich vaak uit als mensenrechten in andere landen onder druk staan. Nu het fundamentele recht van het leven onder druk staat in Nederland, is het tijd voor anderen om zich uit te spreken over de Nederlandse euthanasiepraktijk.’

campagne

Het opinieartikel is het startschot voor de internationale campagne tegen euthanasie, die de partij eerder aankondigde. ‘Als SGP zijn we heel dankbaar met het podium dat ons hiermee aangereikt wordt in de Verenigde Staten’, aldus Van der Staaij. ‘In dit land gaan ook stemmen op om euthanasie verder te legaliseren. Wij willen laten zien dat zogenaamde ‘stevige grenzen’, in werkelijkheid niet bestaan. Nederland is daarvoor het bewijs. Wat tien tot vijftien jaar geleden écht ondenkbaar werd geacht door voor- en tegenstanders, is nu gewoon praktijk. Vaak weet men in andere landen niet hoe ver de euthanasiepraktijk in Nederland gevorderd is. Wat ons betreft is het dus een alarmsignaal.’

De SGP wil de komende tijd meer artikelen als deze aanbieden aan diverse internationale media. De teksten worden in diverse talen vertaald. Ook wil de partij na de zomer een internationale documentaire laten maken over euthanasie in Nederland. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.