Luister naar

Uit de kranten: het Salomonsoordeel over Srebrenica

Nieuws
De uitspraak van de rechter is een tik op de vingers van de Nederlandse staat, schrijft de RD-commentator.
-
donderdag 29 juni 2017 om 03:00

(...) Wel een wat wonderlijke tik omdat de rechter oordeelt dat Dutchbat, dat handelde onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse staat, niet alle schuld heeft aan het drama in Srebrenica. Na allerlei afwegingen komt de rechter met de uitspraak dat de moslimmannen, ook wanneer ze in het kamp waren gebleven, zo’n 30 procent kans hadden gehad om te overleven. En dus zegt de rechter dat de Nederlandse staat voor 30 procent schuldig is aan hun dood.

De uitspraak in deze langslepende zaak is hiermee eigenlijk voor niemand bevredigend. De staat krijgt voor een deel de schuld, maar de nabestaanden voelen zich daardoor op geen enkele manier recht gedaan. Want wie is er schuldig aan die andere 70 procent? De Verenigde Naties misschien? Er wordt wel gezegd dat de rechter een soort salomonsoordeel heeft geveld. Noch de ene noch de andere partij wordt immers helemaal in het gelijk gesteld. Wat dat betreft geeft deze uitspraak ook goed aan hoe complex de kwestie is. Tegelijk is het te begrijpen dat nabestaanden zich door die 30 procent schuld die de staat nu krijgt ook niet gehoord en begrepen voelen. (...) Al met al heeft de uitspraak van het Haagse gerecht er niet toe geleid dat betrokkenen bij dit drama de zaak echt kunnen afsluiten. Alle partijen blijven met een onbevredigend gevoel achter (...). <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het geeft te denken dat veel universitaire medewerkers zich uitspreken tegen een inhoudelijke en publieke stellingname door hun universiteit.

Moeten universiteiten zich richten op waarheidsvinding in plaats van opinie? Dat is een vals ideaal

De slappe reacties van universiteiten bij de Gaza-protesten waren volgens Frank Hartmann niet alleen onhandig, maar ze roepen ook de vraag op of ze wel van betekenis kúnnen zijn.

Zijn we ons er wel voldoende van bewust dat God, soms buiten de kerk om, werkt in harten van kinderen en jongeren: in dat van een nichtje, een leerling, de fysio of de vriend van je zoon?

Je denkt dat ze afhaken bij de kerk, maar let op wat de Geest in jongeren aan het doen is

Terwijl je je afvraagt hoe we kinderen en jongeren kunnen leren geloven, raakt Gods Geest hen aan, zo ontdekt Corina Nagel. Complete vriendengroepen gaan intensief met de Bijbel en het geloof aan de slag.

Verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Het bord rechtsonder is van JA21.

Ook de PVV weet het nu: normaal doen is een stuk ingewikkelder dan bijzonder zijn

Het is voor de PVV ingewikkelder om een normale partij in een kabinet te zijn dan een bijzondere aan de zijlijn. Wat gaat er gebeuren? Het kan volgens Frank van den Heuvel drie kanten op.

Tijdens de sing-in van Opwekking was de Israëlische vlag te zien in een vlaggenparade van verschillende landen. Op het hoofdterrein had de organisatie ook een Israëlische vlag opgehangen - zoals elk jaar.

Laat je Israël-vlag voortaan thuis op Opwekking. Je bent geen cheerleader van de Israëlische staat

Waarom zou je met een nationale vlag gaan zwaaien op een christelijke conferentie zoals Opwekking, vraagt student Tirsa Bos zich af. Je helpt er niemand mee.

In Nederland verschenen wapenstokken en politiehonden na aangifte door de universiteit. Terwijl bestuurders in andere landen kozen voor de-escalatie.

De protesterende studenten hebben de eerste ronde op hun sloffen gewonnen

Geweldloos verzet, de effectiefste manier om maatschappelijke doelen af te dwingen, is zelden gezellig, aldus Lodewijk van Oord. Waarom zegevierden studenten in Londen terwijl in Nederland politiegeweld werd toegepast?

Afbeelding

Dit zijn de plussen en de minnen van het regeerakkoord volgens acht ND-lezers

Wat voor de een extreemrechts is, is voor de ander realiteitszin. Deze ND-lezers verschillen fors van mening over de vraag wat de plannen in het regeerakkoord ons gaan (op)leveren.