22 mei 2017 om 03:00
Luister naar

Formeren na bezinning

De kabinetsformatie gaat vandaag een nieuwe fase in. Het bezinningsweekend waartoe informateur Edith Schippers vrijdag opriep, is voorbij. De vraag is of partijen nu iets anders vinden dan vorige week. Schippers deed haar oproep aan de diverse fractievoorzitters omdat met alle herhaalde uitgesproken voorkeursopties geen meerderheidscoalitie valt te smeden.

Zijn de blokkades en de ‘njet’s’ die vorige week zonder veel schroom werden uitgesproken inmiddels verdampt? Zo ja, dan kan de informateur met een groep van vier fractieonderhandelaars fris en vrolijk verder onderhandelen. Het zal moeten blijken.

Schippers’ taak is, volgens een van de formatiewetten, faseren en elimineren. Je moet echt zeker weten dat de een niet met die ander in zee wil. De parlementaire geschiedenis biedt voorbeelden van een vastgelopen onderhandelingsronde die later werd vlot getrokken. Zo’n lijmpoging valt nog steeds niet uit te sluiten, meent PvdA-leider Lodewijk Asscher en hij heeft daar ook wel argumenten voor. De vier partijen waren en zijn nog steeds erg lief voor elkaar, sinds hun overleg vorige week ‘klapte’.

Een andere optie is dat Schippers D66-leider Alexander Pechtold en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers even apart neemt. Beiden werpen geen blokkades op, maar de inhoudelijke afstand tussen de libertijnse partij die D66 is en de orthodox-christelijke fractie is heel groot. Pechtold benadrukt dat de laatste dagen ook voortdurend. Dat kan bedoeld zijn om tegen zijn achterban te zeggen dat het heel moeilijk is, maar dat het niet anders kon. Een sessie waarin beide heren bij de informateur aanschuiven, kan duidelijkheid verschaffen of een vervolgroute met onderhandelingen tussen het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 en de ChristenUnie kans van slagen heeft. Zo niet, dan kan die optie geschrapt worden.

In die zin is deze nieuwe week in de formatie zeker belangrijk. Gaat het lukken weer serieus te werken aan een stabiel meerderheidskabinet? Tegelijk heeft Schippers groot gelijk als ze een beetje relativerend zegt dat er altijd wel een regering gevormd wordt.

De ervaringen van het kabinet Rutte-II als minderheidskabinet laten zien dat die constellatie bepaald niet slecht heeft uitgepakt voor het land. Vooralsnog is die ontsnappingsroute niet aan de orde. Maar wanneer partijen stug aan hun eigen eindje blijven vasthouden en weigeren aan te schuiven bij de informateur, of niet in staat zijn naar elkaar toe te bewegen, dan komt een minderheidskabinet wel dichterbij. Zo’n kabinet wordt gedwongen nauw met het parlement samen te werken. Dat heeft zeker ook voordelen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?