Luister naar

Hoe vier partijen zich aan elkaar vastklampen

Nieuws
Is de oppositie tegen een nog niet bestaand kabinet nu al geboren? De laatste poging voor een meerderheidskabinet staat onder grote druk.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 28 juni 2017 om 20:12
Informateur Gerrit Zalm (midden) ontvangt de onderhandelaars van D66, CDA, ChristenUnie en VVD in de Stadhouderskamer. De fractievoorzitters praten over de vorming van een nieuw kabinet.
Informateur Gerrit Zalm (midden) ontvangt de onderhandelaars van D66, CDA, ChristenUnie en VVD in de Stadhouderskamer. De fractievoorzitters praten over de vorming van een nieuw kabinet. anp / Remko de Waal

Den Haag

Alsof hij zijn eigen oppositierol van de afgelopen jaren al vergeten is, hield CDA-leider Sybrand Buma woensdag een preekje in de Tweede Kamer. ‘Dit is iets wat we allemaal zullen moeten doordenken.’ Wat is het punt van de CDA-voorman? ‘Dat het schadevrij naar de zijlijn manoeuvreren voor veel partijen het hoogste doel lijkt te zijn.’

Alle dertien fracties in de Tweede Kamer mochten hun zegje doen over de kabinetsformatie, nu de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen. ‘Vol in de oppositie tegen Pechtold I’, sneert PVV-leider Geert Wilders. ‘Waarom denken D66 en ChristenUnie dat met VVD en CDA een akkoord over het klimaat te bereiken valt?’ vraagt Marianne Thieme (Partij voor de Dieren). En de nieuwe ronde is een ‘kansloze onderhandeling’, oordeelt Tunahan Kuzu (Denk), na uitgebreid citeren uit het beginselprogram van de ChristenUnie.

Nu de formatie zich toespitst op nog één meerderheidsvariant, wordt dus de toon van veel partijen feller. Zo spreekt PvdA-leider Lodewijk Asscher, die vorige week nog vriendelijk bedankte voor een plek aan de formatietafel, ineens over ‘rechts met den Bijbel’. Hij wil weten of de VVD kan instaan voor de NIP-test (onder andere voor downsyndroom, red.) voor zwangere vrouwen, en of het onderzoek naar ‘afschuwelijke ziekten’ niet zal worden gehinderd.

‘Ik snap de vraag’, reageert VVD-leider Mark Rutte, ‘maar dit is een discussie voor aan de formatietafel.’ Toch heeft Asscher het ‘frame’ al neergezet: in hoeverre laten VVD en D66 zich ringeloren door de kleine ChristenUnie? Maar opvallend is dat geen enkele toekomstige coalitiepartij zich laat verleiden. Zelfs Alexander Pechtold (D66) laat zich in ultrakleine stapjes telkens iets positiever uit over de ChristenUnie. ‘Een coalitie van lef’, citeert hij oud-ChristenUnie-leider Arie Slob, afgelopen zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Pechtold: ‘Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.’

frontale botsing

CDA-leider Buma prijst omstandig de ChristenUnie. ‘Ik heb veel respect voor hun opstelling, ook gezien alles wat er in de afgelopen weken is gebeurd. En het siert D66 dat het over eerdere bezwaren is heengestapt.’ Ruim een maand geleden liep een eerste verkennend gesprek tussen D66 en ChristenUnie uit op een frontale botsing; nu gaan ze niet meer verkennen, maar meteen officieel onderhandelen.

De hoop op een positief resultaat is groot, ook omdat VVD en CDA weinig vertrouwen hebben in de slagvaardigheid van een eventueel minderheidskabinet. ‘Het CDA is zeer gemotiveerd deze formatie tot een succes te maken’, meldt Buma. Gert-Jan Segers gaat ook ‘vol overtuiging’ meepraten. ‘De rijsttafel van collega Pechtold heeft geholpen, maar we doen het vooral vanwege onze idealen.’ Segers somt er heel wat op, maar opvallend genoeg níét de bescherming van kwetsbaar leven. Medisch-ethische kwesties als ‘voltooid leven’ en onderzoek op embryo’s, staan niettemin volgende week al op de formatie-agenda.

Als SP-leider Emile Roemer stevig aangepakt moet worden, trekken Rutte en Buma samen op. ‘Waarom wilde u in 2010 en 2012 met mij lunchen over eventuele samenwerking?’, vraagt Mark Rutte – omdat Roemer nu stelt dat de ‘VVD-grondbeginselen’ een coalitie in de weg staan. Buma onthult dat hij vooral aan de SP dacht, ‘toen ik het had over partijen die schadevrij richting de zijlijn gaan’. Maar Roemer claimt dat met de VVD een grote koerswijziging op het neoliberalisme onhaalbaar is.

Toch blijft de hand uitgestoken. ‘Het gaat niet alleen om de grootste gemene deler, maar ook om te zien of we op onderdelen bredere steun kunnen krijgen’, stelt Rutte. De vorige informateur, Herman Tjeenk Willink, adviseert daarom een niet al te gedetailleerd regeerakkoord. Woensdagmiddag ging zijn opvolger Gerrit Zalm voortvarend van start met de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het doel: een nieuw kabinet in september. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en psychiater Esther van Fenema kijken met zorg naar het hoge aantal jongeren dat niet meer verder wil leven.

Mirjam Bikker en Esther van Fenema bezorgd over aantal suïcidepogingen: 'Samenleving maakt mensen ziek'

Vijf mensen per dag die zelfmoord plegen en een veelvoud dat een poging doet. Daarover zou best wat meer ophef mogen zijn, vindt Esther van Fenema. Dinsdag debatteert de Kamer verder over suïcidepreventie.

Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Rutte na gesprek in Catshuis: antisemitisme is onacceptabel, samenleving zal zelf moeten ingrijpen

Mark Rutte sprak maandag met maatschappelijke organisaties over het toegenomen aantal meldingen van antisemitisme. Joodse Nederlanders aanspreken op acties van de Israëlische staat is uit den boze, stelde hij.

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel.

Politicus Rick Brink (38), eerste honoraire 'minister van Gehandicaptenzaken', overleden

Rick Brink was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’, een honoraire functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’