Luister naar

ND-lezers: Door de toename van tuintegels kan het water niet weg. Tijd voor een tuintegeltax?

Nieuws
-
zaterdag 22 juli 2017 om 03:00

Rob Klok, IT-adviseur In de basis een goed idee, mits het ook daadwerkelijk het probleem oplost. Ook hiervoor kan gelden: de vervuiler betaalt. Als we allemaal meewerken, hebben we minder wateroverlast. En wie niet wil meewerken, betaalt daar een vergoeding voor.

Ymkje Bouma, gepensioneerd verpleegkundige

Ik vind het wel een goed idee. Maar ik heb makkelijk praten, want ik woon driehoog op een flat.

Frea Kroese, fotograaf

Het gaat een grens over die me niet aanstaat. Dwang of straf is niet fijn. Je kunt mensen beter belonen.

Cor Verkade, vastgoedbelegger

Het is een goed beginsel dat de overheid ook via haar fiscale heffingen het goede stimuleert en het kwade tegengaat. Daarom ben ik een voorstander van de tuintegeltaks.

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

De gedachte is logisch. Beter is het om alle laagste straten en andere plekken waar het water niet weg kan, in te richten als bufferruimte door extra hoge trottoirs. Als dat niet kan, scheid dan de trottoirs en de tuinen door een muurtje met uitneembare delen, zodat de bewoners niet het hele jaar over muurtjes hoeven te klimmen.

Siem Verkade, ondernemingsadviseur

Sommige gemeenten maken kosten om hemelwater via wadi’s naar de ondergrond af te voeren. Dan moeten ook particulieren het hemelwater laten weglopen. En zo niet, dan volgt de tuintegeltaks.

Suze de Wolff, vrijwilliger

Wie voor tegels kiest, moet tuintegeltaks betalen. Ik heb vrijwel als enige in m’n buurt gras. Heerlijk. Mijn regenwater wordt op een natuurlijke wijze afgevoerd

Winno Eernstman, gevangenbewaarder

Heel goed plan. Een alternatief kan ook zijn: grastegels. Die bieden een stevige ondergrond, maar het water kan weg én de temperatuur blijft lager.

Martien Stam, gepensioneerd chauffeur

Andere oplossing: iedereen een paar dubbeltjes opslag op de rioolbelasting. Maar dat is wat te simpel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.

De 5 euro voor het entreekaartje voor Venetië is voor de bovenmodaal verdienende toerist een lachertje - een kopje cappuccino op Piazza San Marco is al gauw twee keer zo duur

Er is wat voor te zeggen om bij Roermond op de A2 slagbomen te installeren met een betaalhokje

Toeristen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken moeten entreegeld betalen. Zo’n maatregel zou volgens Peter de Waard ook in Nederland passen. Net zoals er betaalhokjes staan op Franse snelwegen.

Het zou politiek filosoof Govert Buijs niet verbazen als de speech van Eva Vlaardingerbroek de geschiedenis in gaat als een soort tegenhanger van de I have a Dream-speech van Martin Luther King.

Eva Vlaardingerbroek is wellicht de meest invloedrijke Nederlandse op dit moment

Vijftig miljoen keer bekeken op Twitter/X binnen één week! Politiek filosoof en hoogleraar Govert Buijs noemt de speech van Eva Vlaardingerbroek vorige week in Hongarije, een doorbraakmoment van nieuw-rechts.

René de Reuver: 'Denk bij het uitbrengen van je stem niet alleen aan wat jou het meeste oplevert, maar evenzeer aan waar die ander mee gediend is.'

René de Reuver: 'Het gaat bij deze verkiezingen om Europa onder God of Europa zonder God.'

Christelijke waarden staan in Europa onder druk, merkt PKN-scriba scriba René de Reuver. Het is daarom van cruciaal belang dat christenen hun stem uitbrengen.