Luister naar

‘NVWA had van de besmetting moeten weten’

Nieuws
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ligt onder vuur door de fipronil-affaire. Het kabinet wijst op missers en ook toxicologen zijn kritisch.
Niels Waarlo redactie vk
vrijdag 11 augustus 2017 om 03:00

Amsterdam

Het verweer van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat er geen aanleiding was te veronderstellen dat de stof fipronil in eieren terecht zou komen, nadat ze hierover een anonieme tip had ontvangen, is zwak. Dat zeggen toxicologen. Tien jaar geleden was al bekend dat dit wel degelijk kan. Uit een donderdag verstuurde Kamerbrief blijkt dat de NVWA in november 2016 niet wist van fipronilbesmetting van eieren, zoals de Belgische minister van Landbouw woensdag beweerde. Maar de NVWA had dit wel moeten weten, vinden hoogleraren toxicologie Martin van den Berg (Universiteit Utrecht) en Ivonne Rietjens (Universiteit Wageningen). Vooral het argument ‘dat er geen aanleiding was te denken dat fipronil in eieren of kippen terecht zou komen’ is aantoonbaar onjuist, vinden zij.

Van den Berg wijst op een tweetal onderzoeksrapporten van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), dezelfde organisatie die de officiële Europese normen bepaalt voor giftige stoffen. In de oudste van die rapporten, uit 2006, staat al vermeld dat fipronil zich ophoopt in dierlijk weefsel, vooral vet. Ook staat er dat fipronil ‘gemiddeld tot hoog persistent is’, wat betekent dat het na een spuitsessie maanden in een stal blijft hangen, volgens Van den Berg.

ophoping

In het rapport uit 2014 staat zelfs expliciet vermeld dat er rekening mee gehouden moet worden dat fipronil in dierlijke producten als melk en eieren terecht kan komen. Een Britse studie uit 2008, gepubliceerd in vakblad British Poultry Science, laat zien hoe de gifstof zich inderdaad in kippeneieren ophoopt wanneer de stof aan kippenvoer is toegevoegd (0,103 milligram per kilogram voer). ‘In de Kamerbrief staat een toxicologisch niet juiste constatering die gemakkelijker weerlegd kan worden’, vat Van den Berg samen. Kippen pikken constant in de grond, dus krijgen ze allerlei stoffen uit hun omgeving binnen, aldus Ivonne Rietjens. En dus kan het ook in de eieren terechtkomen. Ze wijst op de ‘dioxinecrisis’, een schandaal dat zich eind vorige eeuw in België afspeelde rondom het kankerverwekkende dioxine, dat werd aangetroffen in zuivel en kippenvlees. Ook dat kregen kippen binnen door hun pikgedrag. Zij vindt het verweer in de Kamerbrief daarom ‘zwak’.

De toxicologen vallen ook over het argument dat onbekend was op welke schaal en hoe langdurig fipronil werd gebruikt in stallen, waarop volgt dat de NVWA ‘dan ook geen aanleiding zag om de verantwoordelijke bewindspersonen te informeren.’ Martin van den Berg: ‘Dit is een onmogelijk punt. Hoe kan men hier, zonder gemeten te hebben, nou iets over zeggen? Als je niet meet, krijg je inderdaad geen aanwijzingen dat er een risico is.’

Maar Van den Berg wijst er ook op dat de NVWA de afgelopen vijftien jaar vele bezuinigingsrondes meemaakte. Sinds begin dit decennium halveerde haar mankracht bijna. ‘Dat heeft onvermijdelijk geleid tot een afname in deskundig personeel en van technische mogelijkheden om stoffen te meten die buiten het vaste patroon vallen.’ Daar ligt een verantwoordelijkheid bij de politiek, vindt hij. ‘Die moet in deze kwestie de hand in eigen boezem steken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’