Luister naar

Alleen economie China groeit harder

Nieuws
Eduard Sloot
donderdag 17 augustus 2017 om 03:00

Den Haag

Superlatieven over de Nederlandse economie woensdag. De BV Nederland is koploper in Europa, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het tweede kwartaal groeide de economie met maar liefst 3,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Eigenlijk doet alleen Aziatische tijger China het beter, aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Na jaren van hoge werkloosheid regent het nu ook goed nieuws over de arbeidsmarkt. De groei van het aantal banen is sinds 2008 niet zo hoog: in het tweede kwartaal kwamen er 51.000 bij. En voor alle leeftijden daalt de werkloosheid, signaleert Van Mulligen. ‘Steeds meer bedrijven hebben moeite met het vinden van personeel.’ Gek genoeg is dat nog niet terug te zien in stijgende lonen, zegt hij.

Waarom groeit de economie zo sterk? Dat komt vooral door de export en de consumptie, aldus het CBS. Maar ook bedrijven investeren meer. De opgebloeide woningmarkt speelt daarin een grote rol, aldus Van Mulligen. Er worden meer woningen verkocht, nieuwe huizen gebouwd en Nederlanders trekken de portemonnee voor een nieuwe keuken of meubels. Tegelijk geven consumenten meer uit aan nieuwe kleding, elektronica en in de horeca.

Bij deze juichende cijfers is wel een kanttekening te maken. Juist door de malaise op de woningmarkt was de economische crisis in Nederland ernstiger en is de economie jarenlang minder hard gegroeid dan in andere landen. De Nederlandse economie is nu bezig met een inhaalslag, aldus Van Mulligen. België en Frankrijk zijn intussen al gepasseerd, maar de achterstand op Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is nog altijd 5 procent.

Niettemin draait de Nederlandse economie nu op volle toeren. Het Centraal Planbureau (CPB) stelde zijn groeiprognose woensdag naar boven bij en rekent voor dit jaar nu op een flinke groei van 3,3 procent. Daarmee komt de groei voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis weer boven de 3 procent uit. In juni rekende het Haagse instituut nog op 2,4 procent. Doordat de economie versnelt, gaat ook de werkloosheid harder omlaag. Die komt dit jaar uit op 4,9 procent en volgend jaar op 4,3 procent.

koopkracht

De economische groeispurt zorgt ervoor dat Nederlanders dit en komend jaar meer te besteden hebben. Een doorsnee huishouden krijgt er dit jaar 0,3 procent bij, en volgend jaar 0,5 procent (zie kader). De vraag is of het demissionaire kabinet daar op Prinsjesdag nog wat aan gaat veranderen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei vorige maand dat hij – conform het regeerakkoord – blijft streven naar een ‘evenwichtige inkomensontwikkeling’. PvdA’er Henk Nijboer liet woensdag weten dat de koopkracht van de lage inkomens achterblijft en gerepareerd moet worden. Toch lijken grote aanpassingen van de koopkracht niet te verwachten. Al is niet uitgesloten dat de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vlak na Prinsjesdag nog gaat sleutelen aan de koopkracht voor volgend jaar.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, die woensdag een gesprek hadden met werkgevers en de vakbeweging, zeiden blij te zijn met de stevige groei van de economie. Maar zij wilden geen beloftes doen over belastingverlaging.

Duidelijk is wel dat een nieuw kabinet miljarden euro’s meer te besteden heeft dan eerder gedacht. In maart rekende het CPB nog op een begrotingsoverschot van zes miljard euro in 2018 en elf miljard in 2021. Volgens een zegsman van het CPB is dat nu respectievelijk zeven miljard en veertien miljard euro geworden. <

koopkrachtontwikkeling (in procenten)

2017 2018

Werkenden +0,3 +0,8

Uitkeringsgerechtigden +0,5 0,0

Gepensioneerden +0,1 +0,2

Tweeverdieners +0,2 +0,7

Alleenverdieners 0,0 +0,4

Alleenstaanden +0,5 +0,3

Gezinnen met kinderen +0,6 +0,9

Gezinnen zonder kinderen +0,2 +0,6

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?