Om het tekort aan Vlaamse leerkrachten aan te vullen wil men Nederlanders aantrekken om de job te doen. Voor mij niet gelaten maar dan moeten ze toch een beetje Vlaams leren. Wij spreken wel grotendeels dezelfde taal maar er zijn toch enkele verschillen die voor misverstanden kunnen zorgen.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Zo kwam er op turnkring van mijn dochter ooit een Nederlandse turnjuffrouw. Op een dag sta ik te kijken naar de training en ik hoor hoe ze de kinderen, die allemaal aan één kant van de zaal staan, opdraagt om naar de andere kant te lopen. Heel de groep begint enthousiast te crossen naar de andere kant. De juffrouw kwaadweg: Ik had toch gezegd lopen en niet rennen. De kinderen staan er beteuterd naar te kijken, voor hen is dat toch hetzelfde.
De juf, zich van geen kwaad bewust draagt hen op om terug naar de andere kant te lopen. De kinderen rennen natuurlijk weer, wel een beetje minder enthousiast . De juf wordt kwaad en ik vind het nodig haar uit te leggen dat lopen voor een Vlaming inderdaad rennen betekent en dat wat zij verstond onder lopen bij ons gaan is. Ze bekeek me lelijk en zei niets, ik denk dat ze me niet geloofde en dat heel de klas met mij erbij met haar voeten aan het spelen was .
Dat gebruik van jij en jou dat is ook nog zo iets. Wij Vlamingen zijn dat niet zo gewoon, toch niet in mijn contreien. Als ik beschaafd Nederlands spreek gebruik ik voor Jan en Klein Pierke u en uw.
Ik kom de laatste tijd nogal eens met Nederlanders in contact en het is mij al twee keer overkomen dat de persoon waarmee ik sta te praten op een nogal neerbuigende toon zegt: je mag jij tegen mij zeggen hoor. Dan denk ik ja natuurlijk mag ik dat maar ik doe dat niet want dat klinkt niet in mijn oren. Op een keertje zeg ik het toch eens hoor: het is niet omdat ik zoveel eerbied heb voor jou dat ik u zeg, wij zeggen nu eenmaal tegen iedereen u, ook tegen onze kinderen en soms wel tegen de kat en de hond. Tegen de kinderen: geef dat speeltje eens terug, dat is niet van u, tegen de hond ga eens mooi in uw mandje liggen.
Het is niet waarschijnlijk dat een Nederlander dit leest maar ingeval van, tis dat maar dat ge t weet.
|