Op 1 mei, na de hemelvaart worden er Nederland veel Belgen verwacht, lees ik op het nieuws. Dit omdat de winkels in Belgie dan dicht zouden zijn en in Nederland gewoon open.
Jullie zijn WELKOM
Kom ook eens een eindje verder kijken dan alleen de grensplaatsjes. Hier op Schouwen-Duiveland hebben we heel veel natuur, een vogelgebied, duinen, strand, oude kastelen. Leuke dorpjes, gezellige terrassen. Voor de sportievelingen onder u , paardrijden, zweefvliegen, vissen, fietsen, wandelen. en nog veel meer. U kunt hier zelfs een buggy huren en er gezellig mee rondtoeren. Zelfs op de camping kunt u een soort buggy huren, een skelter.
In de duinen van Haamstede op Schouwen-Duiveland tegen de rand van het zweefvliegveld ligt Camping het Groenewoud. Middenin deze camping heb ik hier mijn plekje, ik ben hier geboren, opgegroeid, ik woon er, ik werk er, heb hier mijn eigen bedrijfje ,ik recreeer hier. Kortom ik heb het hier naar mijn zin.
rust, veel ruimte, in de zomermaanden gezellige drukte, en nog tijd over voor mijn hobby,s. Ik laat u mee genieten van dit unieke plekje. "het groene hart in het woud". Zin om hier ook een poosje te verblijven en lekker tot rust te komen??? in caravan of huisje?? Bel mij maar. of ga via de link naar mijn bedrijfje.
8 weken voor pasen begint traditioneel het eerste straofeest. Vandaag in Renesse. In een lekker zonnetje kwamen de versierde paarden het strand op om met hun benen het koude zoute water te trotseren. Dit van oorsprong oud Germaanse feest waarbij de benen van de paarden gezuiverd worden van geesten nadat ze de hele winter op stal hebben gestaan. Je zou dus ook kunnen zeggen dat een vooraankondiging van de lente is. Ieder dorp heeft hier zo zijn eigen datum om de straofeesten te houden. Volgende week 2 febr is het de buurt aan Burgh-Haamstde. Rond het middaguur verzamelen de paarden in Burgh- Via het strand van westenschouwen gaat het naar Burgh-Sluis en vandaaruit weer terug naar Burgh-Haamstede. Na een bezoek van ruiters en paarden gaat het naar de slotlaan van "de Witte van Haemstede"voor de harddraafwedstrijden. Wilt u meer weten van dit feest kijk op www.strao.nl
U komt toch zeker wel kijken op dit gezellige Schouwse feest.
De mais is geoogst. Voer voor de vogels, fazanten en .................. er loop hier ook genoeg z.g klein haarwild wat ook wel een graantje meepikt. Het leuke plaatje vond ik op het blog van tilla, met dank voor het gebruik ervan.
Verder zijn we hier alles weer winterklaar aan het maken. Snoeien, planten, opruimen enz. genoeg te doen. Op de camping is het een stuk rustiger, hoewel er altijd nog wel mensen komen. Rustzoekers, wandelaars ,vogelspotters, enz. Een enkeling zwemt nog in zee, de echte doorzetters. Ik hou het bij een heerlijke strandwandeling, lekker even uitwaaien. Daar fris je van op.
Niet alleen mijn werk op, en het beheer van mijn eigen plekje, houd mij bezig. Hier ziet u een stukje van de wintervoorraad voer voor de vogels. Er is hier veel verschillende soorten vogels. Mijn oom had ze vroeger allemaal in grote kooien.De meest mooie vogels,varierend van goudfazanten, pauwen tot aan valkparkieten enz. Ik zie ze liever in het wild.in hun natuurlijke omgeving. Ook het wild zien we weer steeds vaker. Herten en ree-en lopen weer overal, ook door de tuin en over de weg. Wees er op bedacht als u hier met de auto rijd.
De bladeren beginnen te vallen, anderen verkleuren heel mooi in een prachtig kleurenpalet. Deze boom (grapje van een van mijn gasten ) heeft wel heel erg bijzondere vruchten. (er hangen paaseieren in ) Ik laat het maar zo. Wie weet wat er nog meer van gaat komen.
Dit weekend wordt er mooi weer verwacht. Zou augustus dan toch een mooie maand worden. Zwemmen, BBQ, relaxen, naar het strand, wandelen, zweefvliegen, paardrijden enz. Laat de zon nu maar komen. WELKOM!!!!
Wat we niet in de hand hebben is het weer. En hoewel we hier de meeste zonuren hebben van heel Zeeland wil het er ook wel eens regenen. Toch kan ik u hier iets positiefs over melden. Door de zandgrond staat het hier nooit blank. Geen problemen met ondergelopen grond. We kunnen hier vrolijk droog met de slippertjes over de camping blijven lopen.
"Een duinboer moet zien zand aan zijn klompen te houden".
Een oud gezegde, het schijnt zelfs hier uit de streek te komen.
met ander woorden, blijf op de zandgrond en ga niet boeren op de kleigrond buiten Haamstede.
En ook al wordt er niet meer zo heel veel gedaan aan de landbouw of de veeteelt(melkkoeien) op de zandgrond hier. Ook als recreatieboer ben ik toch de zandgrond trouw gebleven.Met veel plezier!!
Op het plekje waar ik nu mijn caravans staan stonden vroeger de bessenbomen. Bessenplukken werd met de hele familie gedaan. Langzaam verdween de teelt van fruit en groente.
De recreatie kwam in opkomst. De eerste caravans werden in een duinpan en onder aan de duinen gezet. Voorzieningen waren er nog niet. Tegenwoordig worden er zowel van overheidswege als van de recreant zelf heel wat eisen gesteld.
En wij gaan met onze tijd mee.
Er is veel veranderd. Waar eens de koeien stonden worden nu spelletjes gespeeld.
17 km strand, mooi wit zand. en de meeste zonuren van Nederland. Er is altijd wel een plekje uit de wind. Kijk even hoe de wind staat en beslis dan of u naar het strand van Westenschouwen (trapovergang) Vuurtoren (diverse duinovergangen) de Duinhoeve of Renesse gaat. Vuurtoren en Duinhoeve zijn dichtbij, gezien vanuit mijn plekje.
Mijn plekje ligt tegen het zweefvliegveld aan. Het zweefvliegveld van de Vereniging Zeeuwse Aero Club. Een keertje meevliegen als passagier behoord tot de mogelijkheden. Inlichtingen bij de ingang van het vliegveld aan de slagboom bij het Duinhotel.
Op de boerderij "Groenewoud" werden ook koeien gehouden. De koeiestal is er nog altijd maar heeft nu een heel andere functie. Het zijn nu de kinderen die er spelen. Koeien melken was dus iets wat ik als kind al moest leren. Later ging het met de melkmachine.
We hebben altijd wel dieren om ons heen gehad. Zo waren er ook grote voliere,s met de meest uiteenlopende vogels. Van parkiet tot goudfazanten. Een hobby van mijn opa en oom aete.
Op de onvruchtbare zandgrond wil er niet veel groeien. In vroeger jaren waren de bollevelden rondom Haamstede voor de boeren een mogelijkheid om toch nog wat winst uit de arme zandgrond te verkrijgen. Een mooi gezicht, zo heb ik me laten vertellen. Tulpen en narcissenvelden in bloei. Lang duurde die schoonheid overigens niet want de bloeiende bloemen werden geritst zoals hier op de foto uit 1939 te zien is.Het ging bij de teelt om de bol en niet om de bloemen.
Binnekort kunt u lezen over mijn belevenissen in en rondom mijn eigen plekje. Een uniek pleje op de pure zandgrond in de duinen. Mijn voorvaderen probeerden hier een boerenbestaan op te bouwen. Tijden veranderen. Hoe ik laat het u meebeleven. Wordt vervolgt.