Beleggen kan gezond zijn
Inhoud blog
  • enige dagen na 19 oktober
  • Herdenking van de crash van 1987
  • Beleggingsstrategieën
  • Return Reversal Strategie

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    De startpagina voor de actieve 60-plus Belegger
    27-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beginnen met Opties

    Call optie xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    De beste manier om opties uit te leggen is door middel van een voorbeeld. Als voorbeeld neem ik een call optie op Reg NV. Je hebt op Reg NV een call optie gekocht op 1 januari 1999. De uitoefenprijs van de optie is 100 euro. De koers van Reg NV stond op dat moment op 80 euro. Je hebt voor de optie 5 euro betaald. Je hebt dus alleen tijdswaarde betaald. De looptijd van de optie is 9 maanden, dus tot en met september duurt het nog voor de optie afloopt.

    Op een rijtje:

    · Koers aandeel

    : 80 euro

    · Uitoefenprijs

    : 100 euro

    · Looptijd

    : 9 maanden

    · Prijs

    : 5 euro

    Er zijn nu twee situaties denkbaar. Of de koers van Reg NV staat op de derde vrijdag van september boven de 100 euro of de koers staat onder de 100 euro.

    Koers staat boven de 100 euro.
    De koers staat bijvoorbeeld op 110 euro. Je gaat dus geld verdienen, maar hoeveel? Van deze 110 euro trek je de uitoefenprijs af. Deze was 100 euro. Dan hou je tien over. Van deze tien heb je nog 5 zelf betaald als premie bij aanschaf. Uiteindelijk heb je dus 5 euro verdiend, waar nog wel de kosten af moeten, maar die laten we hier buiten beschouwing.

    De koers staat onder de 100 euro.
    De koers staat bijvoorbeeld op 95 euro. Je verliest hier dus je premie die je neergelegd hebt. Hier is dit dus 5 euro. Je gaat de optie niet uitoefenen en iemand anders wil de optie ook niet meer kopen. Je zit nu opgescheept met een optie die waardeloos afloopt. Op de beurs is het aandeel goedkoper om te kopen.

    Het is soms dus beter om niet de expiratiedatum af te wachten maar eerder de optie van de hand te doen of uit te oefenen. Zeker is dit verstandig als je opties koopt als korte belegging en meer voor de speculatieve kant dan voor het risico afdekkende deel. De waarde van de optie kan zeer snel stijgen en zeer snel dalen. Het is wel zo dat je nooit meer kunt verliezen als je een optie koopt dan de betaalde premie.

     

    Put optie

    Je hebt een put optie gekocht op een aandeel waar je van denkt dat de koers gaat dalen. Je neemt bijvoorbeeld Baan. Je kooopt een put optie op uitoefenprijs 75 euro en de koers van Baan staat op 85 euro. De expiretiedatum is op de 3e vrijdag van oktober en het is nu mei. Je betaalt 5,50 euro aan premie.

    Op een rijtje:

    · Koers aandeel

    : 85 euro

    · Uitoefenprijs

    : 75 euro

    · Looptijd

    : 6 maanden

    · Prijs

    : 5,50 euro

    Je hebt weer twee mogelijkheden. Of de koers van Baan staat boven de 75 euro in oktober of de koers van Baan staat onder de 75 euro.

    Koers van Baan staat boven de 75 euro:
    Het onmogelijke is mogelijk geworden en Baan heeft een fantastisch jaar achter de rug en staat "ver" boven de 75 euro. Je gaat het schip in voor 550 euro. Je verliest dus je premie, maar meer ook niet.

    Koers van Baan staat onder de 75 euro:
    Je hebt de vooruitziende blik van een waarzegger en menigeen zal jaloers op je zijn. Je gaat geld verdienen. Laten we ervan uitgaan dat de koers van Baan oop 5 euro staat. Je hebt op dit moment de jackpot binnen. Je verdient 75 - 5 - 5,50 = 64,50 euro maal honderd is 6450 euro. Niet gek gedaan. Ook hier laten we de kosten buiten beschouwing maar uiteraard moeten die hier ook nog verrekend worden.

     

    Schrijven Optie - Algemeen

    In plaats van kopen van een optie kun je ook een optie schrijven. Een optie schrijven houdt in dat je premie ontvangt en dat je een verplichting aangaat. Het schrijven van opties is echter risicovoller dan het kopen van opties. De bank zal dan ook vragen om onderpand, om margin. Bij het schrijven van een call op een aandeel is het het beste om 100 aandelen in bezit te hebben. Je bent dan voor 100% gedekt tegen de risico's van het schrijven. Bij het schrijven van put op een aandeel zal je verplicht zijn om genoeg geld aan te houden om 100 aandelen te kunnen kopen voor de uitoefenprijs van de put. Per aandeel zal de te storten margin echter verschillen.

    Bij het schrijven van opties op een index zal je altijd een margin in geld moeten aanhouden. De bank zal dan dit gedeelte blokkeren ter voorkoming dat je je verplichtingen niet na zal kunnen komen. Dit geldt zowel voor het schrijven op aandelen als voor schrijven op een index.

    Als je een call schrijft ga je de verplichting aan om 100 aandelen te leveren. (In het geval van een index optie schrijven om af te rekenen.) En als je een put schrijft ga je de verplichting aan om 100 aandelen te kopen. (Bij een put optie schrijven op een index ga je de verplichting aan om af te rekenen.) Ook hier is het van groot belang te beseffen dat je bij het schrijven van opties op aandelen te maken hebt met Amerikaanse stijl. Je kunt vanaf het moment van schrijven gevraagd worden om te leveren of af te nemen tot aan de uitoefendatum. Bij het schrijven van een optie op een index schrijf je opties in Europese stijl. Je kunt nooit voor het expireren van de optie (de uitoefendatum) gevraagd worden af te rekenen.

    Aandelen-optie

    Kopen

    Schrijven(verkopen)

    Call

    Recht om 100 aandelen te kopen.

    Plicht om 100 aandelen te verkopen.

    Put

    Recht om 100 aandelen te verkopen.

    Plicht om 100 aandelen te kopen.

     

    Index-optie (aex)

    Kopen

    Verkopen

    Call

    Recht om 100 x 1 euro per index punt te krijgen uitbetaald.

    Plicht om 100 x 1 euro per index punt te betalen.

    Put

    Recht om 100 x 1 euro per index punt te krijgen uitbetaald.

    Plicht om 100 x 1 euro per index punt te betalen.

    !-In beide schema's ervan uitgaan dat de optie opgevraagd wordt of kan worden..-!

    Als je een order opgeeft om een optie te kopen of te verkopen moet je de volgende termen goed onder de knie hebben. Het makkelijkste is om een order eerst voor jezelf op te schrijven alvorens de order door te geven. Zeker in het begin is dit noodzakelijk. Je hebt de volgende mogelijkheden. Een call kopen is een "open koop"(open buy) en je koopt dus een recht. Een call verkopen die je al in bezit hebt, is een "sluit verkoop"(close sell) van het aantal contracten dat je hebt en dat je kwijt wilt.

    Ga je een call schrijven dan gaat het om een "open verkoop"(open sell) van het aantal contracten dat je wil schrijven. Heb je dan een call geschreven en je wil de positie sluiten voor de uitoefendatum, dan gaat het om een "sluit koop"(close buy) van het aantal contracten dat je terug wil kopen. Bij het kopen van een put is het dus een "open buy" en het schrijven van een put een "open sell".

    Wanneer sluit je een positie en wanneer nou juist niet. Bij het schrijven van opties is het nog belangrijker om precies op de voet te volgen wat er gaande is op de beurs en de koersen nauw te volgen. De ene dag loop je schijnbaar geen enkel risico en de twee dagen daarna zit je tot over de oren in de "problemen". Als je een call schrijft ga je erin principe vanuit dat je op dat punt de aandelen kwijt wil en zal je niet de positie gaan sluiten. Je krijgt voor je gevoel een mooie prijs en bent tevreden.

    Als je een call hebt geschreven op een aandeel zonder de aandelen in zak te hebben kan het zeer raadzaam zijn om op het moment dat de koers teveel oploopt de positie te gaan sluiten en een "Close Sell" uit te voeren. Je koopt dan dezelfde optie terug met dezelfde uitoefenprijs en uitoefendatum als je hebt geschreven. Doe je dit niet dan moet je zometeen de aandelen tegen de hele hoge koers kopen en tegen een veel te lage koers (de uitoefenprijs) verkopen aan degene die de call gekocht heeft. Zie voor een voorbeeld de pagina over het schrijven van een call. Houdt er rekening mee dat als je een optie op aandelen schrijft je elke dag totaan de uitoefendatum opgevraagd kan worden!!

    Als je een put schrijft heb je de verplichting op je genomen om 100 aandelen te kopen tegen een vantevoren vastgestelde prijs. In principe schrijf je alleen maar een put optie als je een bepaald aandeel zeer graag wilt kopen en tegen een vantevoren afgesproken prijs. Als de koers dan verder daalt is het niet erg. Je koopt de aandelen tegen de uitoefenprijs en je vindt dit een reëele prijs voor de aandelen. Je sluit de positie dus niet als de koers teveel daalt. Wil je de aandelen niet hebben en daalt de koers onder de uitoefenprijs dan is het raadzaam de positie te sluiten alvorens je met de aandelen opgescheept zit. Je voert dan dus een "Close Buy" uit. Houdt er rekening mee dat als je een put optie op aandelen schrijft je elke dag opgevraagd kan worden!!

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    23-09-2006
    Duidelijk!
    Duidelijk verhaal! Ik denk dat veel mensen hier iets van kunnen leren. Groeten, Pat http://beleggingsstrategie.blogspot.com/

    23-09-2006, 19:55 geschreven door Pat


    Archief per week
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • enige dagen na 19 oktober
  • Herdenking van de crash van 1987
  • Beleggingsstrategieën
  • Return Reversal Strategie


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!