Beleggen kan gezond zijn
Inhoud blog
  • enige dagen na 19 oktober
  • Herdenking van de crash van 1987
  • Beleggingsstrategieën
  • Return Reversal Strategie

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    De startpagina voor de actieve 60-plus Belegger
    21-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Opties bij ASML met een omzet van gemiddeld ca. € 100 miljoen per dag is een goede keuze. Evenals bij andere fondsen  zien we bij ASML een mooi stijgend trendkanaal sinds begin augustus. Op dit moment wordt daarbij de weerstand van de top van eind februari getest. Het doorbreken daarvan is een koopsignaal. Maar ook een suc-cesvolle test van de opgaande steunlijn van dit trendkanaal levert een goed instapmoment op. Zeker als daarbij ook de recent gevormde gap gedicht is. Ook hierbij kunnen we dan de hori-zontale en de opgaande steunlijnen als stop-loss hanteren.

    We hebben dan de keuze uit aandelen of een calloptie kopen, of een putoptie schrijven. Nu ben ik in het algemeen geen voorstander van callopties kopen. Het verdampen van de ver-wachtingswaarde in de premie werkt immers tegen ons in. Dus de koers moet nogal wat stij-gen, voordat er winst gemaakt kan worden. En ruim 80% van de opties loopt zonder waarde af. Veel optiebeleggers lijden daardoor verlies. De optiepremies van ASML zijn echter op dit moment niet zo hoog. Omdat de volatiliteit met 18% historisch gezien laag is. Het schrijven van opties is daardoor minder aantrekkelijk. Kortom, nog even wachten tot de koers uitbreekt of de steunlijn test. En dan beslissen en toehappen. Net als de bekende ooievaar rustig wacht in het riet tot er iets van zijn gading voorbij zwemt. En dan bliksemsnel toehapt.

    Rustig even afwachten is op dit moment des te meer belangrijk, omdat zowel de Dow Jones als de AEX tegen psychologische barrières aan koersen. Bij de Dow Jones is dat het niveau 12.000, dat gisteren voor de eerste keer getest is. En de AEX nadert de 500. Maar ook de Hang Seng hikt precies tegen het ronde getal 18.000. En de Nasdaq worstelt met de top van April van dit jaar. Deze ronde getallen worden nogal eens aangegrepen om winst te nemen en dus te verkopen. Dat levert dan weerstand op. En de koersontwikkeling kan daardoor enige tijd stagneren.

    Maar worstelen wij niet allemaal iedere dag? En is er niet altijd een reden om te denken dat de beurs ook naar beneden kan? Sinds de AEX op 217,8 stond op 12 maart 2003 is het iedere dag de vraag: Hoe lang houdt dit stand? De trend is echter nog steeds duidelijk omhoog. Wor-stelaars aller landen, verenigt u!

    De technologiesector heeft de laatste maanden sterk gepresteerd. En bij beide hier genoemde fondsen kunnen we gebruik maken van een opgaande steunlijn als meebewegende stop-loss, waardoor het risico beperkt blijft. Als je je aan die stop-loss houdt, tenminste

    21-10-2006, 09:16 geschreven door Zjoskebest

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenking van de crash van 1987

    Afgelopen donderdagherdachten we de 19de verjaardag van de oktober crash in 1987 . Op 19 oktober 1987 verloor de DOW 510 punten of 23% op één dag. De koersen waren in de wekendaarvoorhoog opgelopen en er was euforie in de markt. In aanloop van de crash enkele zwakke dagen EN een lagere top op de daggrafiek. Navele dagen continu dalen zocht opeens iedereen de uitgang op.

    Wat velen niet weten is dat de crash niet echt onverwacht kwam ,voor wie de grafieken analyseert.

    Op 25 augustus 1987 viel de top, bij DOW 2748. De markt corrigeerde en kende een lagere top op 5 oktober bij 2662. in de week van 6 tot 16 oktober kende de DOW 8 op 9 dalingsdagen en daalden we tot 2247. Op maandag 19 oktober de "crash". Iedereen wilde door dezelfde deur, geen kopers meer, alleen verkopers. De DOW daalde 510 punten tot 1736. De dag erna viel de bodem intraday op 1618. (Een daling van 40% t.o.v.de top)

    zie de grafiek hieronder.

    21-10-2006, 08:49 geschreven door Zjoskebest

    Reageer (27)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    19-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beleggingsstrategieën

    Opmerking van de blog-houder
    Hieronder staan enige strategieen beschreven met voorbeelden uit de "oude doos" , maar ik heb deze toch in dit blog willen zetten omdat het principe nog steeds overeind staat.
    Ik zal de komende tijd , de oude doos voorbeelden vervangen door recente voorbeelden . Excuses ..................  maar ik wilde deze U niet onthouden.
    de bloghouder
    =================================================================



    Top8 Beleggingsstrategie

    John van der Lugt beschreef (december 1998) de volgende strategie plus resultaat in de Usenet nieuwsgroep ''nl.beurs'':

    '' Op basis van een nieuwsbrief van de "Technical Trader" het volgende:

    Er wordt in de beleggingswereld nogal eens gesproken over Outperformers en Underperformers. Hierbij wil ik het volgende stellen :

    • Outperformers: Maak voor 1999 een portefeuille van 8 aandelen uit de AEX/AMX die het over 1998 de beste 1-jaars-performance hebben. Behoud deze aandelen gedurende het hele jaar.
    • Underperformers: Maak voor 1999 een portefeuille van 8 aandelen uit de AEX/AMX die het over 1998 de slechtste 1-jaars-performance hebben. Behoud deze aandelen gedurende het hele jaar. Beide strategieen worden door diverse mensen en instanties toegepast.
    Rekening houdend met het feit dat we de basis van het systeem (het bezitten van de beste 8 aandelen) niet los willen laten, is er gekeken hoe het systeem aangepast kan worden zodat je minder het idee hebt dat je kansen laat liggen of aandelen te lang in portefeuille zou hebben zodat er kansen gemist worden. Resultaat: kijk elke maand naar de 8 fondsen die de beste 1-jaars-performance hebben en switch op die basis binnen de aandelenportefeuille.

    Deze beleggingsstrategie heb ik eens 'getest' vanaf 1/11/98 t/m 11/12/98 en ben hierbij tot de volgende resultaten gekomen:

    1.  Rendement OUTPERFORMERS    : + 6,13 %
    2.  Rendement UNDERPERFORMERS  : +12,57 %
    3.  Rendement "TOP8 STRATEGIE" : +35,06 %
    4.  Rendement AEX              : +19,60 %
    
    (let wel: cijfers per 11-12-98 ! )

    Er valt natuurlijk meteen op dat bij methode 1 en 2 de performance lager ligt dan de performance van de AEX index en dat methode 3 een aanzienlijk hoger rendement geeft dan de AEX index.

    Deze TOP8 BELEGGINGSSTRATEGIE heb ik geoptimaliseerd door de verkoopbeslissing mede te laten afhangen van enkele technische indicatoren. Dit heb ik gedaan omdat het rendement nog beter had geweest als sommige fondsen o.b.v. technische analyse iets eerder de portefeuille hadden verlaten. ''

    De "Buying the winners" Strategie

    Het motto 'buying on strength, selling on weakness' wordt in de praktijk door veel technische analisten toegepast. Er is een uitermate eenvoudig systeem om de lange-termijn winnaars op de beurs te selecteren. Bekijk de fondsen op maandbasis en koop wanneer de Relatieve Sterkte Index boven de 80-lijn komt. Dit criterium zorgt ervoor dat we er zeker van zijn dat de trend sterk opwaarts is. De bedoeling van beleggen is namelijk om naast het behalen van koerswinsten, deze koerswinsten in een zo kort mogelijke tijd te realiseren. Op die manier blijft de portefeuillegroei altijd een stijgend momentum vertonen. Er vanuit gaande dat de trend een grotere kans heeft te worden voortgezet dan te worden afgebroken, kiezen we dus fondsen die al een tijd stijgen en geen fondsen die met een bodempatroon bezig zijn.

    Naast het criterium van een opwaartse trend dient de relatieve-sterkte lijn boven zijn stijgende 10-maandgemiddelde te zitten. De relatieve sterkte meet de koersperformance van een fonds t.o.v. een andere grootheid, in dit geval de AEX-index. Zolang de relatieve sterkte zich boven haar eigen gemiddelde bevindt, presteert het fonds in kwestie dus trendmatig beter dan de index.

    Het fonds wordt in portefeuille gehouden totdat de RSI onder de 70-lijn daalt of de relative sterkte dootr haar eigen gemiddelde zakt. Het exit-signaal wordt derhalve gegeven als de trend niet meer opwaarts is, dan wel als het fonds minder goed presteert dan de beursindex.

    Wanneer deze eenvoudige systematiek wordt gevolgd, worden fondsen geselecteerd die dikwijls een systematische verandering doormaken, waardoor er over een lange termijn een significante verbetering van de winst plaatsvindt. Neem bijvoorbeeld de automatiseringfonds zoals Ordina, Simac, Getronics, en Baan. Uitgaande van dit systeem werden deze fondsen al in een vroeg stadium geselecteerd en blijft de belegger gedurende de gehele trend in het fonds. Dit leidt to rendementen die beduidend boven het gemiddelde liggen. Het voordeel van deze winners is dat zij natuurlijk veel sterker in koers stijgen dan de gemiddelde beursfondsen. Echter, ook in tijden van een dalende beurs gedragen deze fondsen zich anders dan de gemiddelde fondsen. De koersdaling is over het algemeen minder sterk, waardoor een portefeuille, bestaande uit winners, ook nog eens een goede bescherming blijkt tegen mindere beurstijden.

    De "Buy Penny Stocks" Strategie

    ``Het kopen van penny stocks (fondsen met een zeer lage koers) kan voor lange termijn beleggers zeer lucratief zijn. Indien wordt gekeken naar het hoge koersniveau dat nu geldt, is het winstgevend het geduld op te brengen het koersverloop af te wachten. Het bewijst dat het veronderstelde risico niet aanwezig was toen de koersen laag waren.

    Gezien het verschil van honderden procenten tussen de prijzen van toen en de koersen van heden, betaalt het zich nu in aandelen te beleggen die laag in prijs zijn. Vele beleggers kopen nu deze aandelen tegen hoge opgeschroefde koersen in de verwachting dat de koersen hun opgaande lijn zullen blijven volgen. Anderen gaan uit van de stelling: 'What goes up, must come down' en nemen nu afscheid van deze aandelen. Zijn dat de personen of organisaties die nu deze aandelen als groeiaandelen aanbevelen?

    Het is voor mij een sport geworden naar die kleine aandelen te zoeken terwijl vele beleggers op aandelen jagen die overgewaardeerd zijn en trachten door veelvuldig traden kleine winsten te genereren. Dit werkt voor een tijdje in een stijgende markt totdat een correctie of crash de vluchtige winsten doen vervliegen. Op deze manierbeleggen betekent veelal ganzeborden

    Men moet uit een andere invalshoek naar het nieuws kijken en de kranten met een slag om de arm lezen. Het zou zo kunnen zijn maar het kan ook anders zijn. Het goede nieuws is goed voor de bestaande aandeelhouders, maar kan het tegenovergestelde voor nieuwe beleggers betekenen. Door meer winst stijgen de koersen, maar een andere keer niet. De winst kan ontstaan door creatieve boekhouding die in een volgende periode weer wordt afgetrokken. Met als gevolg lagere koersen. Een chart geeft de juiste koopsignalen maar een andere keer weer niet.

    Een aangekondigde fusie kan hogere koersen betekenen. De fusie kan wel of niet doorgaan. Gaat de fusie door dan blijkt soms dat de koersen daarna weer inzakken. Waarom? Het nieuws is meestal al in de koersen verdisconteerd. Alexander Elders gaat zo ver te zeggen dat beleggers niet de krant moeten lezen want zo worden zij op het verkeerde been gezet. Bij slecht nieuws keren de meeste beleggers zich af terwijl het juist de kunst is van het slechte nieuws en de daardoor onstane lage koersen gebruikt te maken om uiterst winstgevend te investeren.

    De belegger kan zich tegen deze risico's beschermen door nooit meer dan 5 procent van het beschikbare kapitaal in een aandeel te steken. Sommige adviseurs zoals Elder geven aan niet meer dan 2 procent in een aandeel te steken.

    Investeren in Penny Stocks en het geduld opbrengen tot de posities zijn uitgewerkt maakt het verschil tussen belegger en speculant. Ik kan u aanbevelen dezelfde strategie toe te passen.''



    19-10-2006, 17:50 geschreven door Zjoskebest

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Return Reversal Strategie
    Deze strategie toont overeenkomsten met de "Dogs of Dow" strategie:
    De strategie is om op zoek te gaan naar achterblijvers. Dit zijn bedrijven waarvan de koers over een bepaalde periode minder snel zijn gestegen of sneller gedaald, dan die van andere bedrijven.
    De Generale bank slaagde er in om met deze strategie over de periode 1988-1997 een rendement te behalen van 1200%, terwijl de AEX in dezelfde periode een stijging boekte van ongeveer 600%.

    De strategie bestaat uit 5 stappen:

    1. Inventariseer (bijvoorbeeld eens per jaar) alle AEX-fondsen die meer dan 10% zijn achtergebleven ten opzichte van de AEX-index;
    2. Verwijder de fondsen met bijvoorbeeld een structureel slecht management, structureel lage verkoopcijfers en/of een slechte balansververhouding;
    3. Koop de overgebleven fondsen voor de periode van één jaar;
    4. Verkoop na dat jaar alle fondsen die een outperformance van meer dan 5% ten opzichte van de AEX-index hebben laten zien;
    5. Behoud de overige fondsen en herhaal de procedure om de portefeuille weer aan te vullen;
    Natuurlijk is het mogelijk dat een aandeel dat is achtergebleven niet het jaar daarop direct een herstel zal laten zien. In veel gevallen zal de stijging in een later stadium dan echter alleen maar sterker zijn.

    Belangrijk is verder dat je ten minste 5 fondsen in de portefeuille opneemt vanwege de nodige spreiding.

    Er zijn varianten te bedenken: bijvoorbeeld meer dan eens per jaar de portefeuille herzien. Of fondsen opnemen die van alle fondsen het meest zijn achtergebleven zonder te kijken naar bijv management of balansverhouding.

    De strategie loont overigens niet ieder jaar.

    19-10-2006, 17:41 geschreven door Zjoskebest

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Inhoud blog
  • enige dagen na 19 oktober
  • Herdenking van de crash van 1987
  • Beleggingsstrategieën
  • Return Reversal Strategie


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!