Tijdens het onthaal ontving iedere deelnemer een infopakketje: het beoordelingsblad, waar je per gepresenteerd bier je eigen bevindingen kon noteren aan de hand van een bijgegeven Hulp bij het bierproeven, de flyer van de volgende proeverij, het jaaroverzicht van de geplande activiteiten, aanvraagformulier voor lidmaatschap BiL & rangschikkingformulier.
St Gertrudis Tripel -> 8,7 Vol %
Een eerste glaasje aangeboden hielp om deze droge stof toch op een aangename manier door te wroeten.
Foewerbier -> 7 Vol %
Het amber kleurige gebrouwen door Marc Limet (brouwer van de De Binkbieren, Kerkom, Limburg), maar gebrouwen in brouwerij Sint Jozef (Oppitter, Limburg) bijt de spits af van de proeverij. Het is een hooggegist bier van 2010 voor 20 jaar Bierfestijn (georganiseerd door Chiro Groot-Vorst) gebrouwen en bijgevolg een gelegenheidsbier. De aanwezigen vertoonden hun kunnen bij het zelf schenken van het bier in de kleine proefglaasjes. Het etiket op de 33 cl flesjes gaf een houdbaarheidsdatum tot eind 2014 te kennen.
Tongerlo Christmas -> 7 Vol %
Gebrouwen door Brouwerij Haacht (Boortmeerbeek, Vlaams Brabant)., werd kundig ingeschonken door Johan en Karel aangeboden in de 12,5 cl glaasjes. Evenals het vorige bier, had dit Kerst bier meer dan een vol jaar gerust. De abdij van Tongerlo beschikte lange tijd zelf over een brouwerij binnen haar kloostermuren. De eerste wereldoorlog betekende echter de definitieve sluiting van die brouwerij. Maar Brouwerij Van Milders (Geel, Antwerpen) pikte de Tongerlo bieren terug op in antwoord op de concurrentieslag die ingezet was door de Trappisten van Westmalle. In 1970 overgenomen en gesloten door Wielmans-Cuppens (Vorst, Brussel), in 1979 door Artois (Leuven, Vlaams Brabant). Na een minnelijke schikking met Interbrew kiest de abdij voor Brouwerij Haacht. Aanvankelijk nog bij Bios/Van Steenberge (Ertvelde, Oost-Vlaanderen) gebrouwen is het nu hét abdijbier van Haacht gebrouwen in Boortmeerbeek. Een hoog gegist amberachtig bier met hergisting op de fles.
Paternoster Tripel -> 8 Vol %
Daar waar de vorige bieren 7 % Vol. Alc.bevatten, is dit een streek bier, ook van hoge gisting maar van 8 % Vol. Alc.. Gebrouwen door Brouwerij Lupus (Aarschot, Vlaams Brabant) op recept van Peter Vanderborght, geestelijke vader van de Wolfbieren, voor Paters en Prinsen. Paters en Prinsen staat voor een heel project, symbool voor het land tussen Nete en Demer, waar o.a. Rudy Daems zijn schouders onder steekt. Het bier verscheen op de markt in 2011. Voorwaar een jong bier! De proevers kregen echter twee glazen Paternoster Tripel aangeboden van dit bier met nagisting op de fles: namelijk het jongste brouwsel en een iets oudere. De verschillen werden direct ervaren: het jongste is meer gefilterd (een brouw technisch onderdeel), te zien aan de helderheid en ook aan de kleur van het bier, de smaakpupillen gaven duidelijk aan dat de bitterheid merkbaar minder is en zowel in het aroma als in de smaak is er minder kruidigheid herkenbaar (receptuur die aangepast is).
Pompoenbier -> 6 Vol %
Waaraan de Kastelse Biervereniging maar liefst 3 jaar gewerkt heeft om het recept op punt te krijgen, opende het tweede deel van de proeverij Regionale Bieren. Dit 6 % Vol. Alc. tellende seizoensbier is voor de biervereniging uit Kasterlee, postnummer 2460, gebrouwen door De Proefbrouwerij (Lochristi, Oost Vlaanderen). Ook een nieuw bier van 2011!
De Pompoenpap Eters, bijnaam voor de inwoners van Kasterlee, en de bierminnende Kempen verwelkomden dit tarwebier dermate dat besloten werd het bier jaarlijks te brouwen. Dankzij de toevoeging van gedroogde en gemalen pompoen is in het jonge bier een fluwelen toets van pompoen herkenbaar,
Mc Thals -> 9,5 Vol %
In een 75 cl fles, nieuwste creatie van Brouwerij DijkWaert (Herentals, Antwerpen), is een blonde klepper van 9,5 % Vol. Alc. Het aroma en de smaak verwijzen onmiskenbaar naar Whisky. De geroemde turfsmaak van de in Schotland met (turf)water gebrouwen en aangelengde Whisky, was zeer herkenbaar, maar niet door iedereen geliefd. Smaak en nasmaak zijn zeer prominent aanwezig en blijven lang hangen.
Duizendpoot - brouwer Hans en Carine komen op 30/03/2012 al hun producten voorstellen op Brouwerij in Laakdal, een gelegenheid om kennis te maken met heel het gamma producten, immers behalve 7 verschillende bieren maken ze ook fruitwijnen, aperitieven, siropen, confituren
Je kan ze na de uitleg en proeverij ook kopen om mee naar huis te nemen.
Kleveretien -> 10 Vol %
Het enige donker bier van 10 % Vol. Alc. afgevuld in een 33 cl flesje. Hobbybrouwerij Het Nest (Turnhout, Antwerpen) Zo gedenkt Hobbybrouwerij Het Nest het 10 jarig bestaan van de Orde van de zatte mus, een vereniging waaruit de Hobbybrouwerij ontstaan is.
Deze bierfirma is niet aan haar proefstuk toe! Schuppenboer en Hertenheer sieren sinds respectievelijk 2008 en 2009 het Kempische bierlandschap. Hun recepten, ontwikkeld in een heuse hobbybrouwerij, worden echter in een commerciële brouwerij gebrouwen.
Na acht proefbrouwsels voldeed het recept. De KlevereTien wordt gebrouwen door De Scheldebrouwerij (Meer, Antwerpen). Het is een zwart en straf winterbier voor het eerst gebrouwen in 2010. Toen zeer snel uitverkocht!
De versie van 2011 is aangepast: er werd minder steranijs gebruikt en de bitterheid heeft de bovenhand op de alcohol. De afdronk vloeit ook minder snel weg.
|