NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Brugse Historische Encyclopedie
Informatie over Brugse historische figuren, monumenten en feiten
Zoeken in blog

Inhoud blog
 • SCHRAVERS COUVENT
 • COENE, Jacob
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  01-08-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.COENE, Jacob
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In de muur van de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk, nabij de Sint-Bonifaciuspoort, is een herdenkingssteen voor Jacob Coene aangebracht.

   

  De steen vermeldt volgende tekst:


  Jacobo / Coene / Brugensi / inclyto codicum illuminatori /qui ecclesia metropolitanam / mediolanensem / ad. mccclxxxxix / arte sua adornavit / grati italici / monumentum dedicavere / mdccccxxv

  (Aan Jacob Coene, beroemde boekverluchter uit Brugge, die de aartsbisschoppelijke kerk van Milaan met zijn kunde/kunst heeft versierd in het jaar des Heren 1399, hebben dankbare Italianen deze herdenkingssteen opgedragen. 1925)

   

  De tekst is omgeven met een lauwerkrans. Linksboven staat het wapenschild van Italië en linksonder dat van Milaan. Rechtsboven klauwt de Belgische leeuw, rechtsonder de Brugse leeuw.

   

  De herdenkingssteen werd door de Italiaanse staat aan de stad Brugge geschonken en werd in 1994 gerestaureerd.

   

  De geboortedatum van Jacob Coene is onbekend; hij stierf na 1411. Coene was schilder, architect en miniaturist die zich al vóór 1398 in Parijs vestigde waar hij vooral door zijn technische vaardigheid bekendheid verwierf. Daarom kreeg Coene in 1399 de uitnodiging om in naam van de “Fabriek van de Dom” van Milaan – een soort commissie die als het ware de supervisie over de bouw ervan waarnam – actief deel te nemen aan de bouwwerken.

  Jacob Coene was contractueel verplicht het plan van de kerk te tekenen van de fundamenten tot de top: “designare ecclesiam a fundamento usque ad summitatem”. Hoelang hij in Milaan gewerkt heeft, is niet bekend, maar in 1404 was hij al terug in Frankrijk waar hij met twee andere miniaturisten werkte aan een Latijns-Franse bijbel voor Filips de Soute (+1404).

   

  Veel miniaturen zijn aan Jacob Coene toegeschreven en bevinden zich in verscheidene Europese bibliotheken. Hun groot aantal en het feit dat er veel assistenten hebben aan gewerkt, bewijzen dat Jacob Coene een belangrijk en actief miniaturist was en een baanbreker van de ontluikende kunst in de 15de eeuw in het Noorden.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (26 Stemmen)
  01-08-2007, 00:00 geschreven door Brugse encyclopedist
  Reacties (1)
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Archief per week
 • 06/08-12/08 2007
 • 30/07-05/08 2007
  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !
  Bezoek ook eens
 • Bruggeblog
 • Nolfinarium
 • Montanus

 • Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!