Recentelijk overleed Willy Van Damme. Willy was en bekende figuur in onze stad. In 1967 werd hij verkozen tot Prins Carnaval. Hij won het pleit van zijn tegenkandidaat Maurice Santy. Als Prins Willy II regeerde hij drie dagen over de stad. Hij maakte zich in het comité verdienstelijk als moderator en stond in voor de verdeling van de carnavalpubliciteit. Samen met comitélid Roger Dierickx leek hij van geen kleintje vervaard en zag er dan ook niet tegenop om regelmatig enkele fratsen uit te halen. Hij was ook specialist in het ophalen van steungelden voor de organisatie van carnaval. Dit deed hij vaak met Casimir Lutens. Willy was lange tijd vertegenwoordiger en runde met zijn echtgenote een nieuwkuiszaak aan de Dijkstraat. Later zou hij cafébaas worden en baatte jarenlang Café Tijl uit op de Grote Markt. Urenlang kon hij vertellen over het reilen en zeilen van carnaval. Hij zou tot 1982 actief blijven als prins. Willy is overleden op 7 maart 2008 op 75-jarige leeftijd.
Foto's van 'verdwenen' groepen. (waaronder ook weer foto's van Agora en P. Hermans).
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
Foto 1: De Lisamariekes Foto 2: De Poef-a-ta-Paffers. We herkennen op de foto o.a. 'pastoor' Emiel Ravijts Foto 3: De Poef-a-ta-Paffers Foto 4: De Roeffeleirs Foto 5: De Saffers Foto 6: De Toledovrienden Foto 7: Aef d' Eir Vast Foto 8: De Welkomvrienden
Staand vlnr: Oscar Bogaert, Jean Willems, ?, ?, Louis Willems, Pros Daman, Guillaume Pets, ?, ?. Zittend vlnr: Adolf de Wachtelaere, Arthur D'Herde, ?, Adhemar D'Herde, ?, Julien Willems. De drie helemaal bovenaan zijn ons onbekend...
We tonen enkele foto's van comitéleden en prinsen van Dendermonde tijdens een vergadering in de bovenzaal van Café Tijl op de Grote Markt (1976). Blijkbaar ging het er heel plezant aan toe.
Vlnr: Cor Van Tilburg (prins 1976) - Luc Tecqmenne (voorzitter) - Jozef De Paepe (secretaris) - Jean Willems - (comitélid).
Vlnr: Jean Bequé (prins 1969) - Ludo Ost (prins 1973) ) Rudy De Brandt (prins 1970) - Freddy De Paepe (prins 1975).
Vlnr: Rudy De Brandt - Freddy de Paepe - Willy Ophalvens (jaja, dé Willy!) (prins 1974) - Francois Macharis (prins 1963) - Casimir Lutens (prins 1958).
Vlnr: Caslir Lutens - Aimé De Vreese (Prins 1962 en Keizer 1972-1977) - Cor Van Tilburgh (prins 1976) - Luc Tecqmenne - Jozef De Paepe - Jean Wilems - Henri Theunis (comitélid).
Regelmatig zullen een aantal foto's verschijnen die we putten uit ons archief. Sommige foto's werden ons ter hand gesteld uit privé-bezit, andere foto's werden ons ter beschikking gesteld door persfotografen. We vermelden dan ook graag 'Agora' en Piet Hermans. Het archief werd aangelegd ter gelegenheid van een tentoonstelling die we bouwden omtrent Carnaval in Dendermonde. We gaan van start met een aantal 'verdwenen' groepen.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
Foto 1: De Cornellekens Foto 2: De Gremby's Foto 3: De Gremby's Foto 4: De Polderboeren Foto 5: De Romaniekes Foto 6: De Romaniekes Foto 7: De Stefaniekes Foto 8: De Wardjesvrienden (later Carrera).
We tonen u graag enkele foto's uit de archiefdoos...
(1)
(2)
(3)
(4)
Foto 1: (vlnr) Prins Alfred (De Lentdecker) 1959 - Prins Aimé (De Vresse) 1962 - Hofmaarschalk Raoul Schoof.
Foto 2: (vlnr) Hofmaarschalk Omer Van Lembergen / Hofmaarschalk Raoul Schoof / Prins Casimir (Lutens) 1958 / Alfons Straetman - orkest - (half verscholen) / Prins Aimé (De Vreese) 1962 / Freddy De Bock - orkest / Prins Alfred (de Lentdecker) 1959 / Eugène Baude (die later nog Prins van de stad zou worden) - orkest. Het bal werd opgeluisterd door het orkest van Tony Delmondo.
Foto 3: (vlnr) Jean Willems - comité / Hofmaarschalk Omer Van Lembergen / Nar Petrus De Bruyn / Prins Casimir (Lutens) - Keizer Theo (Pieters).
Foto 4: (vlnr) Genomen tijdens het Kinderbal anno 1966 Staande: Jean Willems / Henri Theunis /Achiel Triempont / Petrus De Bruyn / Louis Willems / Roger Dierickx / Roland Buggenhout Zittend: Francois Bal / Guillaume Pets / Prins Francois (Fol) 1965 / Frans Verberckmoes / Keizer Luc (Tecqmenne) / Prins Casimir (Lutens) 1958 / Prins Aimé (De Vreese 1962 - Prins Fracois (Macharis) 1963.
(1) Op de foto (vlnr) Schepen Robert Verwilghen, Burgemeester Portmans, Emiel Willems, Prins Theo I (Pieters) en Adhemar D'Herde, voorzitter van het comité.
(2) Prins Theo omringd door tal van mooie dames. We zien op de foto (2e rij) uiterst links Emiel Willems en (4e van links) Arthur Block.
De verkiezing van de eerste Prins Carnaval van onze stad dateert van zaterdag 12 februari 1955. Zaal 'Het Vaderland' zat bomvol voor deze verkiezing. Er waren namelijk zeven kandidaten opgedaagd voor de eerste titel, zijnde Emiel Willems, Arthur Block, Marcel De Croock, Pierre Coppieters, Jules Van Den Bossche, René Opdelocht en Theo Pieters. Deze laatste, een echte pallieter, een levende encyclopdie van het Dendermonds verenigingsleven, zou de eerste titel behalen. Wij tonen de affiche van de verkiezing en enkele beelden van die avond.
(1) (2) (3) (4)
(1) Affiche met aankondiging van de verkiezing van Prins Carnaval en de stoet 1955. (2) De eerste Prins Carnaval Theo I is verkozen en wordt gekroond door Adhemar D'Herde, toen voorzitter van het Carnavalcomité. We zien links op de foto ook Julien Willems, lid van het comité. (3) De nieuwe Prins spreekt de zaal toe. (4) Prins Theo I - 1955 - in zijn prinsenpak.
We lieten u al weten dat Carnaval in Dendermonde een rijke geschiedenis kent. We gaan ons op dit blog beperken tot de viering van het feest vanaf 1955, het jaar waarin ook de eerste Prins werd verkozen. In datzelfde jaar werd ook het 'officieel' Dendermonds Carnavallied gecomponeerd en van tekst voorzien. de tekst werd geschreven door comitévoorzitter Adhemar D'Herde en Jozef Baeck, toenmalig directeur van de Muziekschool en dirigent van de Harmonie van de Katholieke Burgerskring componeerde de muziek. Het wer op 78-toerenplaat gezet in februari 1955.
We publiceren de tekst:
In Dendermonde vrienden, daar kan men vrolijk zijn. Men weet steeds wat te vinden voor stoeten, groot en klein. 't Ros Beiaard doet zijn ronde, de knaptand onvervaard. Die zorgt dan op zijn stonde voor leute alleraard. Maar nu is 't Carnaval, nu feest men overal, maar kom naar hier al met veel plezier want hier is er plezier.
Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest.
Hoewel ons stadje klein, het wordt toch een festijn. Prins Carnaval zijn wil is, dat vreugde er zal zijn. Komt dus in 'Vuil Jeannette' of met een hoge buis. Daar moet ge niet op letten, maar laat uw zorgen thuis. Want nu is 't Carnaval, nu feest men overal. Maar kom naar hier al met veel zwier, want hier is er plezier.
Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest Carnaval, Carnaval, Carnaval is 't overal. Maar de geest van dit feest, vindt g' in Dendermonde 't meest.
Misschien mogen we wel zeggen dat het hedendaags carnaval in onze stad eigenlijk een beetje teert op het werk van degenen die in het verleden de ijver aan de dag gelegd hebben om de viering van het feest toe te laten en mogelijk te maken. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer men kon spreken van een werkelijk georganiseerd carnaval. In een publicatie die wij daaromtrent schreven in 1992 (beschikbaar in de stedelijke bib) en in een uitgebreid schrijfsel van de heer Aimé Stroobants is daarover meer informatie te vinden.. In 1949 kan men spreken van een organiserend comité onder voorzitterschap van Olivier Broeckaert. Op de bezetting van de verschillende comité's door de jaren heen komen we zeker nog terug.
Ondanks het feit dat ik al een blog heb over het Dendermonds volksleven en tal van andere dingen over de Ros Beiaardstad start ik vandaag met een blog over 'Carnaval in het algemeen én in Dendermonde". Carnaval heeft een rijk verleden en bestaat al langer dan velen wel vermoeden. Ook Dendermonde heeft een rjk carnavalverleden. Die van Aalst zullen het niet graag horen maar de viering van Vazstenavond is te Dendermonde eeuwenoud. In de middeleeuwen liepen ook hier jongelingen uit gegeode milieus vermomd en begeleid door ketelmuziek door de straten. Dezen groepeerden zich al vlug in wijkverenigingen en vanaf het begin van de 15e eeuw hun kunsten op de markt met vastenavond. Zo noteerde men in de stadsrekening van 1404 dat de hoogbaljuw of stadsschepenen en hun dienaren op vastenavond op het 'Schepenhuys' vertoefden en er van stadswege wijn werd aangeboden voor het feest....
Ik heb het geluk hieromtrent een enorm archief te mogen bezitten en wens dit nu met u allen te delen. Regelmatig zullen er foto's en artikels verschijnen. Uiteraard zijn foto's die u op het blog wenst te zien steeds welkom. Ik plaats deze met plezier op dit blog, zolang het maar te maken heeft met ons onderwerp! Ik hoop dat jullie er veel carnavalgenot mogen aan beleven! Sommigen zullen misschien denken dat dit een grap is omdat ik juist vandaag van start ga, maar nee hoor, u ziet vanaf vanavond en morgen al resultaat!