Onderstaande foto toont ons Prins Popoll (1987) van Aalst. Hij is aanwezig op de stoet in Dendermonde tijdens de apotheose 1991! Komt die hier iets leren of wat?
Dat is spijtig genoeg een fenomeen uit het verleden. We tonen een beeld van een maskerade die zich gedurende enkele jaren specialiseerde in het hekelen van lokale toestanden. 'Hij' kwam verkleed in dezelfde 'outfit' tijdens de stoet aan de tribune waar de 'vooraanstaanden' hadden plaatsgenomen. "Stront on't laintsje" gaf dan menig politieker zijn "saus"... Telkenjare was er een onderwerp waarmee hij kon uitpakken. Hij was steeds voorzien van de nodige 'pamfletten' die aan de toeschouwers werden uitgedeeld. Voor sommigen werd dit zelfs een verzamelitem. Wij weten wij 'hij' was, u ook? We zien hem onderaan links op de foto.
Het is nu eenmaal een vaststaand gegeven dat politiekers tijdens de carnavals-dagen de kop van jut zijn. We leveren hiervan nog maar eens een treffend bewijs met onderstaande foto. Het is algemeen geweten dat het tijdens de vorige legislatuur niet altijd boterde tussen de toenmalige burgemeester Norbert De Batselier en raadslid Hilde Dierickx. Ondergetekende maakte daarvan onderstaand beeld dat werd vertoond tijdens de aanstelling van de prins in 2006.
Carnaval is een levend volksgebruik. Het is een fascinerend, onuitputtelijk en ondoorgrondelijk verschijnsel dat voortdurend verandert naar vorm, functie en inhoud. Voor de mens in vroeger tijden, die leefde onder de materiële en morele dwang van kroon en kerk, moet het een heilzame uitwerking hebben gehad, zich bij het jaarlijks carnavalgebeuren van zijn frustraties te kunnen ontlasten en zijn gal uit te spuwen. De middeleeuwse mens beschouwde de periode voor de vasten als een tijdelijk omkeren van de wereld. Ludiek en humoristisch werd het sociale leven en de gevestigde orde bekritiseerd. Carnaval bood hen de gelegenheid een soort revanche te nemen op de functionarissen die vreemd waren aan hun milieu en waar zij in het dagelijkse leven geen vat op hadden.
Toestanden hekelen heeft steeds een onderdeel geweest van carnaval. Wij zijn zo vrij u een voorbeeld te geven. Wij plaatsen het schepencollege van de vorige legislatuur in een teletijdmachine en dat geeft volgend resultaat...
In 1981 vlogen enkele Dendermondse carnavalisten, waaronder Keizer Freddy De Paepe en de prinsen Willy Van Damme, Casimir Lutens en Roger Baetens, samen met twee leden van het toenmalig 'Komitee Karnaval', naar Alcira in Spanje. Daar werd met het nodige protocol de 'Orde van de Ros Bayardappelsien' opgericht. Enkele beelden...
Deze afbeelding mogen wij u zeker niet onthouden! Deze werd mij toegezonden door Lydiane Van Bogaert uit Dendermonde. Persoonlijk vind ik het heel mooi gedaan! Prachtig werk!
In een overvolle zaal Koningshof werd verkozen uit drie kandidaten Cornel Geeraert (+), afkomstig van de wijk 'Keur'. Hij versloeg Jozef Verhofstadt (+), Roland Van Malderen (+) en Benoni De Wolf (+). Op de foto krijgt de nieuwe prins zijn mantel aangemeten door Keizer Aimé (De Vreese) (+). Rechts bovenaan zien we comitélid Henri Theunis (+).
In 1976 werd Cor Van Tilburg de nieuwe Prins Carnaval. Hij versloeg zijn opponent frans De Jonghe. Maar was Cor nu een Nederlandse Dendermondenaar of een Dendermondse Nederlander??? Op de foto zien we (vlnr) de echtgenote van de prins, Prins Cor I, Jozef Verhofstadt (+), Etienne Eeckhoudt (beiden toen van het 'Corum Equoris Extravaganti) en Keizer Aimé (De Vreese)(+)
Het comité van Dendermonde... De eerste foto toont het comité (en enkele prinsen) van eind de jaren zeventig. Eind de jaren negentig is het comité samengesteld zoals op de tweede foto.
Staand (vlnr): Freddy de Paepe, Willy Ophalvens, Cornel Geeraert (+), Georges de Paepe (+), Rudy De Brandt, Willy Van Damme (+). Zittend (vlnr): Aimé De Vreese (+), Francois Macharis, Jozef De Paepe, Casimir Lutens (+).
Staand (vlnr): Louis Schoonjans (+), Jurgen De Backer, Wim Van Damme, Gontran De Groodt. Zittend (vlnr): Wim Impens, Paul Van Damme, Jacques Testard, Willy Ophalvens, Luc De Decker, Albert De Bock.
Twee foto's van de Prinsenwagen in de stoet. We herkennen o.a. Rudy De Brandt, Casimir Lutens, John Claessens, Francois Macharis, Jean Bequé, Ludo Ost, ...
Reeds in 2007 was er heel wat te doen omtrent de carnavalaffiche 2008 voor de 80ste stoet in Aalst. Van alle ontwerpen die daaromtrent werden ingediend werd geen enkele weerhouden. De bevoegde commissie vond dat ze allen te weinig standing vertoonden voor een feestuitgave
De bereidwilligheid van de Dendermondenaars kwam maar weer eens boven en vanuit de vereniging Centrum België werd een ontwerp binnengestuurd
Dendermonde Carnaval kende voor het eerst in 1960 de verkiezing van een Keizer Carnaval. Er waren toen vijf kandidaten voor deze titel, namelijk de oud-prinsen, zijnde: Theo Pieters (1955), Emiel Willems (1956), Willy (Wim) De Lathouwer (1957), Casimir Lutens (1958) en Alfred De Lentdecker (1959). Prins Theo I, de eerste Prins Carnaval ooit, behaalde de titel.
Uit ons archief een foto van de huidige voorzitter van het Karnavalcomité Dendermonde vzw... Wat er precies gebeurd is weten we niet direct, maar wij hebben hem al anders gezien...
Waarom ligt zijn haar in de war? Heeft hij een dame gekust die nogal overvloedig voorzien was van lippenstift? In ieder geval stellen wij vast dat hij er nogal verward uitziet..
Eveneens verdwenen aan het Dendermonds carnavalfirmament...
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
Foto 1: Een groep rond Prins Pierre in 1986 Foto 2: De Polderboeren Foto 3: De Zombies Foto 4: De Zombies Foto 5: Aef d' Eir Vast Foto 6: De Chikkebollen Foto 7: De Zombies Foto 8: Rijbaan Piet
We tonen nog een aantal foto's van 'verdwenen' groepen die vroeger het 'schoon weer' maakten in de Dendermondse cavalcade. (Ook hier weer zijn foto's bij van Agora en P. Hermans).
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
Foto 1: Carrera (eerder Wardjesvrienden) Foto 2: De Chikkebollen Foto 3: De Boerkes Foto 4: Kuipervrienden Foto 5: De Schensjmoelen Foto 6: De Schensjmoelen Foto 7: Wapeisderaf Foto 8: Wapeisderaf Foto 9: Wapeisderaf