Ik ben Gerd
Ik ben een vrouw en woon in prov Antwerpen (Belgiƫ) en mijn beroep is invaliditeit.
Ik ben geboren op 20/12/1958 en ben nu dus 66 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, schrijven, fietsen, wandelen en pc.
Ik ben alcoholiste en ben meer dan 11 jaar nuchter. Ben, ondanks heel veel tegenslag, niet opnieuw gaan drinken. Als ik dit kan, kan jij het ook !
Mail
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Zoeken in blog
Alcohol
Informatief over drank en drankverslaving. Dit ie een blog waarin alles rond alcohol draait maar in de breedst mogelijke zin.
19-04-2015
Literatuur 4
Als je je afvraagt hoever het kan gaan als je niets doet als je een alcohol probleem hebt, een echte aanrader !
Ben je gestopt, lees dan hoe het had kunnen aflopen, echt een aanrader. (Gerd)
Voor het NCRV-programma Dokument maakte Hans Krikke de documentaire Johanna (1997), waarvoor hij jarenlang alcoholiste Johanna volgde. Het verhaal is in boekvorm weergegeven in:
De ontkenning, portret van een alcoholiste (1997)
Johanna leeft gescheiden van haar man, moet alleen voor haar drie kinderen zorgen
en is aan de drank geraakt. Als ze opzoek gaat naar een nieuwe woning, nadat haar
vorige woning is uitgebrand, worden haar kinderen tijdelijk bij een kennis,
Reina Versluis, ondergebracht.
Ondertussen wordt ze begeleid door de gezinsvoogd Abdou Farihi die oa div.
gesprekken met haar voert.
Omdat de kinderen zichtbaar hebben geleden onder de gevolgen van het drankmisbruik, wordt Johanna daar oa door de kinderrechter op aangesproken.
Na een gedwongen ziekenhuisopname gaat het weer mis en worden de kinderen ondergebracht in een pleeggezin, waarna Johanna volledig doorslaat en oa een tweede gezinsvoogd, Truus Winter, uit huis zet.
Ze probeert de kinderen bij Reina Versluis te ontvoeren, maar slaagt daar niet in,
waarna de kinderen elders worden ondergebracht.
Hans Krikke komt tenslotte tot de conclusie dat zowel hij als de andere mensen die
Johanna hebben willen helpen, het probleem verkeerd hebben aangepakt.
Door moraliserend op te treden hebben ze het averechtse bereikt: de alcohol
heeft ervoor gezorgd dat Johanna het verschil tussen goed en kwaad niet langer kan onderscheiden en geen keuzes meer kan maken.
Heer, maak mij tot instrument van uw vrede: - dat ik, waar haat is, liefde breng; - waar schuld is, vergeving; - waar tweedracht is: eenheid; - waar dwaling is: waarheid; - waar twijfel is: geloof; - waar wanhoop is: hoop; - waar duister is: licht; - waar narigheid is: blijheid. Geef, dat ik zoek niet zozeer getroost te wórden, als wel te troosten; niet zozeer begrepen te wórden, als wel te begrijpen; niet zozeer bemind te wórden, als wel te beminnen. Want wie geeft, ontvangt; wie zichzelf vergeet, vindt zichzelf; wie vergeeft, wordt vergeven; wie sterft, krijgt eeuwig leven. Amen.
Als dit geen liefde is?! De Swa wordt op een morgen wakker met een enorme kater. Hij kan nauwelijks zijn ogen open krijgen. Het eerste wat hij ziet is een glas met water naast zijn bed en enkele aspirientjes. Hij slikt die in en ziet dan al zijn kleren netjes gewassen en wel over de stoel hangen. De rest van de kamer is ook heel netjes. Hij gaat naar beneden, waar een briefje ligt van zijn vrouw: Schatje, je ontbijt staat klaar in de keuken. Ik ga boodschappen doen, ik hou van je! De Swa gaat naar de keuken en vindt er zijn zoon Jef aan de ontbijttafel. En ja hoor: er staat een uitgebreid ontbijt klaar voor Boer Swa, met de gazet erbij. De Swa vraagt aan zijn zoon: Wat is er gisteren eigenlijk gebeurd? "Wel pa," is het antwoord, "jij kwam om 5 uur vannacht thuis, stomdronken, brak een vaas en hebt overgegeven in de badkamer. Je hebt jezelf een blauw oog bezorgd toen je tegen de deur liep." Oei, denkt De Swa: "Maar waarom is alles dan zo netjes, en waarom heeft je moeder mijn ontbijt klaar gemaakt, was ze dan niet boos?" "Ach, mama heeft je naar de slaapkamer gesleept en ze wou je uitkleden, maar toen ze aan je broek stond te frullen om die uit te trekken, riep je: "Laat me met rust, ik ben getrouwd!"
Dit artikel uit het Nieuwsblad (door sp) slaat werkelijk alles. Het is een regelrechte kaakslag voor mensen die proberen te stoppen met drinken. Coma ? Niet met de juiste medicatie die ook in ontwenningsklinieken gebruikt wordt. Fysiek afkicken kan op die manier op enkele dagen ! Wat blijft is de geestelijke verslaving maar daar raak je niet van in een coma ! Ik ben blij dat die 'arts' niet de mijne is...Gerd
Dronken bestuurder krijgt in de cel om de twee uur glas wijn op doktersbevel.
Na een doktersonderzoek in zijn cel, kreeg een 54-jarige Brusselaar om de twee uur een glas wijn voorgeschreven. Waarna hij gisteren zat voor de rechter verscheen.
Daags nadien al moest hij voor de rechter verschijnen voor rijden onder invloed en vluchtmisdrijf. Omdat het zijn zoveelste overtreding was, kreeg hij zes maanden cel. Opvallend: de man verscheen dronken voor de rechter. Hij moest zelfs in de rechtszaal worden geholpen.
Toch was dat niet zijn schuld. De dokter die de man dinsdagavond onderzocht, schreef voor de Brusselaar om de twee uur een glas wijn te geven in zijn cel. ‘Mijn cliënt is alcoholicus sinds zijn twaalfde, drinkt dag en nacht en heeft ernstige hersenschade opgelopen’, zegt zijn advocate Sophie Lagarde. ‘Volgens de dokter was de wijn nodig om te vermijden dat hij in een coma zou terechtkomen.’ Lagarde heeft vragen bij de beslissing van de dokter. ‘Gaan ze mijn cliënt de komende zes maanden in de gevangenis ook elke dag wijn geven?’
Ik dronk, -wijl ‘k voelde ’t schroeiend vocht mij loopen
Door ’t arme lichaam, gloeiend heet aan ’t beven
In ’t wild genieten van dat nieuwe leven
tot mij de druppels van de wangen dropen.
Het is genoeg nu. In mijn kranke wezen
ontwaakt een ziel uit hare sluimeringen;
Z’ is uit het beestzijn goddelijk verrezen.
Met breed gebaar heeft zij den weg gewezen;
ik hoor haar stem in klare tonen zingen
en zit versteend in koude mijmeringen.
Willem Elsschot rond 1900
(met dank aan een goede vriend)
Wie is Willem Elsschot / Alfons De Ridder?
Willem Elsschot is het pseudoniem van Alphonsus Josephus De Ridder (Antwerpen, 7 mei 1882 - 31 mei 1960). Schrijver en verkoper van advertenties, Antwerpenaar en vader van een groot gezin. Dialectspreker, uitgever en dichter van opmerkelijke verzen... Willem Elsschot was het allemaal.
Hij werd in Antwerpen geboren als zoon uit een bakkersgezin. Hij studeerde o.m. aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het atheneum en het Hoger Handelsinstituut, maar maakte zijn studies aan het atheneum niet af. Op het atheneum kreeg hij onder anderen les van de schrijver Pol de Mont (1857-1931), en kwam zijn liefde voor de literatuur tot bloei. De Ridder oefende verschillende beroepen uit; niet enkel in Antwerpen en Brussel, maar ook in Parijs en Rotterdam. Na de oorlog stichtte hij zijn eigen reclamebureau, dat hij tot aan zijn dood bleef besturen. Hij overleed op 78-jarige leeftijd, zijn vrouw Fine overleed de dag na hem. Beiden werden begraven op het Schoonselhof te Antwerpen. Postuum werd hem de staatsprijs voor literatuur toegekend.
Amy Jade Winehouse was een Britsejazz- en soulzangeres. Ze werd bekend in het Verenigd Koninkrijk met haar album Frank. In de rest van de wereld werd ze bekend met haar album "Back to Black" met daarop de hitsingles "Rehab" en "Back To Black". Ze werkte samen met onder meer Mark Ronson en dat bezorgde haar de grote hit "Valerie", die een cover is van een lied van de band The Zutons.
Ze kwam vaak negatief in het nieuws vanwege haar alcohol- en drugsverslaving. Ze was de eerste Britse die vijf Grammy Awards won. In 2012 heeft Adele dat record verbroken door zes Grammy Awards te winnen. Winehouse overleed op 27-jarige leeftijd op 23 juli 2011, waardoor Winehouse wordt gezien als één van de leden van Club 27.
Amy Winehouse is wel degelijk gestorven aan alcoholmisbruik. Dat heeft een tweede onderzoek naar de dood van de zangeres uitgewezen, meldt de BBC.
Het onderzoek werd nogmaals uitgevoerd nadat bleek dat de plaatsvervangend lijkschouwer niet de juiste papieren en de benodigde relevante ervaring had. Zij was ingehuurd door haar man. Ook bij het eerste onderzoek werd geconcludeerd dat Amy te veel had gedronken.
Amy Winehouse (27) werd op 23 juli 2011 in haar huis in Londen dood aangetroffen in bed. De politie vond er drie lege flessen vodka. Ze had naar de drank gegrepen nadat ze 3 weken geen alcohol had gedronken. Ze kampte al jarenlang met verslavingen aan alcohol en drugs.
In de Londense wijk Camden is een levensgroot standbeeld onthuld van Amy Winehouse op de dag dat de zangeres normaal gezien 31 jaar moest worden.
Mitch Winehouse richtte na de dood van zijn dochter een stichting op die zich inzet voor de strijd tegen alcohol- en drugsverslaving.
They tried to make me go to rehab, I said 'no, no, no'
Yes I've been black but when I come back you'll know know know I ain't got the time and if my daddy thinks I'm fine He's tried to make me go to rehab, I won't go go go
I'd rather be at home with Ray I ain't got seventy days Coz there's nothing There's nothing you can teach me That I can't learn from Mr Hathaway
Didn't get a lot at class But I know it don't come in a shot glass
They tried to make me go to rehab, I said 'no, no, no' Yes I've been black but when I come back you'll know know know I ain't got the time and if my daddy thinks I'm fine He's tried to make me go to rehab but I won't go go go
The man said 'why do you think you're here?' I said 'I got no idea I'm gonna, I'm gonna lose my baby so I always keep a bottle near'
He said 'I just think you're depressed, kiss me here baby and go rest'
They tried to make me go to rehab, I said 'no, no, no' Yes I've been black but when I come back you'll know know know
I don't ever wanna drink again I just, ooh, I just need a friend I'm not gonna spend ten weeks have everyone think I'm on the mend
It's not just my pride It's just ‘til these tears have dried
They tried to make me go to rehab, I said 'no, no, no' Yes I've been black but when I come back you'll know know know I ain't got the time and if my daddy thinks I'm fine He's tried to make me go to rehab, I won't go go go
(Bekijk de vertaling van Rehab van Amy Winehouse op Songteksten.net.)
14 NOVEMBER 1939. - Besluitwet betreffende de beteugeling van de dronkenschap. Publicatie : 18-11-1939 nummer : 1939111450Dossiernummer : 1939-11-14/30 Inwerkingtreding : 28-11-1939
Art.11. Het is verboden, op straffe van gevangenisstraf van acht dagen tot
twee maanden en van geldboete van 100 frank tot 500 frank, spijzen of
dranken te verkoopen in de ontuchthuizen. In geval van herhaling binnen een jaar, is de straf gevangenisstraf van twee
maanden tot één jaar en geldboete van 500 frank tot 1,000 frank. De gemeentebesturen mogen elken verkoop van drank verbieden in de huizen
bewoond : 1° door één of meer personen die zich kennelijk aan ontucht overleveren; 2° (door één of meer personen die veroordeeld werden voor een van de bij de
artikelen 379 tot 382 van het Wetboek van strafrecht voorziene misdrijven
of om een inrichting van geheime ontucht gehouden te hebben.)
Dat verbod zal, na twee jaar, zijn uitwerking verliezen, indien het niet hernieuwd. Iedere overtreding van dit verbod wordt bestraft met geldboete van 50 frank en,
in geval van herhaling, met gevangenisstraf van acht dagen tot één maand en
met geldboete van 200 frank.
Art.12. De rechter mag, in de bij de artikelen 7 en 8 voorziene gevallen,
bevelen dat het vonnis van veroordeeling aangeplakt worde op zooveel exemplaren en op zulke plaatsen als hij zal bepalen, een en ander op kosten
van den veroordeelde.
Art.13. De artikelen 66, 67 en 69 van het Strafwetboek zijn van toepassing op de bij deze besluitwet voorziene misdrijven.
Art.14. Voor de toepassing van deze besluitwet verstaat men onder
openbare plaatsen, elke voor het publiek toegankelijke plaats, onder meer den
openbaren weg, de drankslijterijen, de hotels, herbergen, spijshuizen, vermaakgelegenheden, magazijnen, kramen, schepen, treinen, trams, stations, werkhuizen of werven. Worden evenzoo als voor het publiek toegankelijke plaatsen aangezien de
plaatsen waar de leden van een vereeniging of van een groepeering vergaderen, uitsluitend of voornamelijk om er sterke of gegiste dranken te verbruiken of om
aan hazardspel te doen.
Art.15. Benevens de officieren van gerechtelijke politie, zijn al de ambtenaren en beambten van het bestuur der rechtstreekse belastingen, van het bestuur der douanen en accijnzen en van den dienst der volksgezondheid, de gerechtelijke agenten bij de parketten, de officieren en agenten van de gemeentepolitie, de gendarmen en de deurwaarders der belastingen bevoegd, alleen, al de inbreuken op dit besluit op te sporen en vast te stellen.
Art.16.Onverminderd de toepassingartikel van148 van het Gerechtelijk Wetboek
vastaan de ambtenaren en andere personen
die bij artikel 15 bedoeld zijn, alsmede de ambtenaren van het openbaar ministerie
bij de politierechtbanken, wat betreft de vaststelling van de bij deze besluitwet
voorziene misdrijven en de vervolging van de daders van die misdrijven, onder de
leiding van den procureur des Konings.
Art.17. Is in rechte niet ontvankelijk, de vordering tot betaling van dronkenmakende dranken die in drankgelegenheden, koffiehuizen, hotels, herbergen en welkdanige drankslijterijen ook verbruikt werden. Deze bepaling is niet van toepassing op de vordering tot betaling van schuld
aangegaan wegens logement of kostgeld in de hotels en herbergen en wegens de eetmalen welke tegelijk dranken en spijzen begrijpen.
Art.18. De tekst van deze besluitwet zal aan de poort of deur van al de
gemeentehuizen en in de voornaamste zaal van alle herbergen, koffiehuizen en andere drankslijterijen uitgehangen worden. Te dien einde zal aan alle burgemeesters en aan alle herbergiers, koffiehuishouders en andere slijters van dranken een exemplaar er van worden toegezonden. De slijter van dranken die dit voorschrift overtreedt, wordt gestraft met een
geldboete die 25 frank niet mag te boven gaan.
In de loop der jaren werden er aanpassingen gedaan :
WET VAN 10-12-2009 GEPUBL. OP 31-12-2009 (GEWIJZIGDE ART. : 5; 7)
WET VAN 17-03-2013 GEPUBL. OP 14-06-2013 (GEWIJZIGD ART. : 10)
WET VAN 05-05-2014 GEPUBL. OP 08-07-2014 (GEWIJZIGD ART. : 16)
14 NOVEMBER 1939. - Besluitwet betreffende de beteugeling van de dronkenschap. Publicatie : 18-11-1939 nummer : 1939111450Dossiernummer : 1939-11-14/30 Inwerkingtreding : 28-11-1939
§ 1. Hij die in een openbare plaats in staat van dronkenschap wordt bevonden,
wordt gestraft : voor de eerste inbreuk, met geldboete van 15 frank tot 25 frank;
in geval van herhaling binnen een jaar na de eerste veroordeeling, met geldboete
van 26 frank tot 50 frank; in geval van nieuwe herhaling binnen een jaar na de tweede veroordeeling, met gevangenisstraf van acht dagen tot een maand en met geldboete
van 50 frank tot 100 frank. § 2. Bovendien, in de bij de vorige paragraaf bedoelde gevallen, kan de delinquent, indien hij wanorde, schandaal, of voor een ander of voor hem zelf gevaar veroorzaakt, in het gemeentelijk huis van bewaring of in de veiligheidskamer van de rijkswacht opgesloten worden gedurende ten minste twee uren en ten hoogste twaalf uren. Hij ontvangt, indien zijn toestand zulks vereischt, de noodige geneeskundige zorg.
Art.2. Indien, bij het plegen van het misdrijf, de delinquent drager is van
een wapen, wordt dit wapen in beslag genomen door den agent die het misdrijf
vaststelt, en de verbeurdverklaring er van wordt door den rechter uitgesproken, zelfs indien dit wapen niet aan den veroordeelde toebehoort.
Art.3. (Zo de in staat van dronkenschap verkerende delinquent en bezigheid verricht welke voorzichtigheid of bijzondere voorzorgen vereist ten einde gevaar te vermijden voor hem zelf of voor anderen, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot één maand en met geldboete van 26 frank tot 100 frank, of met één van die straffen alleen.)
Deze straffen worden verdubbeld in geval van herhaling binnen een jaar; zij worden verdriedubbeld en de gevangenisstraf wordt altijd uitgesproken in geval van nieuwe herhaling binnen een jaar na de tweede veroordeeling.
Art.4. Met gevangenisstraf van acht dagen tot een maand en met geldboete van 26 frank tot 50 frank of met één van die straffen alleen, wordt gestraft hij die dronkenmakende dranken opdient aan een persoon die kennelijk dronken is. Indien deze geen 18 jaar oud is, wordt de straf verdubbeld.
In geval van herhaling binnen een jaar, worden de bij de artikelen 4 en 6 bepaalde geldboeten verdubbeld en wordt de gevangenisstraf
altijd uitgesproken. In geval van nieuwe herhaling binnen een jaar na de tweede veroordeeling,
worden de geldboeten verdriedubbeld; de gevangenisstraf voorzien bij genoemde
artikelen wordt verdubbeld en altijd uitgesproken.
Art.8. Met gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en met geldboete van
26 frank tot 500 frank, of met één van die straffen alleen, wordt gestraft, hij die opzettelijk iemand anders tot dronkenschap heeft gebracht, wanneer de dronkenschap een ziekte die persoonlijke werkonbekwaamheid heeft medegebracht, tot gevolg heeft gehad. Indien de dronkenschap den dood tot gevolg heeft, bedraagt de straf vijf jaar
tot tien jaar opsluiting en geldboete van 250 frank tot 5,000 frank.
Art.9. Met gevangenisstraf van acht dagen en met geldboete van 26 tot 50 frank of met één van die straffen alleen, worden gestraft, zij die een uitdaging tot drinken voorstellen of aanvaarden, wanneer de uitdaging dronkenschap bij één of meer wedders veroorzaakt heeft, zonder nochtans bij het vorig artikel bedoelde gevolgen teweeg te brengen.
Art.10 Wanneer hij bij toepassing van deze besluitwet veroordeelt tot gevangenisstraf of tot een zwaardere straf, kan de rechter tegen de veroordeelde uitspreken : 1° Het verval van het recht tot het waarnemen van het ambt van gezworene, voor twee tot vijf jaar; 2° Het verbod dranken te verkopen of te slijten gedurende ten hoogste twee jaar, op straffe van gevangenisstraf van acht dagen tot één maand en geldboete van 100 frank tot 500 frank voor iedere overtreding van dit verbod. Bovendien kan hij bij overtreding van artikel 3 het verval van het recht tot het besturen van een voertuig of luchtschip, of tot het geleiden van een rijdier uitspreken, hetzij voorgoed, hetzij voor een duur van ten minste acht dagen en ten hoogste twee jaar. (De bepalingen die in de wetgeving op de politie van het wegverkeer het
verval van het recht tot sturen betreffen zijn toepasselijk op het hierboven
22/02/2015 Winterwandeling 5 km met pauze voor heerlijke koffie.
Ik hou nu zoveel van koffie als ik ooit van drank deed.
Lopen loutert alsof er iemand met je meeloopt, die fluistert: 'Wees nu eens stil'. Lopen loutert alsof er iemand met je meeloopt, die vraagt: 'Zou het ook zó kunnen zijn?' Lopen loutert alsof er iemand met je meeloopt, die je opnieuw de ogen opent.
Ga dàn, gelouterd, weer terug om in je leven uit te dragen wat je hebt ont-dekt wat tevoorschijn is gekomen, zodat het vrucht kan dragen!