Goncalo Amaral was de leider-coördinator in het onderzoek naar de verdwijning van Maddie McCann. Vanaf het begin, toen bleek dat er geen inbraak in het appartement was geweest, en er dus ook geen ontvoerder was, wantrouwde hij de ouders. Maar omdat de politieke druk vanuit Engeland en Portugal zo groot was, leidde hij het onderzoek alsof het een ontvoering betrof. Alle mogelijke getuigen werden ondervraagd, alle mogelijke onderzoeken werden gedaan, maar dit leverde niets op. De Portugese en Engelse politie werkten samen aan deze zaak, en ze kwamen allebei tot de conclusie dat Maddie dood was, en dat de ouders zoniet verantwoordelijk, dan toch wisten wat er met Maddie was gebeurd. In september werden de McCanns officieel in verdenking gesteld, maar niet beschuldigd. Enkele dagen later vluchtten de McCanns terug naar Engeland, alhoewel ze eerst hadden verklaard nooit te zullen terugkeren zonder Maddie. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
We kunnen gerust stellen dat de McCanns vanaf het begin het onderzoek hebben tegengewerkt. Ze wilden geen reconstructie, ze weigerden een leugendetectortest, en Kate weigerde de vragen te beantwoorden die de Portugese politie haar stelde. Zij besefte dat ze het onderzoek tegenwerkte, want toen de politie haar vroeg :Bent u er zich van bewust dat door het weigeren vragen te beantwoorden, u het onderzoek naar de verdwijning van uw dochter hindert? Haar antwoord hierop was JA.
Omdat Amaral hen dicht op de hielen zat, weigerde te geloven in de ontvoeringstheorie, en de ouders verdacht van betrokkenheid bij de dood van hun dochter, werd hij door toedoen van de Britse Eerste Minister Gordon Brown en de Portugese Eerste Minister, van het onderzoek gehaald, met als officiële reden dat hij de Britse pers beledigd had. Iedereen die de zaak gevolgd heeft, weet dat er enkel een stok werd gezocht om de hond te slagen.
Een maand later werd het onderzoek naar de verdwijning stilgelegd, niet definitief, maar tot er voldoende bewijs zou zijn om de zaak te heropenen. De bevindingen van de twee honden, Eddie en Keela, die in appartement 5A lijkenlucht en bloedsporen hadden gevonden, werden niet als onomstootbaar bewijs aanvaard. Zij vonden eveneens lijkenlucht en sporen van lichaamsvocht in de auto die door de McCanns 25 dagen na de verdwijning hadden gehuurd. Dit werd eveneens onder het tapijt geveegd.
Goncalo Amaral nam ontslag bij de politie, en schreef een boek De waarheid achter de leugen, gebaseerd op de conclusies die uit het onderzoek naar voor waren gekomen, en officieel door de Portugese politie werden genoteerd. Het boek werd een bestseller in verschillende landen, werd ook in verschillende talen vertaald.... behalve in het Engels. Toen Amaral het boek ook in Engeland wilde laten verschijnen, schakelden de McCanns hun advocatenteam in, en deze lieten het boek verbieden door een rechtbank in Portugal. Hun reden hiervoor was dat de inhoud van het boek schade zou toebrengen aan de zoektocht naar Maddie, en hun reputatie besmeurde. Zij vroegen eveneens een schadevergoeding van 1,2 miljoen euro. Deze zaak loopt nog steeds. Amaral probeert nu het verbod op de verkoop van zijn boek via een Portugese rechtbank ongedaan te laten maken. Het eerste deel van deze rechtszaak werd gehouden begin januari 2010, en gaat verder op 10 februari.
Meer details over de rechtszaak kan je lezen op mijn website http://www.maydaymaddie.net/ bij laatste nieuws.
|