Van onze redacteurs

Winfried P., de 59-jarige ex-politieman uit Harelbeke die woensdag werd opgepakt op verdenking van de aanslag met een brandbom in het Kortrijkse gerechtsgebouw, gaf als motief voor zijn daad dat hij een hekel had aan 'politie en justitie'.

De man ligt al jaren zwaar in de clinch met het gerecht.

Zo diende hij jaren geleden vergeefs een klacht in met burgerlijke partijstelling bij de toenmalige onderzoeksrechter Pierre Dujardin, de eerste voorzitter van de rechtbank op wiens kantoor hij het vorige maandag gemunt had met zijn brandbom.

Maar P. , een man met zware psychiatrische problemen, had niet alleen een hekel aan justitie en politie maar ook aan advocaat Jef Vermassen, zo blijkt nu.

Winfried P. was op 16 januari één van de meest bizarre figuren onder de 200 betogers die toen in Hasselt protesteerden tegen de veroordeling van Els Clottemans in de parachutemoord.

Op zijn rug droeg P. toen een opschrift mee in drie talen -Frans, Engels en Duits- dat weinig aan de verbeelding overlaat: 'Vermassen. C' est fini. Remember me. Rache.' Vrij vertaald 'Vermassen. Het is voorbij. Ken je me nog? Wraak.'

Toen journalisten vroegen naar de betekenis van het opschrift op zijn rug, bleek uit zijn verwarde uitleg dat P. een persoonlijke reden had om een hekel te hebben aan Vermassen.

Volgens onze informatie zou Jef Vermassen jaren geleden geweigerd hebben de man te verdedigen in een echtscheiding en zou P. hem dat toen al zeer kwalijk hebben genomen. Hij zou Vermassen zelfs verbaal bedreigd hebben.

Over een andere advocaat waarover P. niet tevreden was, liet hij achteraf zelfs tot tweemaal toe een advertentie publiceren in een weekblad waarbij hij de man beschuldigde van corruptie.

Na afloop van het proces over de parachutemoord laaiden de emoties hoog op. Volgens sommigen was Clottemans zonder bewijzen veroordeeld en was Vermassen daar mee voor verantwoordelijk. Er werden haatgroepen tegen hem opgericht op Facebook en de advocaat werd ook persoonlijk bedreigd. Hij kreeg zelfs een tijdlang politiebewaking. 'Tuurlijk ben ik er niet gerust op. Eén gek kan genoeg zijn', zei Vermassen toen.

Voorlopig leidde het onderzoek naar de bedreigingen nog niet tot resultaten. Maar speurders van Dendermonde gaan nu op aanwijzen van de Kortrijkse collega's na of P. ook achter de bedreigingen tegen Vermassen kan zitten.

Vermassen zelf was gisteren de hele dag niet bereikbaar voor commentaar
.(typisch)